Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Απειλή και για την ασφάλεια του πλανήτη η κλιματική αλλαγή


Οι φυσικές καταστροφές προκαλούν εντάσεις και βία


Απειλή και για την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο συνιστά η κλιματική αλλαγή και η ιδέα αυτή την οποία εξέφραζαν μέχρι τώρα μόνο οικολόγοι και ορισμένοι ακαδημαϊκοί αρχίζει να ανησυχεί όλο και περισσότερο πολιτικούς και ειδικούς στην Άμυνα.

Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες που ευθύνονται για τις κατεστραμμένες σοδειές και την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας προκαλούν λιμούς, επιδημίες και καταστροφές κατοικιών που με τη σειρά τους προκαλούν εντάσεις και εκδηλώσεις βίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η σύγκρουση στο Νταρφούρ του Σουδάν, την οποία προκάλεσε η παρατεταμένη ξηρασία και ανάγκασε χιλιάδες κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, είναι μια χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης.

«Όχι μόνο οι κλιματικές αλλαγές εντείνουν τις απειλές για την ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια, αλλά και από μόνες τους αποτελούν απειλή», είχε τονίσει τον περασμένο Ιούλιο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Πεντάγωνο στην έκθεσή του Defense 2010, επισημαίνει πως οι κλιματικές αλλαγές «θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις και να συμβάλουν αρνητικά στη φτώχεια, την επιδείνωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και στην αποδυνάμωση ήδη ευαίσθητων κυβερνήσεων». «Ακόμα και αν οι κλιματικές αλλαγές δεν προκαλούν άμεσα συγκρούσεις, είναι πιθανόν να λειτουργήσουν ως 'επιταχυντές' της αστάθειας και των συγκρούσεων», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ομάδα διεθνών ερευνητών, σε άρθρο τους τον Οκτώβριο στο περιοδικό Science υπογραμμίζουν πως μεταναστεύσεις πληθυσμών που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη σημειωθεί στο Δέλτα του Μεκόνγκ στο Βιετνάμ, κατά μήκος του ποταμού Λιμπόπο στη Μοζαμβίκη, στην Αλάσκα και στην Παπούα-Νέα Γουινέα.

Οι ερευνητές απηύθυναν έκκληση για υιοθέτηση εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας ώστε να διασφαλιστούν οι σωστότεροι τρόποι μετανάστευσης και οι καλύτερες συνθήκες για τους λαούς που μεταναστεύουν.

Οι απειλές για την ασφάλεια προέρχονται επίσης από την υγεία-ειδικά από την μετάδοση ασθενειών που συνδέονται με το μη πόσιμο νερό και τα κουνούπια-και από τον αυξημένο κίνδυνο λιμών και φτώχειας εξαιτίας της ανόδου των τιμών των τροφίμων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε στην εκτίμηση ότι 44 εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο φτώχειας εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των τιμών των τροφίμων।
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: