Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Είμαστε ευγνώμονες…

Μια που οι περισσότεροι εδώ στον τόπο μας κατσουφιάζουμε με τις ειδήσεις που μας έρχονται. Να, και κάποια γεγονότα που μας κάνουν να αλλάζουμε διάθεση.

Είμαστε λοιπόν ευγνώμονες πρώτα πρώτα για το Γαλαξία μας,

scenicmilkywayπου εκτός από το να είναι εντυπωσιακός μας χαρίζει τη λάμψη των άστρων του κάνοντας μας να ονειροπολούμε τη νύχτα, κυρίως χωρίς φεγγάρι. Επίσης, το ασθενές μαγνητικό πεδίο του μαζί με την πίεση όλων των άστρων μέσα σε αυτόν, μας προστατεύει από τις διαγαλαξιακές κοσμικές ακτίνες.

Είμαστε ευγνώμονες για την κβαντομηχανική, doubleslit.png Αν και δεν ήταν το πιο διασκεδαστικό μάθημα στο πανεπιστήμιο, το γεγονός ότι τα σωματίδια συμπεριφέρονται κι ως κύματα δημιουργούν τα πιο παράξενα φαινόμενα πάνω στη Γη. Ένα από αυτά είναι πείραμα της διπλής σχισμής.

full-moon Είμαστε ευγνώμονες για τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα. Ότι όλες οι δυνάμεις στη φύση συναντώνται ως ζευγάρια. Είναι ο νόμος που επιτρέπει στο φεγγάρι μας να δημιουργεί παλίρροιες, να επιτρέπει τη σταθεροποίηση της κλίσης του άξονα της Γης μας και έτσι να κάνει εφικτή τη ζωή στον πλανήτη μας. Χάρις στο νόμο δράσης-αντίδρασης μας επιτρέπει να εντοπίσουμε εξωπλανήτες γύρω από άλλα άστρα μέσω της «μεθόδου ταλάντευσης», γιατί και οι πλανήτες επιδρούν πάνω στα άστρα τους.

Είμαστε ευγνώμονες για τα άστρα νετρονίων και τις μαύρες τρύπες που επιτρέπουν στους αστρονόμους να ελέγχουν τις θεωρίες στις υψηλότερες πυκνότητες που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Νεφέλωμα Καρκίνου Είμαστε ευγνώμονες για τα σουπερνόβα που παράγουν τους κοσμικούς ‘σπόρους’ με τα βαριά στοιχεία, γεμίζοντας ολάκερο το σύμπαν, τα οποία είναι απαραίτητα για να φτιαχτούν οι πλανήτες και οι άνθρωποι.

SN1987a Είμαστε ευγνώμονες που είχαμε την σχετικά κοντινή μας σουπερνόβα SN 1987A για να τη μελετήσουμε λεπτομερώς. Αλλά είμαστε ευγνώμονες που δεν την είχαμε πάρα πολύ κοντά, γιατί τότε η ζωή στον πλανήτη μας θα είχε καταστραφεί. Θα είχαμε τότε αντιμετωπίσει άλλη μία Ορδοβίτσια (Ordovician) μαζική εξαφάνιση των ειδών, γεγονός διόλου διασκεδαστικό.

Είμαστε ευγνώμονες για τη σκοτεινή ύλη. Μπορεί να προκαλεί τεράστιους πονοκεφάλους για τους αστρονόμους προσπαθώντας να καταλάβουν τι είναι, αλλά ακόμα κι αν δεν μπορέσουμε να την δούμε, αναγκάζει τους γαλαξίες να μην σκορπίζουν.

Είμαστε ευγνώμονες για τον ήλιο μας. Μας περιλούζει με ενέργεια, περίπου, 1400 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο, κάνοντας εφικτή όλη τη ζωή στον πλανήτη.

Atmosphere Είμαστε ευγνώμονες για την ατμόσφαιρα μας. Γιατί όχι μόνο μας κάνει και αναπνέουμε αλλά εμποδίζει και τις ακτίνες UV να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης που προκαλούν καρκίνο. Μόνο, που μας κόβει την υπέρυθρη περιοχή του φάσματος και έτσι αναγκαζόμαστε να στείλουμε τηλεσκόπια εκεί πάνω για να μελετήσουμε την περιοχή αυτή.

earthΣύνδεσμοςΕίμαστε τέλος, ευγνώμονες για τη Γη, γι’ αυτό το κομμάτι του βράχου το τρίτο από τον ήλιο, όπου όλοι μας είμαστε καβαλάρηδες। Είναι απλά μια χλωμή μπλε κουκίδα μέσα στο διάστημα, αλλά αυτό είναι το σπίτι μας. Και δεν είναι και τόσο άσχημο όσο νομίζουμε.

Πηγή:http://www.physics4u.gr/blog