Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Σθεναρή αντίσταση του χιονιά στην Αθήνα...Πρόγνωση καιρού 27-28/2/2012

19972506

Bαδίζομαι προς το τέλος του Φλεβάρη του τελευταίου χειμερινού μήνα και οδεύουμε προς τον Μάρτη ,έναν αρκετά ασταθή μήνα που πολλές φορές τα έχει όλα γι'αυτό όχι άδικα έχει βγεί η παροιμία "Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης"...

Κάποιος θα μπορούσε να δώσει τίτλο στην ερχόμενη ψυχρή εσιβολή ως το "κύκνειο άσμα του χειμώνα" μιας και είναι στο τέλος του μήνα,ωστόσο κανείς δεν ξέρεις μακροπρόθεσμα πως θα κυλίσει ο Μάρτης.

Όσον αφορά την αλλαγή του καιρού ,αυτή θα είναι αρκετά απότομη ήδη έχει αρχίσει με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά βορειοδυτικά η οποία μέσα στην Καθαρά Δευτέρα θα κατέβει νοτιότερα και θα επηρεάσει σχεδόν το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής θα είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έως και 13-15οC (σε κάποιες περιοχές ακόμα και 16-18oC ) αν συγκρίνει κανείς τις σημερινές μέγιστες θερμοκρασίες σε σχέση με της Τρίτης που θα είναι σαφώς πιο χαμηλότερες. Χιονοπτώσεις θα έχουμε στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά όλης της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε περιοχές της Πελοποννήσου μέχρι και αργά το απόγευμα-νωρίς το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Την Τρίτη τις πρωινές ώρες ο καιρός θα εστιάζεται στα ανατολικά προσήνεμα από το ύψος του Πηλίου-Σποράδες-Εύβοια -Αττική -Ανατολική Πελοπόννησος-Κυκλάδες-Κρήτη.

Όσον αφορά την Αττική:

Φέτος αν προσπαθήσει κανείς να μετρήσει πόσες φορές είχαμε διαδοχικές ψυχρές εισβολές με καθόλου έως και αρκετά λίγα φαινόμενα ,αυτές είναι πολλές.

Ενώ οι θερμοκρασίες υπάρχουν και είναι αρκετά χαμηλές ,αρκετές φορές υπάρχουν και οι κατάλληλες ανώτερες υποστηρίξεις αλλά και πάλι δεν έρχεται ο αναμενόμενος υετός για την Αττική.Θα έλεγα πως φέτος όσες ψυχρές λίμνες ή αυλώνες έχουν προσεγγίσει την Αττική είναι με λάθος τρόπο καθώς ο τρόπος κίνησης του αυλώνα είναι το 60% για το πώς θα διαμορφωθεί ο καιρός στην Αττική καθώς η θέση του αυλώνα καθορίζει και τους ανέμους ανά στάθμες από την επιφάνεια που είναι αρκετά σημαντική μέχρι τα 850hpa ακόμα μέχρι και τα 700hpa. Ακόμα μια φορά φέτος ερχόμαστε σε αυτήν θέση ,ενώ και πάλι υπάρχει αρχικά μια καλή προσέγγιση του αυλώνα με ταυτόχρονη δημιουργία βαρεομετρικού χαμηλού στο νότιο Αιγαίο -Κρήτη το οποίο θα κινηθεί ανατολικότερα μέχρι την Ρόδο-και πιο ανατολικά μέχρι Κύπρο κ.τ.λ. Εκείνες τις ώρες που θα υπάρχει αυτή η κυκλογένεση μετά το πρώτο αρχικό μέτωπο(βαλκανικό μέτωπο) το οπόιο θα περάσει την Καθαρά Δευτέρα ..μετά θα αρχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο η κυκλογένεση στο νότιο-νοτιοανατολικό Αιγαίο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Σε αυτό το κρίσιμο διάστημα οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι μέχρι το πρωί τις της τάξεως κυρίως του -6 (πιθανώς και -7 στα 850hpa) οπότε ο ανάλογος υετός ο οποίο θα ξεκινήσει από το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας αρχικά από τα 500-600 μέτρα και σταδιακά μέχρι και τα 400-500 μέτρα .Μέχρι τις πρωινές ώρες που θα έχει επιροή ακόμα το χαμηλό το οποίο θα βρίσκεται στην Ρόδο καθώς και λίγο ανατολικά της οι θερμοκρασίες θα επιτρέπουν το χιόνι ακόμα και πάνω από τα 200-250 μέτρα.

χωρίς τίτλο

Από εκεί και έπειτα όμως αρχίζει το κρίσιμο διάστημα όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν περεταίρω στα 850hpa ,κατεβαίνουν οι υποστηρίξεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα ,έχει φύγει όμως το χαμηλό αρκετά ανατολικότερα μαζί με το αίτιο. Από εκεί και έπειτα περιμένεις να δει αν αυτή η λίμνη που θα προσεγγίσει την χώρας μα θα έχει τέτοια θέση μέσα στο Αίγαιο (εαν κάτσει ολόκληρη μέσα στο Αιγαίο) .Αυτό που μας απασχολεί συγκεκριμένα για την Αττική και την Άθηνα είναι αν θα καταφέρει αυτή η λίμνη να έχει τέτοια σωστή θέση έτσι ώστε να υπάρχει σωστή κατανομή υετού με ανέμους βορειοανατολικής ή βόρειας συιστώσας. Μια κακή θέση της λίμνης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το νομό καθώς οι ιδαιτερότητες που παρουσιάζει είναι αρκετές.

Πιο αναλυτικά :

Αύριο Καθαρά Δευτέρα ο καιρός δεν θα μοιάζει σε καμία περίπτωση με το καιρό του Σαββατοκύριακου όπου ήταν ανοιξιάτικος,καθώς ήδη από τις πρωινές ώρες θα έχουμε μουντό σκηνικό με συννεφιά σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπδίου και μίκρα ανοίγματα νωρίς το πρωί.Γρήγορα ο καιρός θα κλείσει με αξιόλογες βροχές σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο και την Αττική.Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα ενταθούν ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται νωρίς το μεσημέρι (από τις προμεσημβρινές ώρες πρώτα στην Πάρνηθα και στο Κιθαιρώνα και αργότερα και στην Πεντέλη .Μέσα στο μεσημέρι τα υψόμετρα χιονόπτωσης από την μεριά της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα θα είναι πάνω από τα 600-800 μέτρα ενώ από την μεριά της Πεντέλης πάνω από τα 900-950μέτρα .Μέσα στο απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν μέχρι και τα 500-700μέτρα αντίστοιχα στον Κιθαιρώνα και στην Πάρνηθα ενώ στην Πεντέλη θα χιονίζει πάνω από τα 700-800μέτρα(750 συγκεκριμένα κατά μ.ο.). Προς τις βραδινές ώρες τα χιόνια θα κατέβουν ακόμα και στα 500-600 μέτρα στην βορειοανατολική Αττική ενώ από την μεριά της βόρειας Αττικής(Πάρνηθας-Κιθαιρώνας) λίγο πιο χαμηλά. Τα φαινόμενα θα είναι αρχικά πιο έντονα από την μεριά της Πάρνηθας και την βόρεια Άττικής λόγω θέσης χαμηλού που θα μετακινείται προς τα νοτιοανατολικά και αργότερα θα επηρεαστεί και η βορειοανατολική Αττική με πιο αξιόλογα φαινόμενα(ενδεικτικά υψόμετρα 350-450μέτρα). Μέχρι και το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας βροχή η χιονόνερο στα πιο βόρεια του νομού θα σημειώνεται στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Oι άνεμοι αρχικά βροεοδυτικοί μέτριοι έσως ισχυροί που αργότερα θα γίνουν βορειοανατολικοί ισχυροί. Η θερμοκρασία θα πέφτει κατά την διάρκεια της ημέρας αντί να ανεβαίνει.

Τρίτη 28/2/2012:

Ουσιαστικά μέσα στην νύχτα και με την αλλαγή της ημέρας προς την Τρίτη θα έχουμε ασθενείς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις στα βόρεια βόρειοδυτικά και βορειοανατολικά του νομού πάνω από τα 200-300 μέτρα ενώ χιονόνερο η χιόνι και στα κεντρικά και βόρεια προάστια της Αθήνας.Μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τρίτης τα χιόνια θα έχουν φτάσει μέχρι και τα 200-250 μέτρα. Στις υπόλοιπες πιο νότιες νοτιοδυτικές περιοχές βροχή ή χιονόνερο πρόσκαιρα και μέτριας έντασης.

Μέσα στο πρωί τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να εξασθενούν και κυρίως προς τις προμεσημρβινές-μεσημβρινές ώρες με κάποια υπολείμματα από την μεριά της Πάρνηθας να επιμένουν τοπικού χαρακτήρα κι μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη Αττική ο καιρός θα είναι πιο σπαστός με νεφώσεις αλλά και ανοίγματα του καιρού.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού από το απόγευμα και μετά όπου παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς όπως είπα και παραπάνω οι παράγοντες όπως πάχος ατμόσφαιρας,υποστήριξης και θερμοκρασίας στα 850hpa υπάρχουν ωστόσο ακόμα υπάρχει μεγάλη διχογνώμια από τα μοντέλα για την θέση του αυλώνα ,αν θα κινηθεί ανατολικά προς Τουρκία η αν θα αποκοπέι η λίμνη μέσα στο Αιγαίο και δεν κινηθεί τόσο ανατολικά όπως την δείχνουν ορισμένα προγνωστικά στοιχεία. Όπως ανέλυσα και πριν αυτό είναι πολύ βασικό για το αν θα υπάρχει νέος γύρος χιονοπτώσεων ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα από το απόγευμα-βράδυ της Τρίτης μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης. Εάν η λίμνη αποκοπέι και μπει στο Αιγαίο με μια πιο ομαλή κίνηση της που να ευνοεί την μεταφορά υγρασίας από το Αιγαίο έτσι ώστε να την εναποθέσει με την μορφή χιονοπώσεων και στην Αττική. Αυτό όμως που φαίνεται να είναι το επικρατέστερο σενάριο είναι η γρήγορη κίνηση της λίμνης προς τα ανατολικά ,κάτι που δεν θα ευνοήσει την σωστή τοποθέτηση και κλίση της ψυχρής λίμνης έτσι ώστε να υπάρξει ένας πιο αξιόλογοες γύρος χιονοπτώσεων ,καθώς ένα επικρατήσει άνεμος έστω και ελαφρειάς βορειοδυτικής συνιστώσας από την επιφάνεια μέχρι και τα 850hpa το παιχνίδι θα χαθεί για ακόμα μια φορά μέσα στο Αιγαίο ανατολικά της Αττικής. Προφανώς και αύριο θα έχουμε νεότερα για την ενδεχόμενη υποτροπή του καιροού που ενδιαφέρει και πολλούς.

Σενάριο 1:

ba


Ουσιαστικά μια αποκοπή της λίμνης μέσα στο Αιγαίο κρύβει και κάποιο αίτιο όπως μια trough line καθώς και την υποστήριξης της λίμνης που είναι πολύ σημαντική...Σε αυτό το σημείο μπορεί να υπάρξει μια ευνοική περίοδος όπου οι άνεμοι θα ευνοήσουν πιο εύκολα την μετάκινηση υγρασίας από το Αιγαίο προς την Αττική και την Εύβοια έστω και πρόσκαιρα .

Σενάριο 2:

Geopotential3250032hPa32and32Temperature32at3285032hPa Europe_72


Σε αυτό σενάριο η λίμνη κινείται ανατολικά προς την Τουρκία και δεν αφήνει πολλά περιθώρια καθώς και το χαμηλό έχει φύγει αρκετά ανατολικά αλλά φυσικά οι άνεμοι σε αρκετές στάθμες της ατμόσφαιρας έχουν γίνει βορειοδυτικοί που είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουν υγρασία από το Αιγαίο.Αυτό το σενάριο ίσως να είναι το επικρατέστερο από την αποκοπή της λίμνης μέσα στο Αίγαιο. Σε αυτή τη περίπτωση τα φαινόμενα είναι πολύ λίγα και εντοπίζονται στην Πάρνηθα κυρίως με καιρό βορειοδυτικού ρευματος αλλά γενικά δεν υπάρχει αξιόλογο κλείσιμο του καιρού .

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: