Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Nowcast-Forecast Μακεδονία: 1 - 2/2/2012


Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των επόμενων ωρών.Αιτίας της μεταβολής του καιρού αποτελεί οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο προσεγγίζει τη χώρα μας από τα ανατολικά (βλ. εικόνα επάνω), μεταφέροντας σημαντικά ποσά υετού. Δεδομένης της παρουσίας πολύ ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τη χώρα μας, απόρροια της ψυχρής εισβολής του προηγούμενου διαστήματος, αναμένεται πως τα φαινόμενα που θα συνοδεύσουν την προσέγγιση του συγκεκριμένου βαρομετρικού συστήματος (κατά κύριο λόγο χιονοπτώσεις, τουλάχιστον στο ξεκίνημα τους) θα είναι ιδιαίτερα έντονα, κυρίως στη Δ., Κ. και τη Β.Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν, τα κύρια χαρακτηριστικά της αναμενόμενης κακοκαιρίας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο, η ένταση των οποίων θα φτάσει τοπικά ακόμα και τα 10 bf,
- Οι ισχυρές και πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις κατά μήκος του Δ. και Κ. ηπειρωτικού κορμού της χώρας (κυριότερα από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα),
- Οι ισχυρές και κατά τόπους πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις στην Κ. και τη Β. Ελλάδα,
- Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι κατά τόπους πολύ ισχυρές καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του καιρού στην Μακεδονία, μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες (~11:00-12:00) αναμένονται κατά κανόνα ασθενείς και τοπικά μέτριας έντασης χιονοπτώσεις στη ΒΔ και Δ. Μακεδονία. Από το μεσημέρι (~14:00) και έπειτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν σταδιακά ανατολικότερα, επηρεάζοντας τις δυτικότερες περιοχές της Κ. Μακεδονίας. Οι χιονοπτώσεις που θα σημειώνονται στη ΒΔ και Δ. Μακεδονία θα είναι ισχυρές και κατά τόπους πολύ ισχυρές (ακόμα και σε πεδινές περιοχές). Μέχρι αργά το απόγευμα (~20:00), αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των φαινομένων στη ΒΔ και Δ. Μακεδονία, και τις δυτικότερες περιοχές της Κ. Μακεδονίας. Έως αργά το βράδυ (~23:00) της Τετάρτης (01/02), οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στο σύνολο σχεδόν της Κ. Μακεδονίας, έχοντας κατά κανόνα μέτρια ένταση. Στις ανατολικότερες περιοχές της Μακεδονίας, τα φαινόμενα θα είναι ασθενέστερα. Στη Δ. Μακεδονία και τις νοτιότερες και δυτικότερες περιοχές της Κ. Μακεδονίας (Νομοί Ημαθίας, Κατερίνης, Πέλλας) η ένταση των φαινομένων αναμένεται να διατηρηθεί έντονη και κατά τόπους πολύ έντονη. Κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών της Πέμπτης (02/02) (00:00-05:00) αναμένεται γενίκευση των φαινόμενων σε όλη την Μακεδονία. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στην Αν. και Κ. Χαλκιδική, και τους Νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας. Στις υπόλοιπες περιοχές (Κ. και Δ. Μακεδονία), οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται με γενικά μέτρια και τοπικά ισχυρή ένταση. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων, πρώτα από τα δυτικά, αναμένεται από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής.

Συνοψίζοντας για την Μακεδονία, με βάση τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή πραγματικά και προγνωστικά στοιχεία, διαφαίνεται πως τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού από σήμερα το μεσημέρι (01/02) μέχρι και αύριο το μεσημέρι (02/02) θα δεχτούν οι Νομοί Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Πέλλας, Ημαθίας και Κατερίνης. Παρόλα αυτά και στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας αναμένεται να σημειωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις. Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσο δυτικότερα βρίσκεται μια περιοχή τόσο περισσότερα και εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα.

Θεσσαλονίκη
Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως η πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένεται να δεχθεί αξιόλογη χιονόπτωση. Τα φαινόμενα φαίνεται να ξεκινούν από το απόγευμα της σημερινής ημέρας (~17:00-19:00), ενώ θα είναι εντονότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών της Πέμπτης (~22:00-05:00). Το ενδεχόμενο αξιόλογης χιονόστρωσης ακόμα και στο κέντρο της πόλης, δείχνει αυτή τη στιγμή περισσότερο πιθανό από κάθε προηγούμενη κακοκαιρία.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα απλά να σημειώσω πως σημαντικό ρόλο για την ποσότητα του υετού (χιόνι) στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παίξει ο ανατολικός άνεμος που σταδιακά, και από το μεσημέρι, θα επικρατήσει. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς, η παρουσία ισχυρού ανατολικού ανέμου δρα ανασταλτικά ως προς την ένταση των όποιων φαινομένων (χιόνι, βροχή) στην πόλη. Με βάση τη δυσκολία που υφίσταται στην ακριβή πρόγνωση της έντασης των ανέμων, είναι αυτονόητο πως η τελική έκβαση της "μάχης του υετού" θα κριθεί κατά τη διάρκεια της πραγματικής εξέλιξης του καιρού. Ωστόσο, η προσωπική μου εκτίμηση (πάντα βάσει των όσων αυτή τη στιγμή είναι γνωστά) είναι πως η ένταση των ανατολικών ανέμων δε θα σταθεί εμπόδιο για την κατακρήμνιση αξιόλογων ποσών υετού.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εκτίμηση για την εξέλιξη του καιρού στην Μακεδονία. Καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια ερμηνείας της ατμοσφαιρικής κατάστασης και κυκλοφορίας, ώστε τα όσα αναφέρονται παραπάνω να βρίσκονται κοντύτερα στην πραγματική εξέλιξη του καιρού. Σε περίπτωση που προκύψουν νέα, σημαντικά στοιχεία, και εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει θα πραγματοποιηθεί ανανέωση του παρόντος κείμενου (nowcast).Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το φίλο μου Θανάση Καλεμκερή για τα πολύτιμα σχόλια και τη γενικότερη συνεισφορά του στην κατάρτιση της παρούσας εκτίμησης.

Επιμέλεια-Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος
Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: