Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σαν Σήμερα πριν 50 χρόνια η "μητέρα" όλων των καταιγίδων

H μεγαλύτερη καιρική καταστροφή της ΑΘΗΝΑΣ 6/11/1961


30Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την μεγαλύτερη καιρική καταστροφή που έχει γίνει στο λεκανοπέδιο αλλά και εκτός.
6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1961
Πρόκειται για την πιο ισχυρή θεομηνία που έχει πλήξει την Αθήνα στα χρονικά και έχει καταγραφεί από την Μετεωρολογική Υπηρεσία στης Ελλάδας. Τα φαινόμενα ήταν τόσο έντονα και συνεχίζονταν επί 10 ολόκληρες ώρες προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές συγκρινόμενες με αυτές ενός τυφώνα καθώς είχαμε και καταστροφές του εδάφους.

Ας δούμε πιο αναλυτικά....



Η νύχτα της Κυριακής 5/11/1961 προς τη Δευτέρα 6/11/1961 θα μείνει στα χρονικά της πρωτεύουσας ως μία από τις πιο τραγικές και καταστροφικές εκ' αιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική.
Άγρια νεροποντή ξέσπασε στις 11:30 μ.μ μετατρεπόμενη σε ισχυρή θύελλα μέσα σε 1ώρα συνοδευόμενη συνέχεια με χαλάζι μεγέθους μέχρι και καρυδιού μετατρέποντας την Αθήνα σε μία απέραντη λιμνοθάλασσα. Κύριο χαρακτηριστικό της θεομηνίας ήταν τόσο η διάρκεια όσο και η ένταση , αποτέλεσμα της οποία ήταν , μέσα σε τρεις ώρες οι τεράστιοι όγκοι νερού των ποταμών Κηφισού και Ιλισού να έχουν κατακλύσει τις Δυτικές και Βορειοδυτικές χαμηλές περιοχές της πρωτεύουσας.
Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν στις περιοχές :
  • Μπουρνάζι
  • Νέα Λιόσια
  • Νέα Σφαγεία Αθηνών
  • Θησείο
  • Αιγάλεω
  • Μοσχάτο
  • Νέο Φάληρο
  • Κοκκινιά
  • και Άγιος Ιωάννης Ρέντη Πειραιώς.
Στην οδό Πειραιώς το νερό έφτασε σε ύψος τα 2 μέτρα ενώ προκάλεσε σημαντική καταστροφή στη γέφυρα που βρίσκεται επί της οδού ενώ στο κέντρο της Αθήνας πολλές οδοί όπως:
  • Κοραή
  • Σίνα
  • Ομήρου
  • Βουκουρεστίου
  • Πατησίων
  • Αλεξάνδρας
  • Συγγρού
Είχαν μεταβληθεί σε ορμητικούς χειμάρρους. Το αποτέλεσμα της θεομηνίας αυτής που για την πρωτεύουσα θύμιζε τη μεγάλη πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου στις 14/11/1896 ήταν να καταρρεύσουν 400 σπίτια να μείνουν άστεγες πάνω από 500 οικογένειες και να πλημμυρίσουν πάνω από 4.000 σπίτια.
Σύμφωνα με στοιχεία από εφημερίδες της εποχής οι υλικές ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας ήταν οι μεγαλύτερες της 50ετίας. Εντός ελάχιστου χρονικού διαστήματος οι κεντρικές οδοί της πόλης , οι μεγάλες αρτηρίες και οι δύο μεγάλοι χείμαρροι, Κηφισός και Ιλισός κατακλύσθηκαν από τα νερά τα οποία παρέσυραν στο πέρασμά τους κάθε είδους αντικείμενο.
Ειδικά στον Κηφισό λόγω του μεγάλου όγκου των υλικών, που μεταφέρονταν από τα ορμητικά νερά, έφραξε σε πολλά σημεία της κοίτης και των γεφυρώσεων, με αποτέλεσμα να ανυψωθούν τα νερά πλημμυρίζοντας όλες τις χαμηλές περιοχές, κατακλύζοντας ολόκληρες κατοικημένες περιοχές. Μάλιστα για να διευκολυνθεί η όσο δυνατόν ταχύτερη ροή των συγκεκριμένων υδάτων προς την Θάλασσα, πραγματοποιήθηκε η εκτέλεση ορισμένων τομών κατά πλάτος της λεωφόρου Φαλήρου. Ανάλογης φύσεως μέτρα λήφθηκαν και σε άλλες περιοχές όπως στο Μπουρνάζι, στο Αιγάλεω, στα Ν.Λιόσια κ.τ.λ.

Ας δούμε τώρα τα βροχομετρικά στοιχεία τότε:

ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΕ 24h
Δεκέλεια 175.10(mm)
Ανάβρυτα 63.00(mm)
Πειραιάς 41.00(mm)
Ελευσίνα 21.60(mm)
Νέα Φιλαδέλφεια 115.60(mm)
Αθήνα Κέντρο 79.40(mm)
Καλάβρυτα 56.60(mm)













Ανάλυση κακοκαιρίας

Το συγκεκριμένο κυκλωνικό σύστημα σχηματίστηκε στη Νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, πέρα από τη Μήλο, και προήλθε από την σύγκρουση σφοδρού ψυχρού ρεύματος (κατάλοιπο μιας θύελλας από την Ιταλία) με ισχυρό θερμό ρεύμα από τα Αφρικανικά παράλια. Η σύγκρουση των 2 ρευμάτων προκάλεσε στροβιλισμό που μετακινήθηκε με αφάνταστη ορμή στο Σαρωνικό, για να ξεσπάσει προς την Αθήνα. Από εκεί ανεστράφη προς την Εύβοια, όπου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, πέρασε από την Αιτωλοακαρνανία και κατευθύνθηκε προς την Ήπειρο , όπου και διαλύθηκε.


40 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε αυτή την τρομακτική θεομηνία που έπληξε με προφανή σφοδρότητα το λεκανοπέδιο, που ευχόμαστε να μην την αντικρίσει ξανά .
Η δύναμη της φύσης φάνηκε για μία ακόμη φορά. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν περίπου κάθε 50χρόνια δηλαδή έχουν στατιστική εμφάνιση ανά 50χρόνια. Σύμφωνα με τούτο το 2011 είναι η χρονιά που φαίνεται πιο επικίνδυνη γι αυτό. Βέβαια αυτό είναι μόνο μία μαθηματική προσέγγιση που οπωσδήποτε δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη διότι βασίζεται σε στατιστικούς τύπους και όχι εξισωτικούς.

Επιμέλεια:Σωτήρης Σιδέρης Πηγή:www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: