Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Καλός ο καιρός το Σάββατο-Αλλαγή του καιρού την Κυριακή στην Ελλάδα...



Με καλό καιρό θα κυλίσει το Σάββατο σχεδόν σε όλη την χώρα με την κυριαρχία των βοριάδων να είναι ασιθητή σε όλο το Αιγαίο αλλά και στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές κάτι που θα ρίξει και την θερμοκρασία σταδιακά αλλά κυρίως από Κυριακή και μετά .

Αναλυτικότερα:

Αύριο Σάββατο 20/10/2012 θα έχουμε γενικά άιθριο καιρός στα δυτικά κεντρικά και βόρεια με πολύ καλή διαύγεια και ορατότητα λόγω των βοριάδων που θα πνέουν ενώ κάποιες νεφώσεις θα δημιορυγηθούν όπως γίνεται άλλωστε οταν υπάρχει βόρειο ρεύμα στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές από την νότια Χαλκδική,στις Σποράδες την ανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Εύβοια μέχρι και τις Kυκλάδες και την Κρήτη. Αυτές οι νεφώσεις μέσα στην ημέρα το μόνο που θα κάνουν θα είναι να πυκνώνουν πάνω όμως από τους ορεινούς όγκους των περιοχών αυτών . Γενικά όμως θα επικρατήσει πολύ καλό σκηνικό με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Από τις απογευματινές-βράδινές ώρες θα αρχίσει να συννεφιάζει στην ανατολική Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου κάτι που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του καιρού την Κυριακή.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα 5-6 και τοπικά 7-8 μποφόρ και βόρειοι βορειοδυτικοί στο Ιόνιο στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση από τις πρωινές-μεσημβρινές ώρες και από τα βορειοανατολικά που μέχρι και το βράδυ θα έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ανατολικής και νότιοανατολικής χώρας.

Αναλυτικός προγνωστικός χάρτης για το Σάββατο 20/10/2012:











Όσον αφορά την Κυριακή 21/10/2012 φαίνεται πως θα έχουμε μια σταδιακή επιδείνωση του καιρού η οποία θα έρθει στην χώρα από τα βορειοανατολικά και συγκεκριμένα από την Μαύρη Θάλασσα καθώς μια ψυχρή λίμνη συνοδευόμενη από μια σχετικά καλή υποστήριξη στα 500hpa καθώς και αρκετά καλά ποσά θετικού στροβιλισμού θα μπεί στο βορειοανατολικό Αιγαίο και θα κινηθεί νοτιοανατολικά προς την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Αυτή η ψυχρή λίμνη θα συναντήσει τις σχετικά ζεστές για την εποχή θάλασσες με τα υψηλά SST(Sea surface Temperature) που σε συναδυασμό και με τα ανοδικά ρεύματα από το δυναμικό αίτιο της ψυχρής λίμνης θα δώσουν και καταιγίδες που πρόσκαιρα σε κάποιες περιοχές του Αιγαίου και της Εύβοιας μέχρι και τις Κυκλάδες και την Κρήτη να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα.
Στους παρακάτω χάρτες βλέπετε την πορεία της λίμνης:


































Αναλυτικότερα :

Κυριακή 21/10/2012:

Πρωινές ώρες:

Ο καιρός θα ξεκινήσει μουντός στο βορειοανατολικό Αιγαίο και γενικά στα ανατολικά πρόσηνεμα ηπειρωτικά (νότια Χαλκδική,ανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Εύβοια ) και θα έχουμε κάποιες τοπικές βροχές αρχικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι ο καιρός θα κλείνει πιο πολύ στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι πρώτες αξιόλογες βροχές στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο. Πιο τοπικά φαίνεται να είναι τα φαινόμενα στην Θράκη. Στην υπόλοιπη δυτική κεντρική και βόρεια Ελλάδα όπως και στην Πελοπόννησο ο καιρός θα ξεκινήσει καλός με ηλιοφάνεια αρκετή ψύχρα έως και κρύο στις ορεινές περιοχές και πολύ λίγες νεφώσεις.

Νεφώσεις τοπικά πυκνές σε όλες τις ορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Μεσημβρινές-Απόγευματινές ώρες:

Ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνεται από τα βορειοανατολικά με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου(Λήμνος,Θάσος) με κατεύθυνση προς τις Σποράδες και την Εύβοια. Πιο τοπικά και ασθενή φαινόμενα στα παράλια της ανατολικής Μακεδονία και στην Θράκη . Αργά το απόγευμα προς το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και στην ανατολική Θράκη κυρίως στο νομό Έβρου. Τοπικές βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες και στο κεντρικό Αιγαίο μέχρι και τις Κυκλάδες-Κρήτη (αυτά τα φαινόμενα θα είναι λίγο πριν έρθει το μέτωπο) .

Στην υπόλοιπη δυτική κεντρική και βόρεια βορειοδυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι πολύ καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.
















Βραδινές ώρες:

Ισυχρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε όλο το θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου κατά διαστήματα όπως επίσης και στις Σποράδες ,νότια της Χαλκδικής στα νησιά του βόρειοανατολικού Αιγαίου μέχρι και την Εύβοια. Βροχές θα σημειωθούν και στην ανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-βορειοανατολική Πελοπόννησος μέχρι και τις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου θα σημειωθούν και καταιγίδες. Αργότςρα θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η υπόλοιπη δυτική κεντρική και βορειοδυτική Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει φαινόμενα ,παρά μόνο κάποιες λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές στην δυτική νοτιοδυτική Πελοπόννησο όπου είναι πιθανό να σημειωθούν μπόρες με απότομη έναρξη και λήξη.














Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στο κεντρικό και βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στα 5-6 και τοπικά 7-8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση από βορρά προς νότο .

Τέλος στον ακόλουθο χάρτη μπορείτε να δείτε την κίνηση των θερμών και αερίων μαζών στην Ευρώπη και ποιά θα είναι η αιτία που θα πέσει η θερμοκρασία...
 






Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)
Πηγή:http://dionysos-weather.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: