Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οι τράπεζες-δολοφόνοι του Κλίματος- Νέα έκθεση


Έντονες πιέσεις για διακοπή χρηματοδότησης επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να ασκήσει στον τραπεζικό κλάδο μια νέα έκθεση που κατονομάζει τις JP Morgan Chase, Citibank και Bank of America ως “δολοφόνους του Kλίματος”.

Η γερμανική ΜΚΟ, Urgewald -που από το 1992 προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- μαζί με τις νοτιοαφρικανικές ΜΚΟ groundWork και Earthlife Africa Johannesburg και το διεθνές δίκτυο BankTrack δημοσιεύουν σήμερα (30/11) μια έκθεση με τίτλο Bankrolling Climate Change και αποκαλύπτουν το ρόλο των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής

Οι ΜΚΟ εξετάζουν τα χαρτοφυλάκια 93 κορυφαίων τραπεζών παγκοσμίως και τα αντιπαραβάλλουν στις δημοσιοποιημένες δεσμεύσεις τους για προώθηση της αειφόρου οικονομίας.

Η έκθεση προειδοποιεί πως η χρηματοδότηση επενδύσεων στον άνθρακα βάζει «τρικλοποδιά» στις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η JP Morgan Chase που έχει επενδύσει 16,5 δισ. Ευρώ στον άνθρακα με τη Citibank (€16,2 δισ.) και τη Bank of America (περισσότερα από €12 δισ.) να ακολουθούν.

Η έκθεση καλεί τις τράπεζες να τηρήσουν τις “πράσινες” δεσμεύσεις τους και να εγκαταλείψουν τον άνθρακα προς όφελος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έργων ενεργειακής αποδοτικότητας.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: