Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ο πλανήτης αντιμέτωπος με ακραία καιρικά φαινόμενα


Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΟΗΕ


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ καθώς σε έκθεσή του αναφέρει πως η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει πιο έντονα καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια, κάνοντας τις ημέρες του χειμώνα πιο κρύες και τα καλοκαίρια πιο ζεστά, προειδοποιώντας παράλληλα για τον αυξημένο κίνδυνο να σημειωθούν πλημμύρες αλλά και περίοδοι ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Η μελέτη που έγινε από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκλύονται λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων να επηρεάσουν τα κλιματικά μοντέλα.

Οι πιο φτωχές οικονομίες θα έρθουν αντιμέτωπες με τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς θα αυξάνεται η διατροφική ανασφάλεια. Επιπλέον, ο τουρισμός -μία σημαντική πηγή εισοδήματος για τις αναπτυσσόμενες χώρες- θα πληγεί.

Τα μικρά νησιωτικά κράτη είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η ταχύτητα των ανέμων των τροπικών κυκλώνων θα ενισχυθεί και οι ζεστές ημέρες θα γίνουν πιο θερμές και συχνότερες, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η έκθεση καλεί ακόμη τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα τα οποία θα αμβλύνουν την κλιματική αλλαγή χωρίς μεγάλο κόστος.

Το Τέξας και το Κέρας της Αφρικής αντιμετώπισαν φέτος μία δύσκολη περίοδο ξηρασίας, ενώ στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις πλημμύρες.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: