Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ο πιο ζεστός Ιούλιος εδώ και 117 χρόνια


Η μέση θερμοκρασία ανέβηκε κατά 1,8 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα

Ο πιο ζεστός Ιούλιος που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ από το 1895 ήταν ο φετινός, οπότε υπάρχουν μετεωρολογικά στοιχεία, με την ξηρασία να εκτείνεται στο 63% της ηπειρωτικής χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η μέση θερμοκρασία ήταν τον περασμένο μήνα 25,3 βαθμοί, δηλαδή 1,8 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, διευκρινίζει η υπηρεσία.

Ανάλογες θερμοκρασίες τον Ιούλιο είχαν καταγραφεί το 1936, οπότε το θερμόμετρο είχε ανέβει κατά μέσο όρο στους 25,2 βαθμούς.

Συνολικά, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε 32 αμερικανικές πολιτείες τον περασμένο Ιούλιο ήταν οι δέκα πιο υψηλές του χρόνου. Στην πολιτεία της Βιρτζίνια σημειώθηκε ρεκόρ ζέστης με θερμοκρασία 2,2 βαθμών υψηλότερη από τη μέση κανονική.

Εξάλλου οι βροχοπτώσεις τον περασμένο μήνα έφτασαν τα 6,53 εκατοστά, δηλαδή 0,48 του εκατοστού κάτω από τον μέσο όρο.

Συνθήκες ξηρασίας ρεκόρ παρατηρήθηκαν στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ --κυρίως στη Νεμπράσκα, την Άιοβα, το Μιζούρι και το Ιλινόι--, δηλαδή σχεδόν στο 63% του εδάφους των 48 πολιτειών των ηπειρωτικών ΗΠΑ.

Η ζέστη σε συνδυασμό με την ξηρασία δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την πρόκληση πυρκαγιών.

Περισσότερα από 8.000.000 στρέμματα δασών κάηκαν τον Ιούλιο, κυρίως στο Κολοράντο, δηλαδή σχεδόν 2.000.000 στρέμματα περισσότερα από τον μέσο όρο. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη επιφάνεια δασών που καταστρέφεται από πυρκαγιές από το 2000.

Αντίθετα, στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού και στη νοτιοδυτική χώρα σημειώθηκαν βροχοπτώσεις μεγαλύτερες από τον μέσο όρο. Εξάλλου στην Καλιφόρνια ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο πιο βροχερός που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: