Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 5 βαθμούς μέχρι το 2100



Νέα μελέτη δείχνει σημαντική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Αδιάφορες φαίνεται πως είναι οι εκκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθεί μια σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Νέα επιστημονική έρευνα «βλέπει» αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης πάνω από 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, τη στιγμή που ο στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι μόλις 2 βαθμοί. Τα δεδομένα που παρουσίασε η μελέτη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς δείχνουν αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 3% το 2011 και 2,6% μέχρι το τέλος του 2012. 

Ενδεικτικό είναι ότι κάθε δευτερόλεπτο εκλύονται στον αέρα περίπου 1,1 εκατ. κιλά διοξειδίου. Έτσι, στο τέλος της περασμένης χρονιάς, η συγκέντρωση διοξειδίου στην ατμόσφαιρα έφτασε τα 391 μέρη ανά εκατομμύριο, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 41% από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Οι αριθμοί που παρουσιάζει η έρευνα είναι αμείλικτοι καθώς δείχνουν μια αύξηση της μέσης ανόδου των παγκόσμιων εκπομπών σε βάθος δεκαετιών: το 1980 ήταν 1,9%, το 1990 1%, για να φτάσουμε το 2000 στο 3,1%.

Όσο για τους βασικούς υπαίτιους της ανόδου των εκπομπών, η μελέτη στοχοποιεί τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, η Κίνα η οποία αύξησε τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 10% το 2011. 

Το 1990, στις αναπτυσσόμενες χώρες αναλογούσε το 35% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου, ενώ το 2011 το 58%. Στο απυρόβλητο δεν είναι ούτε οι ΗΠΑ, καθώς διατηρούν τις μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές ανά κάτοικο.

«Είναι σαν κανείς να μην ακούει την επιστημονική κοινότητα. Χρειαζόμαστε πλέον ένα δραστικό σχέδιο δράσης», δήλωσε η Κορίν Λε Κερ, διευθύντρια του κέντρου ερευνών για την κλιματική αλλαγή Tyndall στη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: