Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Θερμοκρασίες... Σιβηρίας και «χιονοστιβάδα» προβλημάτων



Βάσανο για τη Φλώρινα πολικές θερμοκρασίες και ακριβό πετρέλαιο

«Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια» λέει η παροιμία, την οποία, όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι κάτοικοι της Φλώρινας, αφού τις τελευταίες μέρες δοκιμάζονται από τα προβλήματα που δημιουργεί το πολικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή τους.

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην πόλη αυτή της Δυτικής Μακεδονίας θυμίζουν περισσότερο ...Σιβηρία και ο υδράργυρος δεν λέει να «ξεκολλήσει» από τους -17 βαθμούς Κελσίου. Όλη η Φλώρινα έχει σκεπαστεί από το χιόνι, ο παγετός έχει μετατρέψει τους δρόμους σε παγίδες, τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών και οι κάτοικοι αναζητούν φθηνούς τρόπους για να ζεσταθούν σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Οι σόμπες και τα τζάκια έχουν πάρει – κυριολεκτικά - «φωτιά» και τα ξύλα γίνονται ανάρπαστα, αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι φέτος απαγορευτική. 

Ο χειμώνας στη Φλώρινα είναι μακρύς και δύσκολος και για να καλυφθούν οι ανάγκες μιας οικογένειας όσον αφορά τη θέρμανση με καλοριφέρ απαιτούνται περισσότερα από 5.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για πολλούς.

Μάλιστα, οι οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν αρκετούς από τους κατοίκους να προμηθεύονται τα ξύλα με το κιλό και όχι με τον τόνο. Αρκετοί είναι αυτοί που καθημερινά αγοράζουν ξύλα για 20 ή 30 ευρώ, ίσα - ίσα για να βγάλουν την ημέρα. 

Και όσοι δεν έχουν ούτε αυτά τα χρήματα, αρχίζουν τα ...παράπονα στον δήμαρχο.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στη Φλώρινα. Όποιος δεν ζήσει εδώ, δεν μπορεί να καταλάβει το κρύο. Γι' αυτό καλούμε υπουργούς και βουλευτές να μας επισκεφθούν μέσα στο χειμώνα, όταν ο υδράργυρος πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, για να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν άνθρωποι φέτος που έρχονται στο δήμο και μας εκλιπαρούν να τους δώσουμε λίγα ευρώ ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν ξύλα για να ζεσταθούν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος.

Μάλιστα, αυτή η καθημερινότητα αναγκάζει τη διοίκηση του δήμου να αλλάξει «συνήθειες» ετών. 

Χαρακτηριστικό είναι πως αποφασίστηκε να μην ξοδευτούν χρήματα από τον προϋπολογισμό για την αγορά ξύλων που προορίζονται για την αναβίωση του εθίμου με τις τεράστιες φωτιές στις 23 Δεκεμβρίου. Τα χρήματα αυτά, θα διατεθούν για να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι δημότες.

«Φέτος αποφασίσαμε να μην αγοράσουμε ξύλα ως δήμος για το έθιμο. Θα αφήσουμε τους νέους να τα συγκεντρώσουν μόνοι τους, όπως γινόταν και παλιά, και να αναβιώσει έτσι το έθιμο. Εμείς θα προμηθευτούμε είδη πρώτης ανάγκης, ώστε οικογένειες που δεν θα έχουν τα απαραίτητα να πάρουν λίγο φαγητό ενόψει των Χριστουγέννων», πρόσθεσε ο κ. Βοσκόπουλος.

Εκτός όμως από τους δημότες, ένα άλλο θέμα που «καίει» είναι και η θέρμανση στα σχολεία καθώς δεν ξέρει ο δήμος εάν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις και να βγει η σχολική σεζόν. 

Σήμερα, παρά την αρχική πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας, ο παγετός δεν λέει να «υποχωρήσει», με αποτέλεσμα τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης να παραμείνουν για δεύτερη ημέρα κλειστά καθώς υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού των μαθητών.

«Αναγκάζεσαι να συνηθίσεις σε αυτές τις πολικές θερμοκρασίες. Και στη Σιβηρία οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει. Όμως δεν είναι εύκολο και χρειάζεται η στήριξη της πολιτείας» συμπλήρωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας, πάντως, πως αυτό που περιμένουν οι κάτοικοι της Φλώρινας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα είναι «να ανοίξει ο καιρός και να έχουμε υγεία!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: