Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Δευτέρα-Τρίτη 8-9/10/2012



Τελικά η διαταραχή που περιμέναμε δεν θα είναι αξιόλογη για την Ελλάδα καθώς ο αυλώνας έφυγε βόρεια βορειοανατολικά με αποτέλεσμα μόνο το νοτιοανατολικό του άκρο να πιάσει την χώρα μας και κυρίως τα ανατολικά βορειοανατολικά τμήματα της χώρα με κάποιες βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ωστόσο η πτώση της θερμοκρασίας που φαινότανε θα είναι πιο ήπια της τάξεως των 4-6οC από 7-9οC που φαινόταν την Παρασκευή με αποτέλεσμα ναι μεν να ψυχράνει ο καιρός σε αρκετές περιοχές αλλά να μην κάνει τόσο κρύο όσο φαινόταν αρχικά.

Αναλυτικότερα:

Δευτέρα 8/10/2012:

Έτσι αύριο ημέρα θα ξεκινήσει με σχετικά καλό καιρό στην Ελλάδα και μόνο κάποιες αραιές νεφώσεις θα υπάρχουν στο Ελλαδικό χώρο τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα πυκνές.

Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσε πρόσκαιρα στα βορειοδυτικά με πολύ μικρή πιθανότητα για ψιχάλες η ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην δυτική Μακεδονία μέχρι και την Πέλλα-Πιερία-Ημαθία άνευ σημασίας όμως. Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες τοπικές βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στην Θράκη .Πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα και στην ανατολική Μακεδονία όπως και στην νότια Χαλκιδική που είναι πιθανόν να σημειωθούν και νωρίτερα από τις μεσημβρινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι καλός με ηλιοφάνεια και κάποιες νεφώσεις που προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στο Ιόνιο 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ ενώ από το μεσημέρι και μετά θα φτάσουν στο βόρειο Ιόνιο και τα 7-8 μποφόρ τοπικά.Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί και πρόσκαιρα νότιοι ενώ από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίου θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4-5 μποφόρ ενώ από το βράδυ οι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ(πρόσκαιρα δεν αποκλείεται και 9 μποφόρ μέσα στην νύχτα προς την Τρίτη στο βορειοανατολικό Αιγαίο).

Η θερμοκρασία σε πτώση από τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες και πρώτα στην βόρεια βορειοανατολική Ελλάδα.

Αναλυτικά ο προγνωστικός χάρτης Ελλάδας για την Δευτέρα 8/10/2012:

















Τρίτη 9/10/2012:

Ο καιρός θα ξεκινήσει μουντός με πυκνή συννεφιά ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες(αλλαγή ημέρας από Δευτέρα-Τρίτη) από το ύψος της νότιας Χαλκιδικής ,στις Σποράδες,στην ανατολική Θεσσαλία(Πήλιο-Ζαγορά),στην ανατολική Στερεά-Εύβοια μέχρι και την Κρήτη όπου θα σημειώνονται βροχές ενώ στις Σποράδες ,στην βόρεια Εύβοια και στην ανατολική Μαγνησία δεν αποκλείεται να έχουμε και σποραδική καταιγίδα.

Στην υπόλοιπη δυτική βορειοδυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι πολύ καλός με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημενές μόνο στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο και κυρίως στην Μεσσηνία.

Στην Κρήτη την Τρίτη φαίνονται αρκετές βροχές καθώς και πιθανές καταιγίδες. Προς τις μεησμβρινές και απογευματινές ώρες δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και τα Δωδεκάνησα και κυρίως η Ρόδος.

Μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα στις περιοχές που αναφέραμε θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Πιθανότητα για τοπικές μπόρες μέσα στην Τρίτη στην νοτιοδυτική Μεσσηνία όπως και στα ορεινά της ανατολικής και κεντρικής Μακεδονίας . Στην νοτιοδυτική και κεντρική Πελοπόννησο(Μεσσηνία) ίσως έχουμε και σποραδικές καταιγίδες.Αστάθεια ίσως εκδηλωθεί το μεσημέρι και το απόγευμα και στα ορεινά της Πίνδού από το εσωτερικό της Πελοποννήσου(Αρκαδία) μέχρι και την ορεινή Ευρυτανία-Θεσσαλία.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στο Αιγαίο 5-6 και τοπικά 7-8 μποφόρ τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Αναλυτικά ο προγνωστικός χάρτης για την Τρίτη 9/10/2012:















Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Δεν υπάρχουν σχόλια: