Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

«Σε λιγότερο από ώρα θα βυθιστεί η Νέα Υόρκη»


Κάτω από το νερό κινδυνεύει να βυθιστεί σε λιγότερο από μια ώρα το 1/3 των δρόμων της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, λόγω των ισχυρών τροπικών καταιγίδων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Όπως υποστηρίζει η μελέτη, που διεξήχθη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα αφήσει τις χαμηλότερες περιοχές του Μανχάταν επικίνδυνα εκτεθειμένες στις πλημμύρες κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων.

«Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι», δήλωσε ο Art deGaetano, κλιματολόγος στο πανεπιστήμιο Cornell και επικεφαλής της μελέτης με τίτλο ClimAID.

«Με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, πολλές περιοχές της πόλης που σήμερα κατοικούνται στο μέλλον δεν θα είναι κατοικήσιμες».

Η μελέτη, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Αρχής της Νέας Υόρκης για την Ενεργειακή Έρευνα και Ανάπτυξη, επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της αhttp://www.blogger.com/img/blank.gifνόδου της στάθμης των θαλασσών και της αλλαγής των καιρικών συνθηκών θα είναι αισθητές στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Εκτιμάται ότι, αν συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς το λιώσιμο των πολικών πάγων, στα μέσα του 2020 τα επίπεδα της θάλασσας γύρω από το Μανχάταν και το Λονγκ Άιλαντ θα ανέβουν κατά 25 εκατοστά.

Μέχρι το 2050 οι επιστήμονες φοβούνται ότι η αύξηση της στάθμης των θαλασσών θα φτάσει περίπου τα 0,75 μ., ενώ μέχρι το 2080 τα 1,3 μ.

Αν επαληθευτεί αυτό το τραγικό σενάριο, πολλά από τα υπόγεια και υπέργεια τούνελ στο Μπρόνξ, κάτω από τους ποταμούς Harlem River, και East River, θα πλημμυρίσουν μέσα σε μια ώρα.

Πηγή:http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: