Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Βροχές και καταιγίδες στην βορειοδυτική Ελλάδα...Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σαββατοκύριακο 27-28/10/2012



Eπιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο με έμφαση την δυτική βορειοδυτική Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα κατά τόπους και κατά περιόδους.

Αρκετές βροχές με διάρκεια αλλά και ένταση ,συνοδεία και ισχυρών καταιγίδων στην Ήπειρο και στα νησιά του Ιονίου μέχρι και την δυτική Στερεά. Ωστόσο θα υπάρχουν και περίοδοι όπου τα φαινόμενα θα σταματούν . Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα κυριαρχήσει ο άστατος καιρός με ηλιοφάνεια αλλά και νεφώσεις που πυκνώνουν και θα δίνουν μπόρες.

Όσον αφορά την βόρεια Ελλάδα και εκεί θα είναι άστατος ο καιρός με γρήγορες ενναλαγές ηλιοφάνειας και πυκνών νεφώσεων που θα δίνουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Αναλυτικότερα:

Σάββατο 27/10/2012:

Ο καιρός θα ξεκινήσει αρκετά μουντός με νεφώσεις στην δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου -Ήπειρο όπου θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες -καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο ήδη από τις πρωινές ώρες οι οπόιες όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα εντείνονται και στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα (Ήπειρο,δυτική Στερεά-βορειοδυτική Θεσσαλία-δυτική Μακεδονία).

Μέσα στο μεσημέρι κάποιες βροχές θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα(κεντρική-ανατολική Μακεδονία μέχρι και την δυτική Θράκη) όπου θα σημειωθούν τοπικές μπόρες ίσως και μεμονωμένες καταιγίδες.Παρόμοια φαινόμενα και σε Πέλλα-Πιερία-Ημαθία μέχρι και την Θεσσαλονίκη πιο τοπικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά την Πελοπόννησο ο καιρός θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες νεφώσεις που προς το μεσημέρι γρήγορα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στην Αχαία-Ηλεία-Αρκαδία μέχρι και τα νοτιοδυτικά τμήματα της Πελοποννήσου(Μεσσηνία-Λακωνία). Στην υπόλοιπη ανατολική νοτιοανατολική Πελοπόννησο μικρή πιθανότητα για κάποιο φαινόμενο ,φαίνεται να κυριαρχεί η ηλιοφάνεια με κάποιες νεφώσεις τοπικά πυκνές.

Τέλος όσον αφορά την ανατολική Θεσσαλία-Στερεά-Εύβοια φαίνεται σχετικά καλός καιρός με ηλιοφάνεια και κάποιες νεφώσεις το μεσημέρι που ίσως δώσουν κάποιες τοπικού χαρακτήρα βροχές μικρής διάρκειας και στα πιο ορεινά των περιοχών αυτών και κυρίως της κεντρικής Στερεάς.

Ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,στις Κυκλάδες και στην δυτική Κρήτη είναι πιθανές μέσα στο Σάββατο.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί στα 5-6 και τοπικά 7-8 μποφόρ. Ιδιαίτερη προσοχή και στους στεριανούς νότιους ανέμους.


Όσον αφορά την Κυριακή 28/10/2012:

Ο καιρός και πάλι θα είναι αρκετά άστατος στην δυτική Ελλάδα με νεφώσεις που θα δίνουν βροχές και πιθανόν ισχυρές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου-την Ήπειρο,την δυτική Στερεά οι οποίες σταδιακά θα επηρεάσουν και στην βόρεια Ελλάδα μέσα στην ημέρα καθώς θα έχουν ανατολικότερη επέκταση προς την δυτική και κεντρική Μακεδονία για να φτάσουν στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και νεφώσεις που θα πυκνώνουν και θα δίνουν τοπικές βροχές στην κεντρική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο αλλά και στην κεντρική Στερεά Ελλάδα. Πιο καλός ο καιρός στην υπόλοιπη ανατολική Στερεά-Εύβοια με μεγάλα ανοίγματα του καιρού και αρκετή ζέστη σε συνδυασμό με ενισχυμένουνς νοτιάδες που θα έχουν πολύ υγρασία με αποτέλεσμα την δυσφορία στην ατμόσφαιρα.

Τέλος όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου ,τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι μάλλον καλοκαιρινός με ηλιοφάνεια και κάποιες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά τμήματα των νησιών που θα δώσουν όμως κάποιες τοπικές μπόρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από Σάμο μέχρι Χιό και Λέσβο. Στα υπόλοιπα νηιωτικά τμήματα μικρή η πιθανότητα για κάποια φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί στα πελάγη που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.(τοπικά δεν αποκλείονται και ριπές ανέμου στα 9 μποφόρ).

Η θερμοκρασία σε άνοδο στην ανατολική και νότια-νοτιοανατολική χώρα ενώ σε μικρή πτώση στα δυτικά βορειοδυτικά καθώς αυτές οι περιοχές θα επηρεαστούν από τα φαινόμενα.

Αναλυτικά ο προγνωστικός χάρτης για την Κυριακή 28/10/2012:                                                              


Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Δεν υπάρχουν σχόλια: