Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Δώδεκα άνθρωποι νεκροί από το χιονιά στη Σερβία


Πάγωσαν τα ποτάμια - Έκτακτα μέτρα σε Κροατία και Ουγγαρία

Συνολικά δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σερβία, λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα εδώ και πολλές μέρες.

Δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν χθες νεκροί από το κρύο στις περιοχές Άπατιν και Γιαγκόντινα.

Άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν χθες από το κρύο μέσα στα σπίτια τους, τα οποία είχαν ελλιπή θέρμανση και οι χαμηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στην τραγική κατάληξη.

Συνολικά, σε 38 δήμους της χώρας έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποκλεισμένοι παραμένουν 70.000 κάτοικοι.

Περίπου 180 άνθρωποι διασώθηκαν σε επιχειρήσεις εκκένωσης κατοικημένων περιοχών που έχουν βυθιστεί στα χιόνια και αποστολής φαρμάκων και τροφίμων με τη συνδρομή ελικοπτέρων.

Τα ποτάμια στη χώρα έχουν παγώσει και είναι σε εξέλιξη σύσκεψη του στρατού για να αποφασιστεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Ο επικεφαλής στης Διεύθυνσης Υδάτων της Σερβίας Αλεξάνταρ Προντάνοβιτς δήλωσε ότι στους περισσότερους υγροτόπους της χώρας θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς έχουν καλυφθεί από πάγο.

Στους ποταμούς Σάβα, Δούναβη και Βέλικα Μοράβα, όπου ο πάγος καταλαμβάνει το 60% της υδάτινης επιφάνειας, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, ενώ τόνισε ότι τέτοια κατάσταση είχε να δημιουργηθεί από το χειμώνα 1984-1985.

Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον ποταμό Δούναβη, μεγάλη επιφάνεια του οποίου έχει καλυφθεί από πάγο, θα εξεταστούν σε σύσκεψη εκπροσώπων της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας, στη σερβική πόλη Σόμπορ.

«Αν δημιουργηθούν φράγματα πάγου στην Κροατία, συνέπειες θα υπάρξουν και για τη Σερβία και την Ουγγαρία» ανέφερε ο διευθυντής του Οργανισμού Υδάτων της Κροατίας, στην επαρχία Όσιεκ, Ζόραν Τζουρόκοβιτς.

Με τέσσερα παγοθραυστικά στον παραπόταμο του Δούναβη, Ντράβα, καταβάλλονται προσπάθειες να σπάσουν οι πάγοι.

Πέντε παγοθραυστικά είναι έτοιμα για τη «μάχη κατά των πάγων» στη νότια Ουγγαρία, στη Μπάγια και δύο από αυτά μπορεί να κατευθυνθούν προς τη Σερβία και την Κροατία.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: