Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Σκοτείνιασε το «πρόσωπο» του ήλιου


Εμφανίστηκε τεράστια κηλίδα στην επιφάνειά του


Ακόμα και από επίγεια ερασιτεχνικά τηλεσκόπια θα είναι ορατή σε περίπου πέντε ημέρες η μεγάλη κηλίδα, μήκους περίπου 80.000 και πλάτους 40.000 χιλιομέτρων, που εμφανίστηκε στην επιφάνειά του. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κηλίδα εδώ και αρκετά χρόνια.

Η κηλίδα, η οποία προς το παρόν δεν «κοιτάει» απευθείας τον πλανήτη μας, έγινε αντιληπτή από το διαστημικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Όταν, τις επόμενες πέντε μέρες, η Γη αλλάξει θέση σε σχέση με το άστρο της, η κηλίδα θα «βλέπει» απευθείας προς τον πλανήτη μας και έτσι θα είναι ορατή ακόμα και από επίγεια ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Στην πραγματικότητα, η γιγάντια κηλίδα αποτελείται από πολλές επιμέρους μικρότερες κηλίδες, κάθε μία από τις οποίες είναι μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας. Τέτοιες κηλίδες εμφανίζονται όταν εντείνεται η μαγνητική δραστηριότητα στην επιφάνεια του Ήλιου, μπλοκάροντας την εκροή θερμότητας από αυτόν, με συνέπεια ορισμένες περιοχές του να ψυχραίνουν συγκριτικά με τις υπόλοιπες και έτσι να σκοτεινιάζουν, καθώς φαίνονται πιο αχνές από τον περίγυρό τους.

Η μαγνητική δραστηριότητα που προϋποθέτει τις κηλίδες, μπορεί να προκαλέσει ισχυρές εκπομπές ενέργειας από τον Ήλιο και να στείλει στην κατεύθυνση της Γης μεγάλες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων (ηλιακές «καταιγίδες»), που είναι σε θέση να αποδιοργανώσουν τα ηλεκτρικά και δορυφορικά δίκτυα του πλανήτη μας. Η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ προβλέπει 50% αυξημένη πιθανότητα τέτοιας απειλητικής ηλιακής δραστηριότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Εξάλλου, οι Αμερικανοί αστρονόμοι εντόπισαν ένα μεγάλο σφαιρικό αστεροειδή, με την κωδική ονομασία YU55, o οποίος αναμένεται να περάσει κοντά από τη Γη την ερχόμενη Τρίτη, αν και δεν την απειλεί με πρόσκρουση. Ο αστεροειδής, που είναι πολύ σκούρος (σαν κάρβουνο) και πορώδης, έχει διάμετρο περίπου 400 μέτρα και θα πλησιάσει τον πλανήτη μας πιο κοντά από ό,τι η Σελήνη, σε απόσταση περίπου 325.000 χλμ.

Θα πρόκειται για το πλησιέστερο στη Γη πέρασμα αστεροειδή αυτού του μεγέθους μετά το 1976 και οι επιστήμονες δεν θα χάσουν την ευκαιρία να τον μελετήσουν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο। Κάτι ανάλογο δεν αναμένεται να συμβεί ξανά μέχρι το 2028. Ό Σύνδεσμοςαστεροειδής, που θα κινείται πολύ γρήγορα στον ουρανό, θα είναι ορατός με τηλεσκόπιο τουλάχιστον διαμέτρου έξι ιντσών και όχι με γυμνό μάτι. Αν και δεν συνιστά κίνδυνο για τη Γη, ο YU55 αποτελεί μέρος μιας ομάδας 1.262 μεγάλων αστεροειδών διαμέτρου άνω των 150 μέτρων, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και θεωρούνται από τη NASA ως δυνητικά επικίνδυνοι για το μέλλον. Σύμφωνα με τις τωρινές προβλέψεις, το κοντινότερο στη Γη πέρασμα ενός από αυτά τα σώματα θα γίνει το 2094, σε απόσταση περίπου 269.000 χιλιομέτρων.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: