Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Εκ νέου θερμό κύμα καύσωνα κι στο βάθος... ανάσα δροσιάς ! (23-29/08/12)

Θερμών επεισοδίων συνέχεια... Η θεά του καύσωνα θα κάνει κατάληψη στη χώρα μας για πολλοστή φορά.

Παραμένοντας σταθερά αρνητικοί οι δείκτες Αρκτικής Ταλάντωσης (ΝΑΟ), προκαλείται τέτοια δομή στην επιφανειακή τροπόσφαιρα, η οποία ευνοεί ιδιαίτερα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών στην περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει διότι ο αζορικός αντικυκλώνας δε δείχνει διαθέσεις να κινηθεί βορειότερα, μένοντας ακινητοποιημένος σχεδόν στο γεωγραφικό μήκος των 40 μοιρών βόρεια. Αυτή η διάταξη, ευνοεί ιδιαιτέρως τις περιοχές της Βορειοδυτικής Ευρώπης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βρετανία, στην οποία παρελαύνουν επάλληλα βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία εναποθέτουν πολύ υψηλά ποσά υετού κατά το τελευταίο πεντάμηνο στην εν λόγω περιοχή.

Οσον αφορά τα επερχόμενα, κατά το χρονικό διάστημα Πέμπτη 23 Αυγούστου - Δευτέρα 27 Αυγούστου, οι θερμές αέριες μάζες που θα προσεγγίσουν τη χώρα μας, θα αυξήσουν τις τιμές του υδραργύρου στα επίπεδα του καύσωνα. Ετσι λοιπόν, οι μέσες μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα ηπειρωτικά για το προαναφερθέν πενταήμερο, θα κυμαίνονται πλησίον στους 37-39 βαθμούς κελσίου.Στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40-41 βαθμούς κελσίου, ιδίως το Σ/Κ. Στις περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται πόλεις όπως η Καλαμάτα, η Αθήνα, η Λάρισα, η Αρτα, οι Σέρρες κ.τ.λ.

Εξίσου υψηλές θερμοκρασίες θα σημειώνονται και στο Ιόνιο Πέλαγος, φυσικά όχι στα επίπεδα των ηπειρωτικών τμημάτων, αλλά διαφαίνεται ότι οι θερμοκρασίες θα αναρριχηθούν στους 34-36 βαθμούς κελσίου, γεγονός που σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους και τα μέτρια επίπεδα υγρασίας (40-50 %) θα δυσχεράνει τις περιβαλλοντικές συνθήκες για τους κατοίκους και τους τουρίστες.

Στον αντίποδα, στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, οι μέγιστες θερμοκρασίες δε θα ανέλθουν πάνω από τους 31-33 βαθμούς κελσίου (εξαίρεση συνιστούν τα Ανατολικά νησιά, όπως η Χίος και η Μυτιλήνη, όπου εκεί οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν τους 35-36 βαθμούς κελσίου). Την κατάσταση θα συνδράμουν τα μελτέμια που θα πνέουν σταθερά στην περιοχή, με ένταση στα 4-5 μπόφορ. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα νησιά Σάμος, Χίος κι Μυτιλήνη, στα οποία οι εντάσεις θα 'ναι λίγο ισχυρότερες, με τις ριπές να φθάνουν τα 7 μπόφορ, ιδίως την Παρασκευή 24/08.

Επέκταση όμως των αντικυκλωνικών συνθηκών στη Δυτικοκεντρική Ευρώπη, θα δώσει το έναυσμα για εισχώρηση ψυχρών αέριων μαζών στα Βαλκάνια, οι οποίες θα συνδυαστούν με την ενίσχυση του θερμικού χαμηλού των Ινδιών, κάτι το οποίο θα επιφέρει κι ενίσχυση των ετησίων ανέμων στα επίπεδα των 6-7 μπόφορ. Επιπλέον, το ατμοσφαιρικό σύστημα χαμηλών πιέσεων στη μέση τροπόσφαιρα που θα επισκεφθεί τη χώρα μας, θα συνοδευτεί κι από ενισχυμένους βορειοδυτικούς ανέμους, οι οποίοι στα ανοιχτά του Ιονίου Πελάγους θα φθάνουν τα 7 μπόφορ την Τρίτη 28/08, με βαθμιαία εξασθένιση στα επίπεδα των 3-4 μπόφορ την Τετάρτη 29/08. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Οι μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές, ακόμη και στις ηπειρωτικές περιοχές, με τα ισχύοντα προγνωστικά δεδομένα, δε θα ξεπεράσουν τους 32-33 βαθμούς κελσίου. Η Τετάρτη 29/08 αναμένεται συγκριτικά να'ναι η ψυχρότερη ημέρα, με τον υδράργυρο στην Αθήνα να μη ξεπερνά τους 31 βαθμούς κελσίου.

Εξ αιτίας του επιφανειακού υφεσιακού κέντρου που θα δημιουργηθεί στα Βαλκάνια (στη Ρουμανία συγκεκριμένα), καθώς και της ανώτερης ατμοσφαιρικής διαταραχής, θα υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη γέννηση ενός μετώπου καταιγίδων (ψυχρού ή συνεσφιγμένου) που θα πλήξει ιδιαίτερα τη Βόρεια Ρουμανία και την Ουκρανία με έντονα φαινόμενα. Η "ουρά" του μάλιστα, ενδέχεται να επηρεάσει και τη Βόρεια Ελλάδα με θερμικά φαινόμενα, την Τρίτη 28/08, αλλά δε δύναται να ειπωθεί κάτι ακόμη με απτά στοιχεία.

Φαινόμενο που αξίζει αναφοράς όμως, αποτελεί το ιδιαίτερα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που θα πλήξει τις περιοχές της Σκωτίας-Ιρλανδίας-Βρετανίας, με σύντομες μεν, αλλά ιδιαιτέρως ισχυρές βροχοπτώσεις αξιοσημείωτων εντάσεων, αλλά κι νοτιοδυτικούς ανέμους που θα κυμαίνονται στο 8-9 μπόφορ, κι στα ανοιχτά της Ιρλανδίας στα 10 μπόφορ !! Το κέντρο του αναμένεται να αγγίξει ενδεχομένως τα 975 εκτοπασκάλ ή ακόμη κατώτερες τιμές για μικρό χρονικό διάστημα λίγων ωρών !!!

(Εικ. 1.1: το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τη Βορειοδυτική Ευρώπη)

http://wxmaps.org/pix/temp4.png

(Eικ. 1.2: στον τελευταίο χάρτη γίνεται αντιληπτή η θερμοκρασιακή απόκλιση στα Βαλκάνια, κι γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, κάτι το οποίο συνέβη πολλάκις φορές το φετινό Καλοκαίρι)

(Εικ. 1.3: εδώ γίνεται αντιληπτή η ατμοσφαιρική διαταραχή που θα επηρεάσει τη χώρα μας στις 28 του μήνα)

(Εικ. 1.4: οι θερμές αέριες μάζες που θα επηρεάσουν τα Βαλκάνια)

(Eικ. 1.5: το θερμό κύμα στην τροπόπαυση)

map

(Εικ. 1.6: ο υετός που θα "κουβαλά" το βαρομετρικό χαμηλό των 982 μιλιμπάρ)

forecast image

(Εικ. 1.7:Το μέτωπο καταιγίδων που ενδεχομένως επηρεάσει και τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας)

(Εικ. 1.8: οι ψυχρές μάζες που θα κατηφορίσουν προς τα μέρη μας, κι θα παραχωρήσουν από ανάσες δροσιάς έωςκι ψυχρές συνθήκες την Τετάρτη κατά τις νυχτερινές κι πρωινές ώρες στα βορειότερα τμήματα)

(Εικ. 1.9: Με κόκκινο σημειώνονται οι χώρες στις οποίες ο υδράργυρος θα ανέλθει σε ασυνήθιστα υψηλές τιμές -Σερβία, Ιταλία, Ουγγαρία, Κροατία-)

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao.sprd2.gif

(Εικ. 1.10: οι αρνητικές τιμές του δείκτη Αρκτικής Ταλάντωσης - ΝΑΟ)


Επιμέλεια - σύνταξη: Σεμερτζίδης Δημήτρης (Meteojim)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: