Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ανάλυση καιρού για τα επερχόμενα δρώμενα στην Ελλάδα. 1ο δεκαήμερο Δεκεμβρίου 2010.



Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολεί τους καιρόφιλους αλλά και τους απλούς πολίτες είναι αν θα μπορέσει να εναρμονιστεί ο καιρός με την εποχή καθώς πλησιάζουν οι γιορτές σιγά σιγά....

Μετά από ένα Νοέμβριο σχετικά άνομβρο στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα αλλά και με υψηλές θερμοκρασίες, με βάση τις κλιματικές τιμές του μήνα,καθώς και αρκετές μεταφορές αφρικάνικης σκόνης. Ωστόσο στη δυτική χώρα έπεσαν και πάλι μεγάλα ποσά νερού αρκετά πάνω από τις κλιματικές τιμές του μήνα και έτσι η χώρα χωρίστηκε σε μια άνομβρη και ζεστή ανατολική και νότια Ελλάδα και σε μια αρκετά βροχερή δυτική χώρα. Ο Νοέμβριος πάντως δε θύμισε σε τίποτα από ένα φυσιολογικό φθινόπωρο ενώ η εμμονή των θερμών αερίων μαζών κράτησε αρκετό χρονικό διάστημα. Το βασικό όμως θέμα είναι θα αλλάξει το καιρικό μοτίβο τον νέο μήνα; Θα χειμωνιάσει επιτέλους στη χώρα μας; Εν αντιθέσει με μια δυτική κεντρική και βόρεια Ευρώπη που πλήττεται από σφοδρότατες χιονοπτώσεις και πολικό ψύχος που έχει να συμβεί εδώ και 15 χρόνια για Νοέμβρη μήνα.Φυσικά όταν σε εκείνες τις περιοχές υπάρχει πολικός αεροχείμαρρος εμείς εδώ βρισκόμαστε σε καθεστώς υψηλών πιέσεων, δηλαδή ενός εκτεταμένου αντικυκλώνα ο οποίος έχει εγκατασταθεί πάνω από την Ελλάδα και ουσιαστικά εμποδίζει την είσοδο βαρομετρικών συστημάτων αλλά και αυλώνων που θα μπορούσαν να αλλάξουν το σκηνικό το καιρού στη χώρα μας.

Ο τελευταίος μήνας μήνας του χρόνου -και ο πρώτος του χειμώνα- φαίνεται να μπαίνει και αυτός στο ίδιο μοτίβο με τον προηγούμενο μήνα δηλαδή με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, μεταφορά αφρικάνικης σκόνης στη χώρα μας. Όμως φαίνεται πως ένα κομμάτι του πολικού ψύχους που πλήττει τη βορειοδυτική Ευρώπη θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και κατά συνέπεια και προς τη χώρα μας ελαφρώς πιο νότια και θα ρίξει αισθητά τον υδράργυρο από βορρά προς νότο και έτσι θα κάνει κρύο από το Σάββατο και μετά. Από τη Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια κυρίως στην αρχή με νοτιάδες ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς οι οποίοι θα ρίξουν αρκετά τη θερμοκρασία ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια ορεινά. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά η ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα δεν θα επηρεαστεί από κάποιο αξιόλογο φαινόμενο. Ωστόσο αυτή η μεταβολή δε θα κρατήσει πολύ και το κρύο θα είναι πρόσκαιρο για να μας δώσει μια μυρωδιά ή αίσθηση ότι μπαίνουμε σε ένα χειμερινό μήνα, δηλαδή θα είναι μια μεταβολή ''express'' του καιρού καθώς από τη νέα εβδομάδα η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά ενώ η ψύχρα θα παραμείνει μόνο στα κεντρικά και βόρεια. Η ουσία και το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στην μετέπειτα εξέλιξη -πορεία- του καιρού η οποία ακόμα αμφιταλαντεύεται και είναι αβέβαιη, αλλά επικρατούν κάποια σενάρια εκ των οποίων το πρώτο υποστηρίζει ότι ο αζορικός αντικυκλώνας φαίνεται να ανεβαίνει προς τη βόρεια και κυρίως δυτική Ευρώπη και να χαρίζει σε αυτές τις περιοχές ήπιες και καλές καιρικές συνθήκες καθώς θα επικρατήσουν υψηλές πιέσεις ενώ σε μας η τάση είναι να κρυώσει αρκετά ο καιρός και να εναρμονιστεί με το γιορτινό πνεύμα. Το δεύτερο σενάριο όμως μιλάει ναι μεν για άνοδο του αζορικού αντικυκλώνα αλλά όμως και είσοδο χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων από τον Ατλαντικό, τα οποία δεν θα αφήσουν τον αντικυκλώνα να επεκταθεί στα ανατολικά και πιο βόρεια και έτσι θα έχουμε πάλι στις ίδιες περιοχές κακοκαιρία ενώ εμείς και πάλι θα απολαμβάνουμε συνθήκες ακριβώς αντίθετες από την εποχή που διανύουμε.

Μια λοιπόν βασική διχογνωμία μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων είναι αν θα επικρατήσει και θα είναι ισχυρός ο αζορικός αντικυκλώνας έτσι ώστε να εκτοπίσει τα βαρομετρικά χαμηλά που εισέρχονται από τον Ατλαντικό στη δυτική και βόρεια Ευρώπη ή θα είναι εξασθενημένος και θα υπερισχύσουν τα βαρομετρικά χαμηλά.

Το καλύτερο για τη χώρα μας θα είναι ο καιρός να γίνει πιο χειμωνιάτικος καθώς δεν έχει δείξει ακόμα καθόλου σημάδια προς αυτή τη κατεύθυνση και είναι καιρός πια να αλλάξει το σκηνικό του καιρού που το τελευταίο μήνα ήταν αρκετά εκτός εποχής αλλά να εναρμονιστεί με το γιορτινό πνεύμα των Χριστουγέννων.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων (jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: