Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τα καιρικά φαινόμενα «σάρωσαν» το Πακιστάν


Χίλιοι επτακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το २०१०


Το Πακιστάν είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2010, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη για τους κλιματικούς κινδύνους της μη κυβερνητικής οργάνωσης Germanwatch που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Αμέσως μετά ακολουθούν η Γουατεμάλα και η Κολομβία.

Η Ρωσία, η Ονδούρα και το Ομάν θεωρούνται ως χώρες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τη μελέτη που βασίστηκε κυρίως σε στοιχεία από την αντασφαλιστική εταιρία Munich Re.

Η Germanwatch καταρτίζει τη λίστα με τις χώρες αυτές εδώ και επτά χρόνια.

Η Κίνα, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον κόσμο, βρίσκεται στην ένατη θέση του καταλόγου μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πλημμύρες ήταν το βασικό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Κολομβία και το Ομάν. Συγκεκριμένα στο Πακιστάν, τεράστιες εκτάσεις σε 84 από τις 121 περιφέρειες πλημμύρισαν το 2010 και 1.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Ρωσία είναι στην τέταρτη θέση. Ο καύσωνας του 2010 ευθύνεται για τον θάνατο 55.000 ανθρώπων. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Κλιματικής Έρευνας στο Πότσνταμ της Γερμανίας, επισημαίνουν πως οι πιθανότητες να ευθύνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη για τον καταστροφικό καύσωνα στη Ρωσία φτάνουν το 80%.

Σοβαρούς κινδύνους αντιμετωπίζουν η Ονδούρα και η Γουατεμάλα, κυρίως λόγω των τυφώνων.

Ανάμεσα στις χώρες που η Germanwatch θεωρεί ως αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η Πολωνία, η Πορτογαλία και το Τατζικιστάν.

Η οργάνωση υπολογίζει πως 710,.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από 14.000 ακραία καιρικά φαινόμενα από το 1991 ως το 2010.

Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Μπανγκλαντές, την Μιανμάρ και την Ονδούρα।
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: