Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά τρεισήμισι βαθμούς!


Δυσοίωνες προβλέψεις για το περιβάλλον


Αύξηση έως και 20% αναμένεται να σημειώσουν έως το 2035 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του πλέον επικίνδυνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη αερίου, θέτοντας τη θερμοκρασία του πλανήτη σε μια τροχιά ανόδου μεγαλύτερης των 3,5 βαθμών Κελσίου με καταστροφικές κλιματικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει στην ετήσια έκθεσή του με θέμα «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές» ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Η πόρτα της ανόδου κατά 2 βαθμούς Κελσίου», που αποτελεί και το στόχο της διεθνούς κοινότητας, «είναι κλειστή», αν οι κυβερνήσεις δεν δεσμευθούν για νέες κλιματικές δράσεις έως το 2017, προειδοποιεί ο IEA, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η αύξηση 20% των εκπομπών πρακτικά σημαίνει ότι το 2035 οι εκπομπές θα έχουν ανέλθει σε 36,5 γιγατόνους. Σε αυτή την περίπτωση οι εκπομπές μεταξύ 2010 και 2035 θα αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των συνολικών εκπομπών των τελευταίων 110 ετών. Αν οι χώρες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ο πλανήτης θα τεθεί σε τροχιά ανόδου της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου.

Στο βαθμό που το πεδίο παρέμβασης είναι σαφές - τα εργοστάσια, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, τα υφιστάμενα ή τα υπό κατασκευήν κτίρια - ο IEA απευθύνει στις χώρες πρόσκληση να «επενδύσουν», χωρίς αργοπορία, για να μειώσουν τον «λογαριασμό» που θα κληθούν να πληρώσουν, στην περίπτωση αδράνειας. Υπογραμμίζει ότι για κάθε δολάριο που δεν θα επενδυθεί σε «καθαρές» τεχνολογίες πριν το 2020, το κόστος θα είναι επιπλέον 4,3 δολάρια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Δύο λύσεις αναδεικνύει ο IEA: αφενός «την ενέργεια που δεν καταναλώνουμε», δηλαδή την εξοικονόμηση ενέργειας। Αφετέρου, την υλοποίηση προγραμμάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Σχετικά με το δεύτερο, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη της υπέρβασης νομικών και τεχνικών εμποδίων για την υιοθέτηση αυτής της λύσης, επισημαίνοντας ότι έως το 2035 η χρήση λιθανθράκων θα αυξηθεί σε ποσοστό 65%.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: