Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η μεγαλύτερη χιονοθύελλα όλων των εποχών στην Αλάσκα


Μία αρκτική χιονοκαταιγίδα μεγάλων διαστάσεων σχεδόν αγγίζει τα παράλια της Αλάσκας . Πολλοί συμφωνούν ότι μπορεί να είναι μία από τις πιο ισχυρές στην ιστορία της περιοχής.

Το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο είχε αναφορές από σκεπές που αποκολούνταν στην παραλιακή πόλη Nome και απο ανέμους που ήταν κοντα στα επίπεδα τυφώνα στην περιοχή.

Μερικές περιοχές εγκαταλήφθηκαν και δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για τραυματίες.
Η σουπερ-καταιγίδα "superstorm" (όπως την ονομάζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης καιρού) από την βορειοδυτική
Βερίγγειο Θάλασσα συγκρίνεται με αυτή του Νοεμβρίου του 1974 την θύελλα που έχει χαρακτηριστεί ως τώρα η ισχυρότερη όλων που έχει χτυπήσει την περιοχή.

"ΑΡΜΑΓΕΔΟΝ"

Την Τετάρτη που άρχισαν οι ακραίες συνθήκες να επηρεάζουν την περιοχή χαρακτηρίστηκαν από το εθνικό κέντρο καιρού ως "ασυνήθιστη ακραία και επικίνδυνη για τον άνθρωπο"
Οι προγνώστες προβλέψανε χιονοπτώσεις μέχρι και 50cm χιονιού και συνεχόμενους ανέμους 60μιλίων την ώρα (97χλμ/ω) με ρυπές περίπου στα 80mph .
Η υπερ-καταιγίδα θα μπορούσε να πλήξει μία περιοχή σε μέγεθος του Κολοράντο και να δημιουργήσει κύματα ύψους 12 μέτρων τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν τις ακτές.
Οι πιέσεις του χαμηλού σπάνε ρεκόρ αφού εντοπίζονται χαμηλές πιέσεις ακόμα και κάτω από τα 960Mb (αναφέρθηκε χαμηλότερη στα 955mb)

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει το μέγεθος της σουπερ-καταιγίδας.
Thumbnail image


Σήμερα η υπερ-καταιγίδα βρίσκεται στο ζενίθ στις δυτικές περιοχές της Αλάσκας. Ήδη οι παραθαλάσσιες περιοχές πλήττωνται από κύματα ύψους 10 μέτρων και το εσωτερικό μαστίζεται από ισχυρές χιονοθύελλες.

Τα πρώτα video της Μητέρας όλων των χιονοκαταιγίδων έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο. Εμείς διαλέξαμε 2 και σας τα παρουσιάζουμε.

ΙΣΧΥΡΗ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ




Επιμέλεια:Σωτήρης Σιδέρης
ΠΗΓΕΣ: NOAA, BBC , Wetterzentrale http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: