Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Στους 600 οι νεκροί από την κακοκαιρία


Στο χιόνι «θάφτηκαν» οι χώρες των Βαλκανίων

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν αποκλείσει πολλές δεκάδες χιλιάδες πολιτών που παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Αν συνυπολογιστεί και η Ρωσική Ομοσπονδία, τότε σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο οι νεκροί αυτής της πρωτόγνωρης, εδώ και πολλά έτη, παρατεταμένης κακοκαιρίας πλησιάζουν τους 600.

Στη Σερβία καταγράφηκαν τρεις θάνατοι από την παρατεταμένη κακοκαιρία, ανεβάζοντας το σύνολο από την έναρξη της θεομηνίας στους 19.

Το ερχόμενο εργάσιμο πενθήμερο είχε δύο αργίες, όμως η κυβέρνηση τις επέκτεινε σε πέντε, κρατώντας στο ίδιο διάστημα κλειστά όλα τα σχολεία, αλλά και αριθμό εργοστασίων.

Στην Κροατία το σαββατοκύριακο αναμένεται να πέσει χιόνι ύψους οριακά ενός μέτρου, σε αρκετές περιοχές.

Ενδεικτικά, χιονισμένη είναι η τουριστική ακτογραμμή στην Αδριατική. Κλειστό παραμένει και το πλησιέστερο στις ακτές αυτές οδικό δίκτυο, λόγω και ισχυρότατων ανέμων από την πλευρά της Αδριατικής.

Στη γειτονική Βοσνία, οι ορεινές περιοχές είναι απάτητες εδώ και περίπου ένα 15ήμερο πλέον.

'Ενα στρατιωτικό μεγάλο ελικόπτερο με 11μελές πλήρωμα, μαζί με εικονολήπτες της δημόσιας τηλεόρασης, πετώντας μέσα σε πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέπεσε μεν χθες Παρασκευή, αλλά λόγω της κάλυψης του ορεινού όγκου με παχύ χιόνι, όλοι έχουν σωθεί, παρά τα κατάγματα που προκάλεσε στα μέλη του πληρώματος η σφοδρή πρόσκρουση.

Στο μεταξύ, η θερμοκρασία τη νύκτα στα πολωνικά βουνά Μπιεζστζάντι, στο νότιο τομέα, έπεσε στους -32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Τσεχία τα θύματα του ψύχους είναι 25 ενώ το θερμόμετρο στην Πράγα δείχνει -25 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες στην κεντρική, νότια Ιταλία, όπου έξι θάνατοι τις τελευταίες λίγες ώρες αποδόθηκαν στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μάλιστα, δύο αποκλεισμένοι από την κακοκαιρία ηλικιωμένοι, πέθαναν καθ'οδόν προς το πλησιέστερο νοσηλευτήριο, όταν τα ασθενοφόρα ακινητοποιήθηκαν μέσα στο χιόνι.

Την ίδια ώρα στη μεθοριακή Τεργέστη άνεμοι ωριαίας ταχύτητας σχεδόν 130 χλμ τραυμάτισαν περίπου δέκα πολίτες.

Στη Γαλλία οι νεκροί από το ψύχος φτάνουν τους 11 ενώ το δριμύτατο ψύχος έχει προκαλέσει 46 θανάτους στο Μαγκρέμπ, εκ των οποίων οι πιο πολλοί καταγράφηκαν στην Αλγερία.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: