Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Επιδείνωση του καιρού την Κυριακή στην Ελλάδα-Βροχές και Χιόνια στα ορεινά...



Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός ήδη από την Κυριακή τις πρωινές-μεσημβρινές ώρες στην δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά του Ιονίου-την Ήπειρο -δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο που γρήγορα μέσα στην ημέρα θα επεκταθούν στην δυτική Μακεδονία-δυτική βορειοδυτική και κεντρική Θεσσαλία αλλά και στο υπόλοιπο κομμάτι της Πελοποννήσου.

Μέχρι το βράδυ θα έχει επηρεαστεί και η ανατολική Στερεά-Εύβοια ,η κεντρική και ανατολική Μακεδονία-Θράκη αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις αρχικά στα βουνά-χιονοδρομικά του ηπειρωτικού κορμού της Πίνδου (Ήπειρος-δυτική Μακεδονία-Βορειοδυτική Θεσσαλία -Δυτική και κεντρική Στερεά) το μεσημέρι και το απόγευμα ενώ τις βραδινές ώρες τα χιόνι θα κατέβουν πιο χαμηλά και θα χιονίσει και σε κάποια ορεινά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Αναλυτικότερα κάποιοι χάρτες για το πως θα εξελιχθεί ο καιρός από πλευράς βροχοπτώσεων αλλά και χιονοπτώσεων στα ορεινά:


Πολύ νερό θα πέσει και πάλι στις ίδιες περιοχές που εδώ και καιρό συμειώνονται βροχοπτώσεις και επειδή το έδαφος είναι κορεσμένος πλέον από το πολύ νερό θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν αντέχει άλλα νερά το έδαφος με τέτοια διάρκεια και ένταση.

Ο παρακάτω χάρτης αναφέρεται για τις βραδινές ώρες:


Μέχρι το μεσημέρι και το απόγευμα της Κυριακής δεν θα έχουμε καθόλου χιονοπτώσεις στην Πελοπόννησο καθώς δεν θα έχει έρθει ακόμα η ψυχρή μάζα ενώ αργότερα το βράδυ θα αρχίσει να χιονίζει πάνω από τα 1600-1700 μέτρα (ενώ πρόσκαιρα και στα 1550-1650 μέτρα) κυρίως όμως στο νομό Αχαίας(Χελμός-Παναχαικό) και στην βορειοδυτική ορεινή Πελοπόννησο.Όσον αφορά το Μαίναλο οι χιονοπτώσεις θα είναι πάνω από τα 1800-1900 μέτρα και πρόσκαιρα θα χιονίσει και στα 1750-1850 μέτρα.

Στην δυτική Μακεδονία-Ήπειρο και δυτική Στερεά-βορειοδυτική Θεσσαλία θα έχουμε χιονοπτώσεις στα ορεινά από το μεσημέρι απόγευμα και μετά αρχικά πάνω από τα 1300-1400 μέτρα στην ορεινή δυτική Μακεδονία και 1400-1500 μέτρα στην ορεινή Ήπειρο ενώ το βράδυ θα πέσουν και χαμηλότερα στην δυτική Μακεδονία πάνω από τα 1200-1300 μέτρα . Στην δυτική Στερεά και στην βορειοδυτική Θεσσαλία πάνω από τα 1350-1450 μέτρα.

Χιόνια θα σημειωθούν και στα ορεινά της Ροδόπης αρχικά πολύ ψηλά πάνω από τα 1750-1850 μέτρα και γρήγορα θα πέσουν τις βραδινές ώρες στα 1550-1650 μέτρα(ίσως πρόσκαιρα και πιο χαμηλά).

Τέλος Χιονοπτώσεις θα έχουμε και στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς κυρίως στον Παρνασσό αρχικά το μεσημέρι και το απόγευμα πάνω από τα 2000-2200 μέτρα (πρόσκαιρα και 1900-2100μ.) ενώ το βράδυ θα χιονίσει και στα 1700-1900μέτρα.

Αυτά τα δεδομένα είναι με τα τωρινά στοιχεία το Σάββατο το μεσημέρι.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΤΤΙΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2/12/2012:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:


Με καλό καιρό θα ξεκινήσει ο καιρός στην Θεσσαλονίκη,αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις πιο πυκνές στα δυτικά του νομού και κυρίως προς Πιερία-Ημαθία-Όλυμπο. Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι οι νεφώσεις από τα δυτικά θα πυκνώνουν με τάση να καλύψουν τον ουράνιο θόλο της Θεσσαλονίκης μέχρι και το απόγευμα. Από εκεί και έπειτα και κυρίως το βράδυ θα αρχίσουν παροδικές βροχές με απότομη ένραξη και λήξη πιο πολλές γύρω από την πόλη και στο εσωτερικό του νομού.Αργά την νύχτα ίσως έχουμε καταιγίδα στην νότια Χαλκιδική η οποία ίσως κινηθεί βορειότερα και επηρεάσει το εσωτερικό του νομού Θεσσαλονίκης.

Οι άνεμοι αρχικά ασθενείς μεταβλητών διευθύνσεων και πρόσκαιρα ανατολικοί νοτιοαανατολικοί που από αργά το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς (Βαρδάρης) μεταφέροντας ψυχρότερες αέριες μάζες από την πεδιάδα του Κιλκίς και από τον Αξιό.

Η θερμοκρασία θα κυμναθεί από 13-14οC στο κέντρο της πόλης ενώ στα εσωτερικό του νομού και στα πιο ορεινά θα είναι 2-4oC πιο χαμηλά και σε συγκεκριμένες περιοχές σε συνδυασμό με την ξαστεριά και μονοψήφιες τιμές. Το μεσημέρι θα φτάσει λίγο πριν έρθει η συννεφιά τους 15-17οC.

ΑΤΤΙΚΗ:

Με πολύ καλό καιρό θα ξεκινήσει η μέρα ,ηλιοφάνεια πολύ καλή διαύγεια και ορατότητα και σχετική ψύχρα κυρίως στα πιο ορεινά. Μέσα στην ημέρα προς το μεσημέρι αραιές νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους που γρήγορα θα πυκνώσουν από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά .Μέσα στο απόγευμα πιθανώς και λίγο νωρίτερα(μεσημέρι) θα έχουμε ψιχάλες η ασθενείς τοπικές βροχές πρόσκαιρα και μέτριας έντασης ενώ αυτές φάινεται να είναι πιο πολλές στην δυτική βορειοδυτική Αττική. Αργά το απόγευμα και μετά και το βράδυ ο καιρός θα επιδεινωθεί με πιο έντονες βροχές και πιθανή καταιγίδα στο νομό.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί στα 3-4 και τοπικά 5-6 μποφόρ στην δυτική βορειοδυτική Αττική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-11οC στην ορεινή βόρεια Αττική και το μεσημέρι θα φτάσει τους 18-20οC. Στα βόρεια βορειοδυτικά ορεινά θα είναι 2-3oC χαμηλότερη.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Δεν υπάρχουν σχόλια: