Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Τεράστια μεταβολή του στρώματος των πάγων στην Αρκτική


Συρρικνώθηκαν στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο

Στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ μετρήθηκαν οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονοπτώσεων και Πάγου των ΗΠΑ (NSIDC), την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής και άλλους οργανισμούς από τη Δανία και τη Νορβηγία.

Οι πάγοι της Αρκτικής συρρικνώθηκαν στα 4,1 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα την Κυριακή 26 Αυγούστου έναντι 4,3 εκατ. τετρ. χλμ το 2007.

Ο ερευνητής του NSIDC, Γουόλτ Μέγιερ χαρακτήρισε τα δεδομένα ως ένδειξη θεμελιώδους μεταβολής στο στρώμα πάγου του Αρκτικού Ωκεανού.

Το στρώμα πάγου αυξάνεται κατά τους αρκτικούς χειμώνες και συρρικνώνεται παράλληλα με την αύξηση των θερμοκρασιών το καλοκαίρι, ωστόσο σε βάθος τριακονταετίας (οι μετρήσεις ξεκίνησαν το 1979) παρατηρείται μείωση 13% ανά δεκαετία κατά τη θερινή περίοδο.

Μείωση καταγράφεται επίσης στο πάχος του στρώματος πάγου, με αποτέλεσμα η απώλεια όγκων πάγου να υπολογίζεται ακόμα πιο εκτεταμένη.

Οι επιστήμονες του NSIDC και άλλοι ειδικοί θεωρούν την κατάσταση στην Αρκτική ως σημάδι της εκτυλισσόμενης κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες αποδίδουν στον πάγο της Αρκτικής κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση των κλιματικών συνθηκών του πλανήτη, καθώς λειτουργεί ως τεράστιο κάτοπτρο που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία συμβάλλοντας στην ψύξη της Γης.

Επίσης, η δημιουργία του πάγου παράγει θαλασσινό νερό υψηλής πυκνότητας το οποίο, βυθιζόμενο, συμβάλλει στην ενεργοποίηση των ωκεάνιων ρευμάτων.

Πηγή: econews.gr, http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: