Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πρώιμες ημιορεινές χιονοπτώσεις (;) - Χειμωνιάτικη επέλαση το ερχόμενο Σ/Κ/Δ 12-14/11/2011



Αλλαγή του καιρικού σκηνικού φαίνεται να έχουμε προς τα τέλη της εβδομάδας με κρύο,ενίσχυση των βοριάδων,και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Αιτία αυτής της αλλαγής είναι η ισχυρή επικράτηση του σιβηρικού αντικυκλώνα ο οποίος έχει "στρογγυλοκαθήσει" εδώ και εβδομάδες πάνω από την ανατολική Ευρώπη και την Σκανδιναβία। Φαίνεται πως θα μετατοπιστεί προς τα τέλη της εβδομάδας ελαφρώς πιο δυτικά ενώ αποκομμένο χαμηλό συνοδευόμενο από ψυχρή λίμνη θα προσεγγίσει την Ιβηρική χερσόνησο . Έτσι θα έχουμε μια κάθοδο του πολικού αεροχείμαρρου με αποκομμένη ψυχρή λίμνη που πρώτα θα επηρεάσει τα Βαλκάνια με κατεύθυνση την Μαύρη θάλασσα και κατ'έπέκταση και την χώρα μας αλλά και την Τουρκία. Φαίνεται πως αυτή η αρκετά ψυχρή μάζα για την εποχή θα ρίξει αισθητά τον υδράργυρο στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

72_500_copy

Όσον αφορά τον υετό αυτός φαίνεται να εντοπίζεται από τα βορειοανατολικά(Θράκη ,ΒΑ Αιγαίο) αλλά και γενικότερα στα υπόλοιπα ανατολικά προσήνεμα(από το ύψος της νότιας Χαλκιδικής,στην Πιερία,στην ανατολική Μαγνησία(Πήλιο-Ζαγορά),ανατολική Στερεά-Εύβοια ,ανατολική Πελοπόννησο και Κυκλάδες-βόρεια ορεινή Κρήτη.Τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση ασθενής και τοπικού χαρακτήρα ενώ ίσως να έχουν κάποια μέτρια ένταση στις περιοχές που το ανάγλυφο τους βοηθά και ο βορειοανατολικός άνεμος τις τροφοδοτεί με περισσότερη υγρασία αυτές τις περιοχές που είναι προσήνεμες στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα στην Αττική επειδή είναι κάπως νωρίς ακόμα για να πούμε με ακρίβεια πως θα είναι το σκηνικό του καιρού το σ/κ και κυρίως την Κυριακή και την Δευτέρα .Το καιρικό μοτίβο θα απαρτίζεται με συννεφιά κατά τόπους αρκετά πυκνή συνοδεία χαμηλών νεφώσεων που θα κρατούν πολύ χαμηλά ακόμα και τις μέγιστες θερμοκρασίες (μικρό θερμοκρασιακό εύρος)και κυρίως στο βόρειο και βορειοανατολικό κομμάτι του νομού.Τώρα ο υετός φαίνεται να είναι ασθενής κατά βάση ορογραφικού τύπου(κυρίως πιο πολύ σε περιοχές κοντά στους ορεινούς όγκους) ωστόσο δεν αποκλείεται κάποια μικρή έξαρση τοπικού χαρακτήρα την Κυριακή ή την Δευτέρα. Αυτά όμως τόσο νωρίς δεν είναι ικανά να συζητηθούν καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τι θερμοκρασίες θα έχουμε στην στάθμη των 850hpa (αυτές φαίνεται να ποικίλλουν μεταξύ -2 και -4 με -5 στα 850hpa) ।Πρακτικά αυτές οι θερμοκρασίες στο νομό δίνουν στην χειρότερη περίπτωση κάποιες πολύ ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα-Κιθαιρώνα αλλά και στην κορυφή της Πεντέλης(>850-900m).Τώρα στην περίπτωση που βγούν τα πιο κρύα σενάρια περίπου στο -4 με -5 στα 850hpa τότε θα μιλάμε για υψόμετρα χιονόπτωσης από τα (500- 600m) και ανώτερα-(πρόσκαιρα ίσως και πιο χαμηλά).

Αυτά λοιπόν είναι λεπτομέρειες που θα κριθούν μέσα στην βδομάδα καθώς ακόμα είναι κάπως μακριά η λεπτομερής ανάλυση τους.

Ωστόσο αυτό που είναι άξιο αναφοράς είναι ότι η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά και οι άνεμοι θα ενισχυθούν από βορειοανατολικές διευθύνσεις .

Στην Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίο(Σαμοθράκη-Λήμνος) η οποιαδήποτε μορφή υετού υπάρξει εκεί θα είναι με την μορφή χιονόνερου ή χιονιού ακόμα και σε περιοχές κοντά στην θάλασσα.
Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα φαίνονται κάποιες τοπικές βροχές-καταιγίδες στην δυτική βορειοδυτική Ελλάδα το Σάββατο και κυρίως στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά παράλια της χώρας ωστόσο θα δούμε κατά πόσο αυτές θα τα καταφέρουν να εισέλθουν λίγο ακόμα πιο δυτικά (Ήπειρος,δυτική Στερεά-δυτική Πελοπόννησο)καθώς η κάθοδος της ψυχρής λίμνης συνοδευόμενη από τον αεροχείμαρο θα εμποδίζει και θα ωθήσει κατά κάποιο τρόπο να κινηθούν ανατολικότερα οι βροχές και μεγάλο μέρος αυτών είναι πιθανόν να πέσει μέσα στα νερά του Ιονίου πελάγους και προς την Σικελία।Φυσικά όλα θα κριθούν από την πορεία-κατεύθυνση της ψυχρής μάζας και τι φαινόμενα θα προκαλέσει στην δυτική βορειοδυτική Ελλάδα(είναι πιθανό το σενάριο να ευνοηθούν και αυτές οι περιοχές και συγκεκριμένα το Σάββατο).

Τέλος υπάρχει σενάριο(Κυριακή-Δευτέρα) ότι η ψυχρή λίμνη να έρθει πιο κοντά στο βορειοανατολικό Αιγαίο από την Μαύρη θάλασσα κάτι που δώσει περισσότερο ενδεχομένως φαινόμενα στα ανατολικά προσήνεμα πέρα από τις ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις.

Για να δούμε κατά πόσο αυτή θα είναι η αρχή ή θα υπάρξει και συνέχεια με αυτή την κυκλοφορία η οποία βάζει την Ελλάδα σε αναμονή για νέο κύμα κρύου από τα βορειοανατολικά ή ριζική αλλαγή της κυκλοφορίας με πιο πολλές βροχές μέχρι το τέλος του μήνα.


Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)
Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: