Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το Σαββατοκύριακο 29-30/12/2012Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά νοτιοδυτικά και σταδιακά στην υπόλοιπη κεντρική ανατολική και νότια χώρα με βροχές και καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά των περιοχών αυτών.
xartis-500hpa-30-12-2012
Αιτία θα είναι η βορειοανατολική κίνηση του αυλώνα και η αποκομμένη ψυχρή λίμνη η οποία θα δημιουργήσει βαρομετρικό χαμηλό (1010hpa) στην περιοχή ανοιχτά της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου.
Αυτή η ψυχρή λίμνη συνοδεία ανώτερης trough στα 500hpa θα αποκοπεί καθώς εκτεταμένος αντικυκλώνας(1030hpa) θα την εκτοπίσει νοτιότερα με αποτέλεσμα αυτή να αποκοπεί μέσα στο Ιόνιο δημιουργώντας χαμηλό το οποίο και αυτό θα κινηθεί νοτιότερα αρκετά πιεζόμενο από τα νότια κράσπεδα του αντικυκλώνα .
t500hpa-29-12-2012
sealevelpressure-29-12-2012

Αποτέλεσμα αυτής της μεταβολής θα είναι οι ισχυρές βροχές από το Σάββατο μέχρι και την Κυριακή το πρωί στην κεντρική ανατολική και νότια Ελλάδα. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα .
Το Έκτακτο Δελτίο αφορά από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 29/12/2012  μέχρι και τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 30/12/2012 
Σάββατο 29/12/2012:
Οι περιοχές όπου θα επηρεαστούν θα είναι η Θεσσαλία και κυρίως τα νότια νοτιοδυτικά αλλά και ανατολικά νοτιοανατολικά της τμήματα ,η ανατολική Στερεά-Εύβοια-Σποράδες μέχρι και την ανατολική βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα έντονα καιρικά φαινόμενα θα έχουμε από την Κεντρική Στερεά(Ευρυτανία),στην Μαγνησία-Φθιώτιδα-Φωκίδα-Βοιωτία αλλά και στην Αττική.
Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι ισχυρές βροχές θα έχουν διάρκεια.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας-Κεντρικής και ανατολικής Στερεάς-Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.
Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου,και του Αιγαίου οι οποίες ίσως έχουν αρκετά έντονο χαρακτήρα. 
Όσον αφορά την δυτική και βόρεια Ελλάδα να πούμε οτι θα έχουμε βροχές κυρίως στην Πιερία-Πέλλα-Ημαθία καθώς και στην υπόλοιπη Ήπειρο,δυτική Στερεά,νησιά Ιονίου μέχρι και την δυτική βορειοδυτική νοτιοδυτική Πελοπόννησο αλλά δεν θα έχουν τόσο έντονο χαρακτήρα και διάρκεια σε σχέση με τις περιοχές όπου αναφερθήκαμε παραπάνω.Από το απόγευμα του Σαββάτου και μετά θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των περιοχών αυτών και κυρίως στην δυτική Μακεδονία και την βορειοδυτική Θεσσαλία μέχρι και τα ορεινά της Πέλλας-Πιερίας-Ημαθίας.
Δεν φαίνεται να επηρεάζονται από αυτήν την κακοκαιρία η κεντρική και ανατολική Μακεδονία αλλά και η Θράκη εκτός από κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις το Σάββατο και κάποια λίγα χιόνια στα ορεινά της Θράκης(πιθανώς πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο) αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και η Κυριακή σε αυτές τις περιοχές θα ξεκινήσει με πολύ καλό καιρό. 
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα 6-7 και τοπικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Ωστόσο στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι πιο εξασθενημένοι στα 3-5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη την χώρα.
Κυριακή 30/12/2012:
Επιπλέον όσον αφορά την Κυριακή ο καιρός θα εστιάζεται από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα σε ανατολική Στερεά-Εύβοια-βορειοανατολική Πελοπόννησο μέχρι και τα Δωδεκάνησα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά των περιοχών αυτών. Από αργά το μεσημέρι-απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά.
Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια βορειοδυτική χώρα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα . Κάποιες βροχές νωρίς το πρωί στα νησιά του κεντρικού και νότιο Ιονίου μέχρι και την νοτιοδυτική Πελοπόννησο θα εκδηλώνονται αλλά και εκεί σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα Δωδεκάνησα και γενικά στο θαλάσσιο χώρο του νοτιοανατολικού Αιγαίου ενώ στην Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά καλός εκτός από τα δυτικά τμήματα όπου θα έχουμε μπόρες και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στην δυτική Κρήτη. Στο υπόλοιπο νησί θα έχει άστατο καιρό με ηλιοφάνεια αλλά και νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώνουν και θα δίνουν μπόρες κυρίως όμως στα ορεινά τμήματα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα 5-6 και τοπικά 7-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο από τα δυτικά και βόρεια.
Αναλυτικά οι χάρτες για το Σαββατοκύριακο 29-30/12/2012:
Σάββατο 29/12/2012:
xartis-elladas-29-12-2012
Πρόσκαιρα στην βορειοανατολική Πελοπόννησο(Κορινθία ) ίσως να είναι και λίγο πιο χαμηλά τα χιόνια κοντά στα 1100-1200 μέτρα .
Κυριακή 30/12/2012:
xartis-elladas-30-12-2012
Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις αυτές θα σημειώνονται κυρίως το πρωί νωρίς της Κυριακής σε αυτά τα υψόμετρα καθώς μετά θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα αλλά και η ψυχρή μάζα θα έχει εξαϋλωθεί. 
Ιδιαίτερα πυκνές χιονοπτώσεις σε Παρνασσό,Γκιώνα,Οίτη,Βελούχι,Ζήρεια,Αρτεμίσιο,Όθρυς,Ελικώνα και γενικότερα στα βουνά των περιοχών αυτών. Πρόσκαιρα νωρίς το πρωί της Κυριακής ίσως κατέβουν και λίγο χαμηλότερα από τα αναγραφόμενα υψόμετρα κυρίως σε Φθιώτιδα-Ευρυτανία καθώς και Κορινθία-Βοιωτία.
Όσον αφορά την Αττική από το Σάββατο μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι θα έχουμε αρκετές βροχές κατά διαστήματα με εντάσεις αλλά και διάρκεια στο νομό. Την Κυριακή το πρωί είναι πιθανό να χιονίσει σε Κιθαιρώνα πάνω από τα 1000-1200 μέτρα .
Στην Θεσσαλονίκη πιο μουντός ο καιρός το Σάββατο με αρκετή συννεφιά και κάποιες παροδικές ασθενείς βροχές που μέσα στην ημέρα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί ,ενώ και την Κυριακή ο καιρός θα είναι πιο καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές προς την Χαλκιδική όπου είναι πιθανό να έχουμε κάποιες βροχές νωρίς το πρωί.
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Δεν υπάρχουν σχόλια: