Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων 6-7/2/2012


Σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν τοπικά σε επίπεδα θύελλας,τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και τις πυκνές χιονοπτώσεις στην βορειοδυτική Ελλάδα. Συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα φαινόμενα θα λάβουν πολύ έντονες διαστάσεις και θα συνοδεύονται από ηλεκτρικές εκκενώσεις ριπαίους ανέμους αλλά και χαλάζι. Πολλά προβλήματα ίσως δημιουργηθούν από το απότομο λιώσιμο των χιονιών κυρίως στην κεντρική ηπειρωτική χώρα (πεδινή-ορεινή ημιορεινή) όπου θα πέσουν και εκεί αρχικά έντονες βροχές με ισχυρούς θερμούς νοτιάδες που θα έχουν ως αποτέλεσμα να λιώσουν πολύ γρήγορα μεγάλες ποσότητες χιονιού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τοπικές πλυμμήρες,υπερχείληση χειμάρων-ποταμών .

Αναλυτικότερα:

54 500

Αιτία αυτής της αλλαγής θα είναι η δημιουργίας ενός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο φαίνεται να βαθαίνει αρκετά ,και το οποίο δημιουργήθήκε καθώς οι πολικές αέριες μάζες συνοδεία του ψυχρού αυλώνα θα φτάσουν μέχρι την βόρεια Αφρική καθώς θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές της Αλγερίας .Αυτή η πολική μάζα θα συμπιέσει τη θερμή μάζα της Αφρικής με συνέπεια κομμάτι αυτής να εισέλθει στη χώρα μας ,προλώντας ισχυρούς νοτιάδες,αστάθεια στη χώρα μας και βαθμίαια άνοδο της θερμοκρασίας. Ουσιαστικά αυτό το κατακόρυφο ridge φαίνεται έστω και για λίγο να κάνει τη δουλειά του στο νότιο Ιόνιο καθώς εκεί φαίνεται να δημιουργείται το σημείο κυκλογένεσης του χαμηλού μιας και θα υπάρχει πολύ καλή ανάμειξη θερμών αερίων μαζών από το ridge αλλά και ψυχρών αερίων μαζών μιας και ο αυλώνας από την Ιταλία θα κινηθεί προς τη χώρα μας. Έτσι θα δημιορυγηθεί μια εκρηκτική κατάσταση στο Ελλαδικό χώρο με αρκετά θετικά ποσά γεωστροβολισμού,αυξημένη αστάθεια,ανοδικά ρεύματα (lift index). Αυτό θα έχει ως συνέπεια την πολύ έντονη κακοκαιρία με ισχυρά φαινόμενα υπο μορφή βροχών και καταιγίδων αλλά και χιονοπτώσεων στην βορειοδυτική χώρα. Το βαρομετρικό αυτό χαμηλό φαίνεται να φτάνει και τα 990-995mb καθώς θα βαθύνει στο σημείο που θα εκτοξευθεί το ridge και θα σαρώσει από πάνω η ψυχρή μάζα .Ουσιαστικά ο συνδυασμός αυτής της αποκομμένη ψυχρής λίμνης που ήταν συνέπεια του πολικού αεροχείαμαρου που έφτασε τόσο νότια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές κυκλογενέσεις μέσα στην κεντρική Μεσόγειο καθώς και η άνοδος του υποτροπικού αεροχείμαρου ευνόησε της συνθήκες για δημιουργία ενός χαμηλού το οποίο θα βαθύνει πολύ περισσότερο εφόσον αποκοπεί στο νότιο Ιόνιο και γίνει στο κατάλληλο σημείο η κυκλογένεση (δηλαδή εκεί που το ridge θα πετάξει το θερμό τομέα και θα επέλθει η ψυχρή λίμνη πάνω από το σημείο αυτό)

00 DWD_Boden36-13469

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Δευτέρα 6/2/2012:


Βόρεια Ελλάδα(Μακεδονία-Θράκη) :

Ο καιρός θα ξεκινήσει με πολύ έντονες βροχές που θα χαρακτηρίζονται από διάρκεια και ένταση ενώ φαίνεται τα πιο πολλά φαινόμενα να είναι στην κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονικής-Χαλκιδική) .Νωρίς το πρωί ισχυρές βροχές θα έχει και η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη αλλά πρόσκαιρα καθώς εκει ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη ύφεση και τα φαινόμενα θα είναι ασθενή και πρόσκαιρα θα σταματήσουν. Προς το μεσημέρι ο καιρός βαθμίαια θα επιδεινωθεί σημαντικά στην δυτική και κεντρική Μακεδονία με ισχυρές βροχές στα πεδινά -παραθάλασσια τμήματα καθώς και ισχυρές καταιγίδες(φαινόμενα με ένταση και διάρκεια) .Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και κυρίως την Θράκη θα είναι πιο ασθενή και τοπικού χαρακτήρα. Μέχρι και αργά τη νύχτα αλλά και το πρωινό της Τρίτης ιδαίτερη προσοχή στην δυτική και κεντρική Μακεδόνια ,τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά!

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις τώρα αυτές θα είναι ισχυρές και ιδιαίτερα πυκνές πρώτα στα ορεινά-ημιορεινά της δυτική Μακδεονίας και μέσα στην ημέρα(μεσημέρι προς απόγευμα και αργότερα) και μέσα στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας(Φλώρινα-Κοζάνη-Καστοριά μέχρι και το ύψος των Γρεβενών.) Ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες χιονιού θα σημειωθούν και μέσα σε κάποιες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας και φυσικά στα ορεινά ημιορεινά .Γενικά θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα γι'αυτό συνίσταται προσοχή.

Στην κεντρική Μακεδονία τα χιόνια την Δευτέρα το πρωί θα είναι στα πολύ ορεινά και κυρίως πάνω από τα 1300-1500 μέτρα,ωστόσο μέσα στην ημέρα και κυρίως προς το απόγευμα και μετά φαίνεται να κατεβαίνουν σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο κυρίως σε αυτές που συνορεύουν με τη δυτική Μακεδονία.Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη και το πρωινό της Τρίτης οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στην κεντρική Μακεδονία(συμπεριλαμβανομένου και του νομού Θεσ/κης) και φυσικά σε πεδινές της δυτική Μακεδονίας.

Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο,Ήπειρος,δυτική Στερεά,βορειοδυτική Θεσσαλία,δυτική βορειοδυτική-νοτιοδυτική Πελοπόννησος)


Ο καιρός θα ξεκινήσει άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα νησιά του βόρειου Ιονίου ,την Ήπειρο μέχρι και τη δυτική Στερεά οπου εκεί φαίνονται πιο έντονα τα φαινόμενα στην αρχή της ημέρας και πιο τοπικά στη δυτική Πελοπόννησο.Ωστόσο μέσα στην ημέρα θα έχουμε έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στην Πελοπόννησο κυρίως στα νοτιοδυτικά(Μεσσηνία) ενώ στην Αχαία και την Ηλεία τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά ωστόσο και εκεί πρόσκαιρα θα είναι ισχυρά.Το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται εκ νέου επιδείνωση σε όλη την Ήπειρο,τη δυτική Στερεά-βορειοδυτική Θεσσαλία αλλά και την Πελοπόννησο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις το πρωί της Δευτέρα οι χιονοπτώσεις κυρίως θα αφορούν μεγάλα υψόμετρα και κυρίως στην Ήπειρο πάνω από τα 1400-1600 μέτρα.Στις υπόλοιπες περιοχές τα χιόνια θα εντοπίζονται πάνω από τα 1600-1800 μέτρα. Μέσα στην ημέρα όμως και κυρίως από το μεσημέρι και μετά τα χιόνια θα κατέβουν στην Ήπειρο πάνω από τα 900-1100 μέτρα στην δυτική Στερεά πάνω από τα 950-1050 μέτρα και πάνω από τα 1100-1200 μέτρα στην βορειοδυτική Πελοπόννησο .Μέσα στη νύχτα τα χιόνια θα κατέβουν και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής Θεσσαλίας (πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο).Στην Ήπειρο μέσα στο βράδυ τα χιόνια θα εκδηλώνονται πάνω από τα 850-950 μέτρα κυρίως ενώ στην δυτική Στερεά πάνω από τα 900-1000μέτρα και πάνω(το πρωί της Τρίτης θα κατέβουν μέχρι 600-800μέτρα) από τα 1150-1250 στην βορειοδυτική Πελοπόννησο(το πρωί της Τρίτης θα κατέβουν μέχρι και τα 900-1000μέτρα στην βορειοδυτική Πελοπόννησο-κυρίως Αχαία).

Ανατολική Στερεά-ανατολική Θεσσσαλία-Εύβοια-ανατολική νοτιοανατολική Πελοπόννησος-Σποράδες:


Ο καιρός θα ξεκινήσει άστατος με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην βορειοανατολική Στερεά και στην υπόλοιπη νοτιοδυτική και ανατολική Θεσσαλία.Μέσα στην ημέρα και όσο βαδίζουμε προς τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί αρκετά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην νοτιοανατολική Πελοπόννησο,την ανατολική Στερεά -Εύβοια μέχρι και τις Σποράδες. Ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα σε νομούς Λακωνίας-Αργολίδας-Αττικής-Βοιωτίας μέχρι και το ύψος της νοτιοδυτικής Μαγνησίας.Βροχές και καταιγίδες και στην Κορινθία πρόσκαιρα έντονες. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση από τη νύχτα αργά και κυρίως την Τρίτη το πρωί.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις ,δεν αναμένονται μέχρι και την Δευτέρα το πρωί προς μεσημέρι κάτι καθώς ο νοτιάς θα είναι αρκετά θερμός ενώ θα λιώσει κάποιο χιόνι ακόμα και στα χιονοδρομικά .Από το μεσημέρι-απόγευμα και μετά θα χιονίσει πάνω από τα 1400-1600 μέτρα (πρόσκαιρα και στα 1300-1500μέτρα) κυρίως στο Παρνασσό αλλα προς το βράδυ.

Κυκλάδες-Κρήτη-νησιά ανατολικού και βόρειου Αιγαίου-Δωδεκάνησα:


Ο καιρός θα ξεκινήσεις άστατος με τοπικές νεφώσεις που θα δίνουν μπόρες στην δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες κυρίως στα δυτικά τμήματα αυτών.Στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίο λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές και διαστήματα με ηλιοφάνεια.Μέσα στην ημέρα ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της Κρήτης καθώς και στις Κυκλάδες (κυρίως τα πιο δυτικά ).Μέχρι το απόγευμα θα βρέξει και στις υπόλοιπες Κυκλάδες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι και την υπόλοιπη Κρήτη-Δωδεκάνησα.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: