Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Πενταπλασιάστηκαν τα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασιών


Το 80% δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε επέμβει ο άνθρωπος

Οι ακραίες μηνιαίες θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη της Γης έχουν γίνει πολύ πιο συχνές, σύμφωνα με μια νέα γερμανο-ισπανική επιστημονική έρευνα που εκτιμά ότι, κατά μέσο όρο σήμερα οι καυτοί μήνες με θερμοκρασίες ρεκόρ είναι πενταπλάσιοι διεθνώς από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η μακροπρόθεσμη επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντιμ Κουμού του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Climate Change», αναφέρουν ότι σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης (ιδίως της νότιας), της Αφρικής και της Νότιας Ασίας ο αριθμός των μηνών όπου σημειώνονται θερμοκρασιακά ρεκόρ έχει δεκαπλασιαστεί.

Το 80% αυτών των μηνιαίων ρεκόρ δεν θα είχε συμβεί, αν δεν υπήρχε η ανθρωπογενής επίπτωση στο κλίμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία άνευ προηγουμένου καύσωνες έχουν πλήξει την υφήλιο (ΗΠΑ 2012, Ρωσία 2010, Αυστραλία 2009, Ευρώπη 2003 κ.α.).

«Οι ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν πολλούς θανάτους, σοβαρές πυρκαγιές και απώλειες γεωργικών καλλιεργειών. Οι κοινωνίες και τα οικοσυστήματα δεν έχουν προσαρμοστεί στις συνεχώς μεγαλύτερες θερμοκρασίες-ρεκόρ», ανέφερε ο Κουμού.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ, αξιολόγησαν μηνιαία θερμοκρασιακά δεδομένα 131 ετών που αφορούν πάνω από 12.000 σημεία ανά τον πλανήτη. Μέσα από τη στατιστική ανάλυση των στοιχείων, προέκυψε μια συγκεκριμένη αιτιακή σχέση: ότι τα ολοένα συχνότερα ρεκόρ θερμοκρασιών είναι συνέπεια της μακρόχρονης τάσης ανόδου της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η τάση αυτή είναι πιο ορατή κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Πέρα από αυτή την ανθρωπογενή επίδραση, είναι ορατή επίσης η επίδραση καθαρά φυσικών παραγόντων (π.χ. οι αυξομειώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο). Σύμφωνα, όμως, με τους επιστήμονες, οι φυσικές μεταβολές δεν μπορούν από μόνες τους να εξηγήσουν τα αλλεπάλληλα ρεκόρ θερμοκρασιών ανά τον κόσμο.

«Από μόνη της η στατιστική δεν είναι σε θέση να μας πει ποια είναι η αιτία κάθε κύματος καύσωνα, όμως, μας δείχνει μια μεγάλη και συστηματική αύξηση στον αριθμό των θερμοκρασιακών ρεκόρ εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Σήμερα, αυτή η αύξηση είναι τόσο μεγάλη που τα περισσότερα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασιών μπορούν να αποδοθούν -και με διαφορά- στην κλιματική αλλαγή. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη ότι μόνο ένα μικρό τμήμα από τους καύσωνες μπορεί να αποδοθεί σε φυσικά αίτια», δήλωσε ο ερευνητής Στέφαν Ράμστορφ.

Αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί -κάτι σχεδόν δεδομένο-, τότε, όπως προβλέπει η μελέτη, ο αριθμός των μηνιαίων ρεκόρ θερμοκρασιών θα είναι κατά μέσο όρο 12πλάσιος σε 30 χρόνια από ό,τι αν δεν υπήρχε ο παράγων της κλιματικής αλλαγής. Όμως, σύμφωνα με τον Ντιμ Κουμού, σε περιοχές όπως η Νότια Ευρώπη, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα όσον αφορά τη συχνότητα των ακραίων θερμοκρασιών στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: