Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Πλημμύρες στο Τελ Αβίβ, χιονοθύελλα στον Βόσπορο


Ακραία καιρικά φαινόμενα δοκιμάζουν Ισραήλ και Τουρκία

Στο «μάτι» της σφοδρής κακοκαιρίας που δοκιμάζει τη Μέση Ανατολή τις τελευταίες μέρες, βρίσκονται το Ισραήλ και η Τουρκία.

Πρωτοφανούς έντασης καταιγίδες προκάλεσαν σήμερα χάος σε πολλά τμήματα του εβραϊκού κράτους και κυρίως στο Τελ Αβίβ, όπου η αστυνομία πρότεινε στους οδηγούς να μην κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία έκλεισε τον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν - την κυριότερη οδική αρτηρία Βορρά-Νότου - καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Αγιαλόν, ένα συνήθως ξερό ποτάμι που περνά ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας του.

Εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων έκλεισαν προσωρινά πολλοί σιδηροδρομικοί σταθμοί στη χώρα, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις αστικοί στο Τελ Αβίβ και η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να μετακινούνται με τρένο μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τμήματα δρόμων στο βόρειο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στα ανατολικά, κατέστησαν απρόσιτα εξαιτίας πλημμυρών.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι στη Θάλασσα της Γαλιλαίας η στάθμη του νερού ανέβηκε κατά 22 εκατ. στη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που συνιστά άνοδο-ρεκόρ για τέτοια περίοδο.

Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, δήλωσε στο συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό ότι συνεργεία του δήμου βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να βοηθήσουν σε τυχόν διάσωση πολιτών εξαιτίας των πλημμυρών, ανάλογες των οποίων είχαν να σημειωθούν από το 2000.

Η βροχή και οι σφοδροί άνεμοι, συνοδευόμενοι από ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα αύριο αναμένεται να χιονίσει στην Ιερουσαλήμ.

Εξάλλου, στην Τουρκία, οι λιμενικές αρχές έκλεισαν σήμερα τα Στενά του Βοσπόρου εξαιτίας της χιονοθύελλας που προκάλεσε περιορισμένη ορατότητα, ανακοίνωσε η ναυτιλιακή εταιρεία GAC.

Εξαιτίας της χιονοθύελλας ο τουρκικός εθνικός αερομεταφορέας Turkish Airlines ματαίωσε 76 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο, ενώ και χθες είχε συμβεί το ίδιο λόγω της κακοκαιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: