Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού - Πέμπτη 04/10/12



Θερμοδυναμική αστάθεια εν μέσω Οκτωβρίου .. 
Βαρομετρικό χαμηλό χωροθετούμενο στην Ανατολική Ευρώπη (Πέμπτη 04/10/12) θα συνοδεύεται στα νοτιότερα κράσπεδα του από ψυχρή μετωπική επιφάνεια, της οποίας η "ουρά" αναμένεται να επηρεάσει (μάλλον υποτυπωδώς) και τη χώρα μας.
Ετσι λοιπόν, οι βορειοανατολικής κατά κύριο λόγο συνιστώσας άνεμοι που θα δημιουργηθούν εντός του Αιγαίου, συγκλινούμενοι με τους Βορειοδυτικούς των 5 μπόφορ εκ Θερμαϊκού, θα αποθέσουν μερικά χιλιοστά βροχόπτωσης στη Χαλκιδική -συσσωρευόμενα κυρίως επί του Κόλπου Αγίου όρους, ήτοι στο τρίτο πόδι- και στις Ανατολικές Σποράδες, μάλλον υπό τη μορφή ασθενών βροχοπτώσεων προκαλουμένων από χαμηλού μέσου ύψους νέφη, τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες. Στα παράκτια τμήματα, καθώς και σε νήσους όπως Θάσος-Λήμνος ενδεχομένως σημειωθούν ασθενείς κι πρόσκαιρες καταιγίδες. Κάποιες διάσπαρτες (τοπικού χαρακτήρα) βροχοπτώσεις θα σημειώνονται ήδη από τη χαραυγή, σε Ανατολική Μακεδονία και Κεντροδυτική Θράκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση ασθενή. Τις μεσημβρινές ώρες, ένεκα της θερμικής αστάθειας, τα φαινόμενα θα ισχυροποιηθούν ως ένα βαθμό κυρίως σε ορεινότερες περιοχές (Νομός Σερρών, Φαλακρό, Νομός Δράμας, Οροσειρά Δυτικής Ροδόπης) κι θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κι πάλι δεν αναμένεται να λάβουν έντονο χαρακτήρα, ενώ ανεπηρέαστη θα παραμείνει η Ανατολικότερη Θράκη.

Σχετικά με  το Νομό Αττικής, πέραν των αραιών νεφώσεων και της ηλιοφάνειας τις πρωινές ώρες δεν αναμένεται κάτι, το οποίο θα σηματοδοτεί διαφοροποιημένο σκηνικό με αυτό των τελευταίων ημερών. Τις μεσημβρινές ώρες όμως, θα αναπτυχθούν νεφώσεις θερμικής φύσεως στα ορεινότερα τμήματα, ιδίως σε Πεντέλη και Υμμητό. Ταχέως θα αποκτήσουν όγκο, κι θα σταθούν ικανές να ποτίσουν το Αττικό έδαφος. Με τα ισχύοντα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι δείκτες αστάθειας μάλλον θα επικεντρωθούν κυρίως στα κεντρονότια τμήματα της Αττικής.
Συνεπώς, δεδομένου του ασθενούς βορειοδυτικού ρεύματος στη στάθμη των 700-850 μιλιμπάρ, και της προβλεπόμενης επιφανειακής σύγκλισης Βορειοδυτικού εκ Σαρωνικού και Βορειοανατολικού εξ Ευβοϊκού στα νοτιότερα τμήματα, αναμένουμε να εκδηλωθούν κάποιες διάσπαρτες μπόρες σε περιοχές πέριξ του Υμηττού και της Πεντέλης, οι οποίες, αν αμβλυνθεί το ανασταλτικό στοιχείο του μέτριας εντάσεως επιφανειακού ανέμου, θα αποκτήσουν τη μορφή μιας πιο γενικευμένης καταιγίδας, δίχως όμως αξιοσημείωτες εντάσεις. Αρκετά μειωμένες εμφανίζονται οι πιθανότητες για εκδήλωση οιουδήποτε φαινομένου στα Βορειότερα τμήματα, χωρίς φυσικά να αποκλεισθεί μετά βεβαιότητας, καθώς οι δείκτες αστάθειας συνιστούν ένα σημαντικά ευμετάβλητο μετεωρολογικό παράγοντα. Από τις πρώτες βραδυνές ώρες, βαθμιαία βελτίωση θα παρουσιασθεί όχι μονάχα στον Αττικό, αλλά στον Ελλαδίσιο ουράνιο θόλο.
Οσον αφορά τις ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες, αυτές θα σημειωθούν στο Θεσσαλικό κάμπο όπου κι θα αγγίξουν τους 31 βαθμούς κελσίου. Ιδιαίτερα δροσερές (έως κι ψυχρές) συνθήκες θα λάβουν χώρα σε Βόρεια Ηπειρο, Δυτική Μακεδονία κι ιδίως Θράκη, λόγω και των προαναφερθέντων εκτιμώμενων υετικών φαινομένων. Σε αυτές τις περιοχές ο υδράργυρος κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται στους 23-25 βαθμούς κελσίου.
Οσον αφορά τους ανέμους στα πελάγη, σημαντικά ενισχυμένοι θα είναι στο Ιόνιο Πέλαγος, πνέοντες εκ βορειοδυτικών διευθύνσεων, με εντάσεις στα 5-6 μπόφορ. Στον αντίποδα, στο Αιγαίο, αρχικά θα είναι ενισχυμένοι στα βορειότερα τμήματα, όπου στο πέρας της ημέρας θα εξασθενήσουν σημαντικά, ενώ θα ενισχυθούν στα Κεντρονότιο Αιγαίο, με τις εντάσεις όμως των Βόρειας-Βορειοδυτικής συνιστώσας ανέμων να μην ανέρχονται πάνω από 6 μπόφορ.
Επιμέλεια: Σεμερτζίδης Δημήτρης (Meteojim)

Δεν υπάρχουν σχόλια: