Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Συναγερμός στη Βουλγαρία για τις έντονες βροχοπτώσεις



«Έβρεξε» προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρίας κήρυξε «πορτοκαλί συναγερμό» σε δώδεκα περιφέρειες της χώρας, ενώ στις περιοχές Κίρτζαλι και Χάσκοβο η επαγρύπνηση για τις δυσμενείς επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων έχει χρώμα «κόκκινο».

Οι βροχές που έπεσαν τα τελευταία 24ωρα στη Σόφια και σε άλλες περιοχές της νότιας και ανατολικής Βουλγαρίας- κατά κύριο λόγο- προκάλεσαν προβλήματα, κυρίως στην κυκλοφορία των οχημάτων.

«Πρωταθλήτρια» βροχής αναδείχθηκε το λιμάνι του Μπουργκάς, όπου πλημμύρισαν δρόμοι, ισόγεια, υπόγεια, αλλά και σπίτια, κυρίως στη γειτονιά των Ρομά «Μέντεν Ρούντικ», που βρίσκεται στο σημείο με χαμηλότερο υψόμετρο σε όλη την πόλη.

Η κατάσταση στην πόλη και στην γύρω περιοχή εξομαλύνεται σταδιακά, σε γενικές γραμμές, ενώ οι συνηθισμένες έντονες βροχές του φθινόπωρου έγιναν δεκτές περισσότερο με θετικά παρά με αρνητικά σχόλια από τον ταλαιπωρημένο από τη μακρά ξηρασία, εδώ και μήνες, πληθυσμό. Αυτό δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ ο περιφερειάρχης του Μπουργκάς Κωνσταντή Γρεμπενάροφ, σύμφωνα με τον οποίο η καταιγίδα δεν οδήγησε σε ιδιαίτερες ζημιές και προβλήματα, το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης λειτουργούν κανονικά, όπως κανονικά διεξάγεται και η κίνηση των οχημάτων στην πόλη.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βουλγαρίας δέχτηκε 129 κλήσεις για άντληση νερών, για απομάκρυνση πεσμένων δέντρων και κλωναριών και άλλα παρόμοια προβλήματα στη Σόφια, στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Βουλγαρίας, όπως δήλωσε στη ΒΝΡ ο Γενικός Επιθεωρητής Θόδωρ Μπραζίλοφ.

Παρά το απειλητικό «κόκκινο» χρώμα πάνω στο χάρτη των καιρικών προβλέψεων που χρησιμοποιούν διάφοροι τηλεοπτικοί σταθμοί, για το Χάσκοβο και το Κίρτζαλι, ούτε στις δύο αυτές περιφέρειες της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας προέκυψαν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας.

Τοπικά ποτάμια ξεχειλίζουν αλλά στα τρία μεγάλα φράγματα στον Άρδα υπάρχει αρκετός ελεύθερος όγκος για να χωρέσει την αυξημένη εισροή των υδάτων του διασυνοριακού ποταμού σαν συνέπεια των βροχών, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: