Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Στους 590 οι νεκροί από το κρύο στην Ευρώπη


Συνεχίζεται το πολικό ψύχος

Παγωμένος παραμένει ο ποταμός Δούναβης σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, εκατοντάδες χωριά έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια και οι νεκροί σε όλη την Ευρώπη από το πολικό ψύχος έφτασαν τους 590, την ώρα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί το σαββατοκύριακο.

Τα πλοία παραμένουν δεμένα σε Αυστρία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία και Βουλγαρία καθώς οι πάγοι έχουν καλύψει τον Δούναβη, την κυριότερη πλωτή εμπορική οδό της Ευρώπης. Σε ορισμένα σημεία, όπως στη Σερβία, ο ποταμός έχει καλυφθεί στο 100% της επιφάνειάς του από πάγο που φτάνει σε πάχος μέχρι και τα 50 εκατοστά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Οι αρχές εκτιμούν ότι η κίνηση στον ποταμό δεν θα αποκατασταθεί πριν από τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Στην Ουκρανία, όπου ο υδράργυρος μπορεί να πέσει μέχρι και στους -30 βαθμούς Κελσίου το σαββατοκύριακο, οι αρχές αποφάσισαν ότι δεν θα ανακοινώνουν πλέον νέο απολογισμό των νεκρών σε καθημερινή βάση. Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν καταγραφεί 135 θάνατοι.

Στην Πολωνία, άλλα πέντε άτομα προστέθηκαν στα θύματα της φονικής κακοκαιρίας, ανεβάζοντας τους νεκρούς στους 82. Επιπλέον, άλλοι 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρκαγιές ή δηλητηριασμένοι από μονοξείδιο του άνθρακα λόγω ελαττωματικών συστημάτων θέρμανσης.

Το πολικό ψύχος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 46 ανθρώπους στη Ρωσία, 24 στη Λιθουανία, δέκα στη Λετονία και έναν στην Εσθονία. Η Τσεχία μετρά 25 νεκρούς και αναμένει το σαββατοκύριακο θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν τους -40 βαθμούς στα ορεινά και τους -25 στην πρωτεύουσα Πράγα. Τουλάχιστον 16 είναι οι νεκροί στην Ουγγαρία και πέντε στη Σλοβακία.

Στη Ρουμανία, άλλοι 13 άνθρωποι πέθαναν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 57. Σε ορισμένες περιοχές το ύψος του χιονιού έχει φτάσει τα τέσσερα μέτρα και πολλά σπίτια έχουν κυριολεκτικά θαφτεί. Κάτοικοι είπαν ότι αναγκάστηκαν να βγουν από τα παράθυρα ή να σκάψουν τούνελ στο χιόνι.

Στα Βαλκάνια χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι και συχνά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Σερβία, την Κροατία, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία. Στη Βοσνία, ένα ελικόπτερο του στρατού που επιχειρούσε να μεταφέρει εφόδια σε αποκλεισμένα χωριά υποχρεώθηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση λόγω της χιονοθύελλας. Το ελικόπτερο υπέστη ζημιές, όμως κανένα από τα μέλη του πληρώματός του δεν έπαθε το παραμικρό.

Στην Ιταλία, τα χιόνια επέστρεψαν και πάλι το πρωί προκαλώντας αγωνία στους κατοίκους και τις αρχές, μετά το πρώτο κύμα ψύχους που στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους. Στη Ρώμη οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι το χιόνι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 εκατοστά.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν αναφερθεί πέντε νεκροί στην Αυστρία, τέσσερις στη Γερμανία, ένας στην Ολλανδία και τουλάχιστον δώδεκα στη Γαλλία. Η κακοκαιρία πλήττει επίσης τη βόρεια Αφρική, ιδίως την Αλγερία, όπου έχει προκαλέσει το θάνατο 44 ανθρώπων.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: