Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει κεντρική -ανατολική- βόρεια Ευρώπη



Στη βορειοανατολική Ευρώπη, από τις σφοδρές χιονοπτώσεις έκλεισαν αεροδρόμια και προκληθήκαν σοβαρά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες. Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν δρόμους και σπίτια.

Βαρυχειμωνιά στη Γαλλία –Αποκλεισμένες περιοχές, φόβος για χιονοστιβάδες

paris xionotosi apeΟι περισσότερες περιοχές στη βορειοανατολική Γαλλία έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό από το πρώτο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας για φέτος. Πάνω από 10 εκατοστά χιονιού έχει καλύψει τους δρόμους με τους κατοίκους να προσπαθούν να το καθαρίσουν με κάθε τρόπο. Τις επόμενες ώρες αναμένεται επιδείνωση κυρίως γύρω από τις Άλπεις και κίνδυνο να δημιουργηθούν χιονοστιβάδες. Καθυστερήσεις πτήσεων έχουν προκληθεί στο Σαρλ Ντε Γκολ και στο Ρουασί.
Προσεκτικά καλούνται να οδηγούν τα οχήματά τους οι Ελβετοί στα δυτικά της χώρας τους Οι γαλλόφωνες περιοχές πλήττονται ιδιαίτερα από την χιονόπτωση. Το Φράιμπουργκ, η Σιόν αλλά και το όλο το καντόνι Ζούρα έχουν ντυθεί στα λευκά.

Γερμανία

Προειδοποίηση ότι το χιόνι σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας μπορεί να ξεπεράσει και τους 15 πόντους, απηύθυνε η Μετεωρολογική Υπηρεσία και καλεί ιδιαίτερα τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί.

Στα λευκά η Ολλανδία –«Μπλόκο» στις συγκοινωνίες από το χιονιά

Πάνω από 300 εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν επιστρατεύσει οι Ολλανδοί. Το 30% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ ακυρώθηκε ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στις μετακινήσεις με τρένο.
Στους δρόμους υπήρξαν πολλά μποτιλιαρίσματα κυρίως τις πρωινές ώρες.

Κακοκαιρία στο Βέλγιο –Ακυρώσεις πτήσεων

Στις Βρυξέλλες, πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν, όμως ελάχιστα ήταν τα προβλήματα στου δρόμους καθώς πολλοί παρέμειναν στα σπίτια τους.

Στην Πορτογαλία, δρόμοι –ποτάμια από τις καταρρακτώδεις βροχές

Διαφορετικό το σκηνικό στον ευρωπαϊκό νότο με σφοδρές βροχοπτώσεις. Η ολονύκτια βροχή στη Λισαβόνα και στις γύρω περιοχές μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια. Η πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για βοήθεια ενώ ακόμη και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά.

Πλημμύρες στην Αργεντινή –Ανεμοστρόβιλοι και καταιγίδες στο Μπουένος Άϊρες

Ανεμοστρόβιλοι, βροχές και πλημμύρες έπληξαν και το Μπουένος Άιρες για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα. Με κουβάδες ο κόσμος προσπαθούσε να βγάλει τα νερά από τα σπίτια του καθώς μέσα σε μία ώρα έριξε 112 χιλιοστά βροχής με αποτέλεσμα να σημειωθούν προβλήματα στις μετακινήσεις και καταστροφές στους δρόμους.

kroatia xionothyellaΣτην Κροατία

Ισχυρές χιονοθύελλες πλήττουν μεγάλα τμήματα στην Κροατία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, αλλά και στην ηλεκτροδότηση. Το ύψος του χιονιού έφτασε, σε ορισμένες περιοχές, και τα 30 εκατοστά προκαλώντας προβλήματα και στον σιδηρόδρομο, ενώ το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ χρειάστηκε να μείνει κλειστό για αρκετή ώρα.

Στη Ρωσία

Νέος γύρος χιονόπτωσης και άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα, πέντε μέτρα το δευτερόλεπτο. Στην Αγία Πετρούπολη οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί και στη γειτονική πόλη, Πσκοβ Όμπλαστ, 12.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Πολωνία: Τρεις νεκροί από το κρύο

Τρεις άνθρωποι πέθαναν σε ένα 24ωρο από το κρύο στην Πολωνία, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει στους -15 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, ανακοίνωσε το Σάββατο η αστυνομία. Νεκροί είναι τρεις άνδρες, ηλικίας από 35 ως 87 ετών. Οι δύο έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Πολωνία και ο τρίτος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.
Τον Οκτώβριο 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στην χώρα, ενώ τον περσινό χειμώνα περίπου 200 άνθρωποι είχαν πεθάνει από υποθερμία. Συνήθως οι περισσότεροι νεκροί είναι άστεγοι και συχνά υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στην άλλη πλευρά του κόσμου

Το οδικό πέρασμα από την Κίνα στην αυτόνομη Μογγολία, έχει αποκλειστεί από χιόνι ύψους 60 εκατοστών. Οδικό δίκτυο μήκους 2.000 χιλιομέτρων είναι αδιάβατο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τοπικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: