Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

Πολιορκία ψύχους. Χιονοπτώσεις στα ανατολικά πεδινά και ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά. Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 06-09/01/2013


Με ήπιες καιρικές συνθήκες ξεκίνησε το 2013 στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Αυτό όμως δεν θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένουμε μια απότομη αλλαγή του καιρού από βορρά προς νότο , με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα σε χαμηλό υψόμετρο.
 
Κύριο αίτιο της μεταβολής του καιρού είναι η κάθοδος πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τη Ρωσία - Ουκρανία , όπου θα αρχίσει να μας επηρεάζει σταδιακά από τη Κυριακή μέχρι και τη Τετάρτη, πολύ περισσότερο την ανατολική Ελλάδα με φαινόμενα, και λιγότερο στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αλλά με τσουχτερό κρύο. Χιονοπτώσεις περιμένουμε στην ανατολική Στερεά Ελλάδα - Εύβοια , ανατολική Βοιωτία, ανατολική Φθιώτιδα  ανατολική Μαγνησία και στις Κυκλάδες σε πολύ χαμηλό υψόμετρο. στις 7 και 8 Ιανουαρίου
 
Αντίθετα , όπως θα δείτε στους παρακάτω χάρτες , στη δυτική Ευρώπη θα εξακολουθήσουν να υφίστανται καλές καιρικές συνθήκες λόγω των αντικυκλωνικών συνθηκών που επικρατούν και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση τους και τις επόμενες 3 με 4 ημέρες.
 
Σχήμα 1. Θεοφάνεια 06/01/2013
kyma-psyxous1xamilo1
 
 
Σχήμα 2.  07/01/2013
kyma-psyxous2xamilo2
 
 
Σχήμα 3. 08/01/2013
 
kyma-psyxous3xamilo3
 
 
 
 
Πάμε να δούμε αναλυτικά τι καιρό περιμένουμε στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες:
 
Κυριακή των Φώτων (Θεοφάνεια) - 06/01/2013
ellada-06-01-2013
 
Αλλαγή του καιρού περιμένουμε ανήμερα των Φώτων στη χώρα μας ,και περισσότερο στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.
Αρχικά στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις όπου πιθανότατα τις πρωινές ώρες να δώσουν κάποια ασθενή φαινόμενα βροχής , και λίγα χιόνια στα ορεινά τμήματα. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί το μεσημέρι.
Στις υπόλοιπες περιοχές και συγκεκριμένα στην ανατολική Θεσσαλία , την ανατολική Στερεά Ελλάδα - Εύβοια , την ανατολική Πελοπόννησο , τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα , θα αλλάξει ο καιρός κυρίως τις μεσημεριανές με απογευματινές ώρες , όπου αναμένουμε τοπικές βροχές στα πεδινά , και χιονόνερο ή χιόνι στα ημιορεινά τμήματα. Οι χιονοπτώσεις το βράδυ της Κυριακής θα κατέβουν σε λίγο χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως σε ανατολική Θεσσαλία - ανατολική Στερεά Ελλάδα - Εύβοια , και πιθανότατα στην ανατολική Πελοπόννησο.
Αρκετές βροχές θα έχουν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου , όπου δεν αποκλείονται και λίγες καταιγίδες το απόγευμα.
 
Οι άνεμοι στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ από βορειοδυτικές διευθύνσεις , ενώ στο Αιγαίο με βόρεια-βορειοανατολική διεύθυνση πιθανότατα να φτάσουν και τα 7 μποφόρ (κεντρικό και βόρειο Αιγαίο).
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις βορειοανατολικές-ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.
 
 
Δευτέρα - 07/01/2013
ellada-07-01-2013
 
 
Σχετική βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα σχεδόν σε όλη τη χώρα εκτός απο τα ανατολικά και τα νότια της χώρας όπου θα εξακολουθεί να βρέχει. Το απόγευμα και από τα βόρεια περιμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα , αλλά και τις χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο.
Συγκεκριμένα στην ανατολική Θεσσαλία , τις Σποράδες την ανατολική Στερεά Ελλάδα - Εύβοια , τις Κυκλάδες και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένουμε από τις απογευματινές ώρες επιδείνωση με τοπικές βροχές στα πεδινά , χιόνια στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα. Τις βραδυνές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν και νοτιότερα προς Κρήτη όπου θα σημειωθούν και εκεί χιονοπτώσεις στα ορεινά. 
Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας στις προαναφερθείσες περιοχές ηπειρωτικές περιοχές (αν.Θεσσαλία - Σποράδες , αν.Στερέα Ελλάδα - Εύβοια) με χιονόνερο έως και τα 250-300μ. και χιονοπτώσεις από τα 300-350μ. και άνω.
Δεν αποκλείεται μάλιστα προς το ξημέρωμα της Τρίτης οι χιονοπτώσεις να επισκεφτούν και το λεκανοπέδιο της Αττικής.
**Τονίζεται οτι τα εικονίδια χιονόπτωσης στην ανατολική ηπειρωτική χώρα , αφορούν φαινόμενα που θα σημειωθούν από το απόγευμα και μετά***
 
Οι άνεμοι θα εξασθενίσουν έως το μεσημέρι όπου δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ στο Ιόνιο και το Αιγαίο  , αλλά αναμένεται σημαντική ενίσχυση το βράδυ στα 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αρκετή πτώση από τις απογευματινές ώρες. Τσουχτερό θα είναι το κρύο στη βόρεια Ελλάδα.
 
 
Τρίτη 08/01/2013
ellada-08-01-2013
 
Ο καιρός θα είναι καλός στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αλλά με τσουχτερό κρύο / παγετό σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Αντιθέτως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας , της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας , των Σποράδων αλλά πιθανότατα και στις Κυκλάδες. Με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτουμε οι χιονοπτώσεις στις προαναφερθείσες περιοχές φαίνεται οτι θα εντοπιστούν και μέσα στη πρωτεύουσα της Αθήνας , τη Χαλκίδα , ίσως και τη Θήβα με την ένταση των φαινομένων να εστιάζεται από ασθενή έως και μέτρια.
Χιονόνερο στα πεδινά αλλά και χιονοπτώσεις επίσης θα σημειωθούν στα ημιορεινά και ορεινά της βόρειας Κρήτης και της ανατολικής Πελοποννήσου.
Τα φαινόμενα (κυρίως χιονοπτώσεις) τις βραδυνές ώρες θα αρχίσουν σιγά σιγά να περιορίζονται στις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου , όμως θα παραμείνουν κάποιες χιονοπτώσεις στην αν.Στερεά Ελλάδα , την Εύβοια , τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.
 
Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις έως και 8 μποφόρ τοπικά.
 
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση με πιθανότητα εμφάνισης ολικού παγετού στη βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.
 
 
Τη Τετάρτη 09/01/2013 , ο καιρός θα παραμείνει βελτιωμένος στη δυτική και βόρεια Ελλάδα με τσουχτερό κρύο. Πιθανότητα ασθενών φαινομένων χιονόνερου ή χιονιού θα έχουμε στην ανατολική Στερεά Ελλάδα , την Εύβοια και τις Κυκλάδες.
Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει κυρίως στη δυτική Ελλάδα τις μεσημεριανές ώρες.
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

1 σχόλιο:

erifili είπε...

Xρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία και δημιουργία, και πάντα με ευχάριστες και αναλυτικές προγνώσεις.Είμαι γέννημα θρέμμα Φιλαδελφιώτισσα,τώρα όμως μένω στην Λιβαδειά, και όταν μπαίνω στην σελίδα σας αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου.Θα μου επιτρέψετε να δανειστώ την φωτό από το ΄Αλσος να την αναρτήσω στο μπλόγκ μου? Ευχαριστώ.