Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Νεότερη Ενημέρωση Κακοκαρίας: 7 - 8/2/2012 (Μακεδονία)



Σε εξέλιξη βρίσκεται η σφοδρή κακοκαρία που πλήττει τη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές/καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινότερες περιοχές. Σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση , αιτίας της κακοκαιρίας αποτελεί το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο κατά τη διάρκεια της Δευτέρας κινήθηκε από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης προς τη χώρα μας. Η βάθυνση που παρουσίασε το συγκεκριμένο βαρομετρικό ήταν εντυπωσιακή (ελέγχεται ως προς τη θεωρήση του ως μετεωρολογική βόμβα), ενώ τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία θέλουν το κέντρο του (984 hPa) να βρίσκεται στην περιοχή ΒΔ της Πελοποννήσου (Εικόνα 1). Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας (07/02) αναμένεται σταδιακή αποδόμηση του προαναφερθέντος βαρομετρικού συστήματος με ταυτόχρονη αργή μετακίνηση του προς Α-ΒΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας και μέχρι αύριο Τετάρτη (08/02) αναμένουμε συνέχιση των φαινομένων στην Μακεδονία. Η ένταση τους θα είναι ασθενέστερη συγκριτικά με την ένταση που έλαβαν αργά εχθές το βράδυ, αλλά με δεδομένη την υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται επέκταση των χιονοπτώσεων ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοιχεία υποδεικνύουν πως τα ισχυρότερα των φαινόμενων (κατά κύριο λόγο χιονοπτώσεις) θα πρέπει να αναμένονται από το μεσημέρι σήμερα (07/02) και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/02). Τα φαινόμενα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν, με αισθητά μειωμένη ένταση, μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Στις περιοχές που αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν τα περισσότερο έντονα φαινόμενα περιλαμβάνονται οι Νομοί Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας. Αξιόλογες χιονοπτώσεις φαίνεται επίσης ότι θα δεχτούν και οι Νομοί Θεσσαλονίκς και Χαλκιδικής. Στους υπόλοιπους Νομούς θα εκδηλώνονται επίσης χιονοπτώσεις ή βροχοπτώσεις με μικρότερη ένταση, ενώ πιο περιορισμένα θα είναι τα φαινόμενα στην Αν. Μακεδονία.

Σε ό,τι αφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία συνηγορούν σε εκδήλωση χιονόπτωσης ακόμα και στο κέντρο της πόλης, κυρίως από τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες και έπειτα (μεγαλύτερες πιθανότητες). Με βάση τα στοιχεία αυτά μάλιστα, η ένταση των χιονοπτώσεων αναμένεται να είναι κατά περιόδους αξιόλογη.

Εικόνα 1. Επιφανειακός χάρτης ανάλυσης για την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 02 EEST. Το βαρομετρικό χαμηλό εντοπίζεται ΒΔ της Πελοππονήσου, ενώ η πίεση στο κέντρο του εκτιμάταται ότι έχει πέσει στα 984 hPa.Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εκτίμηση για τη γενικότερη εξέλιξη του καιρού στην Μακεδονία. Εάν υπάρξει αλλαγή στα προγνωστικά ή/και τα πραγματικά στοιχεία (και εφόσον ο χρόνος μου το επιτρέπει) θα πραγματοποιηθεί νέα ανανέωση.

Επιμέλεια - Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: