Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Φονικές πλημμύρες στη Ρωσία


Εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί

Πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και ώθησαν τις αρχές να απομακρύνουν 1.500 κατοίκους από τη νότια επαρχία Κρασνοντάρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου τον περασμένο μήνα οι πλημμύρες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 171 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η έντονη βροχόπτωση στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε την υπερχείλιση ενός ποταμού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 600 κατοικίες στην πόλη Ναβαμιχάιλοφσκι και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μια γειτονική πόλη, ανέφερε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους αξιωματούχους των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι βρέθηκαν τέσσερις σοροί χωρίς να διευκρινίσει πού ή πώς πέθαναν και πρόσθεσε πως 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κρασνοντάρ Αλεξάντερ Τκάτσεφ αναφέρει σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε ιστότοπο της αυτοδιοίκησης ότι η απομάκρυνση των πολιτών που κινδύνευαν ήταν έγκαιρη και ότι ένα σύστημα προειδοποίησης λειτούργησε αποτελεσματικά.

Οι αρχές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επικρίθηκαν για την έλλειψη προετοιμασίας και την καθυστερημένη αντίδρασή τους στις πλημμύρες της 7ης Ιουλίου οι οποίες είχαν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην πόλη Κριμσκ. Αρκετοί αξιωματούχοι καθαιρέθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση μετά από την καταστροφή εκείνη.

Οι κάτοικοι της ορεινής πόλης, η οποία είχε 57.000 κατοίκους, είδαν το νερό να μπαίνει ξαφνικά και απροειδοποίητα στα σπίτια τους και είχαν ελάχιστο χρόνο να φύγουν για να σωθούν.

Ο Πούτιν επισκέφθηκε τρεις φορές την περιοχή μετά τις πλημμύρες του Ιουλίου διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι θα αποκτήσουν νέα σπίτια ή ότι τα δικά τους θα επισκευαστούν. Κατηγόρησε για αμέλεια τοπικούς αξιωματούχους, αφού ερευνητές κατήγγειλαν ότι μόλις 52 κάτοικοι της Κριμσκ έλαβαν επίσημη προειδοποίηση για την επικείμενη πλημμύρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: