Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Φονική κακοκαιρία σε Βέλγιο και Βρετανία



Συνεχίζονται τα προβλήματα σε εναέριες και σιδηροδρομικές μεταφορές

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Βέλγιο και ένας στη Βρετανία, ενώ οι ισχυρές χιονοπτώσεις του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν πολλά ατυχήματα και προβλήματα στις εναέριες, σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στη Γαλλία, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) διατήρησε σήμερα την αρχή για την ακύρωση του 40% των πτήσεων για προληπτικούς λόγους στα αεροδρόμια Ορλί και Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Η Air France προβλέπει ωστόσο την επάνοδο σε φυσιολογικούς ρυθμούς αύριο.

Σήμερα το πρωί η κυκλοφορία όλων των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV) γινόταν κανονικά, ωστόσο με κάποιες καθυστερήσεις μεταξύ των 20 και 40 λεπτών. Στο πλαίσιο του σχεδίου της για λόγους ασφαλείας, η γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF είχε αποφασίσει το Σάββατο την μείωση της ταχύτητας όλων των τρένων υψηλής ταχύτητας.

Στη Βρετανία, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο ακύρωσε σήμερα 175 πτήσεις λόγω του χιονιού, το οποίο συνέχισε και σήμερα να προκαλεί προβλήματα στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, κυρίως στα δρομολόγια του Eurostar, και ανάγκασε εκατοντάδες σχολεία να μείνουν κλειστά.

Πολλοί δρόμοι είχαν κλείσει στη χώρα αυτή, στην οποία ένας 59χρονος σκοτώθηκε όταν το όχημά του προσέκρουσε σε ένα δέντρο, ενώ ένας έφηβος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον τραυματισμό του στο κεφάλι σε ατύχημα με έλκηθρο.

Στη Γερμανία, τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου αναγκάστηκαν σήμερα να ακυρώσουν αντίστοιχα το 27 και το 15% των πτήσεων. Επίσης μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν στο σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο της χώρας.

Μόνον στη νοτιοδυτική Γερμανία η αστυνομία κατέγραψε περισσότερα από 1.000 ατυχήματα που οφείλονταν στην κακοκαιρία, ενώ ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου κοντά στο Βερολίνο ήταν κλειστό στην κυκλοφορία.

Οι ματαιώσεις πτήσεων στη Γερμανία, στη Γαλλία και στη Βρετανία είχαν επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ως εκ τούτου 16 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης ακυρώθηκαν, το οποίο έπληξε τις συνδέσεις με το Παρίσι, το Μόναχο και τη Φρανκφούρτη.

Στο Βέλγιο, η κυκλοφορία εξακολουθούσε να διεξάγεται με δυσκολία σήμερα το πρωί, ιδιαίτερα στους δευτερεύοντες οδικούς άξονες. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά όταν το μικρό λεωφορείο που τους μετέφερε βγήκε από τον δρόμο, ανατράπηκε και πήρε φωτιά σε έξοδο του αυτοκινητόδρομου Ε40 στο ύψος της Μπριζ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα στην Μόσχα, μεγάλη χιονόπτωση σημειώθηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, με το χιόνι να φτάνει σχεδόν τα 50 εκατοστά. Αυτό δημιούργησε σήμερα μεγάλη συμφόρηση στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας, αλλά δεν προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία των αεροδρομίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: