Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Χωρίς χριστουγεννιάτικα δέντρα ελέω ξηρασίας


Η ξηρασία που έπληξε ορισμένες περιοχές στις νότιες ΗΠΑ έχει προκαλέσει μεγάλη έλλειψη σε χριστουγεννιάτικα δέντρα λίγες εβδομάδες πριν τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Στο Τέξας και την Οκλαχόμα, σχεδόν το 90% των ειδικών καλλιεργειών κωνοφόρων καταστράφηκαν.

Στο Τέξας, το ύψος της βροχής φέτος έφθασε μετά βίας τα 28 εκατοστά, όταν ο μέσος όρος τις υπόλοιπες χρονιές είναι πάνω από 60 εκατοστά.

Στην Οκλαχόμα, όπου ο μέσος όρος είναι τα 76 εκατοστά βροχής, το 2011 δεν έφερε παρά 47 εκατοστά, κάτι που αποδείχθηκε καταστροφικό για τα έλατα και άλλα είδη δέντρων.

Ο Τράβις Μίλλερ, εκπρόσωπος της Επιστημονικής Εταιρείας του Τέξας , επεσήμανε πως τέτοια ξηρασία καταγράφεται μια φορά στα 500 χρόνια και έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη ζωή των αγροτών των πληττόμενων περιοχών.

Αναμένεται πως οι κάτοικοι των νότιων Πολιτειών θα προμηθευτούν χριστουγεννιάτικα δέντρα από τον Καναδά ή τις βόρειες περιοχές των ΗΠΑ.

H Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ προβλέπει -παρά τις πρόσφατες αλλά καθυστερημένες για τους αγρότες βροχοπτώσεις- πως μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, η ξηρασία θα επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές, ενώ εξαιτίας της Λα Νίνια, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το επόμενο καλοκαίρι!

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: