Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Κλιματική αλλαγή: προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα για το Ντέρμπαν


Σε χάρτη πορείας αλλά και προθεσμία για την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, πρέπει να καταλήξει η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που ξεκινά τη Δευτέρα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Επίσης, στη διάσκεψη του Ντέρμπαν πρέπει να προωθηθεί η υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Κανκούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δεν λύθηκαν σε εκείνη τη διάσκεψη.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για τον χάρτη πορείας είναι «προαπαιτούμενη» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να δεσμευθεί σε μια δεύτερη περίοδο εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Σε δηλώσεις της η Connie Hedegaard, Ευρωπαία Επίτροπος για το Κλίμα, τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για τη σύναψη μιας συνολικής συνθήκης στο Ντέρμπαν, σε αντίθεση με άλλες οικονομικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ στηρίζει το Πρωτόκολλο του Κιότο, η κ. Hedegaard επισήμανε ότι μια δεύτερη περίοδος «Κιότο» με μόνη εμπλεκόμενη την ΕΕ, δεν θα ασκούσε οποιαδήποτε επίδραση στο κλίμα.

«Στην Κοπεγχάγη, οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου. Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξουν ότι το εννοούν», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία Επίτροπος.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ θεωρεί ότι χρειάζεται επειγόντως ένα φιλόδοξο παγκόσμιο κλιματικό πλαίσιο, που θα δεσμεύει όλες τις σημαντικές οικονομικές δυνάμεις, προκειμένου να συγκρατηθεί η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, θέτει ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας την εκπόνηση οδικού χάρτη και τη χάραξη προθεσμιών, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ακεραιότητας του Κιότο και τη θέσπιση νέων μηχανισμών για την αγορά άνθρακα.
Πηγή:http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: