Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα...


Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασία από το Σάββατο και μετά στην χώρα μας με έμφαση τα ανατολικά και βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μέχρι και τα νότια νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. 
Αρκετά ψυχρές μάζες Αρκτικής προέλευσης θα κατεβαίνουν νοτιότερα και μέσω της Μαύρης Θάλασσα θα εισέλθουν στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να ρίξουν αισθητά την θερμοκρασία και να ενισχύσουν τους ανέμους στα πελάγη . Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασία φαίνεται να έχει η ανατολική Μακεδονία-Θράκη αλλά και το βορειοανατολικό Αιγαίο οι οποίες φαίνεται να κρατάνε αρκετές μέρες και ειδικά στον Έβρο . Φαίνεται δηλαδή ότι σε αυτές τις περιοχές ίσως να έχουμε και ολικό παγετό . 
Τώρα όσον αφορά τα φαινόμενα σταδιακά από το Σάββατο θα έχουμε κάποια φαινόμενα με την μορφή χιονιού ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική Θράκη και στον Έβρο και κάποιες βροχές στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Αρκετά πυκνή συννεφιά φαίνεται να υπάρχει στα ανατολικά ηπειρωτικά που μέχρι το βράδυ θα πυκνώνει και ίσως δώσει κάποια ασθενή φαινόμενα συνοδεία βορείου ρεύματος. 
Την Κυριακή φαίνεται πως τα φαινόμενα θα γίνουν λίγο πιο πολλά από το ύψος της νότιας Χαλκιδικής ,στο βορειοανατολικό Αιγαίο,στις Σποράδες ,στην ανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Εύβοια-βορειοανατολική Πελοπόννησο μέχρι και τις Κυκλάδες-Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Σε αυτές τις περιοχές θα έχουμε βροχές στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα και χιονόνερο στα πεδινά ,ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές ορεινές-ημιορεινές αλλά και με χαμηλό υψόμετρο . Στα πεδινά τμήματα της Θράκης ίσως έχουμε και ασθενείς χιονοπτώσεις ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο δίπλα στην θάλασσα. 
Οι άνεμοι ενισχύονται φτάνοντας τα 7-8 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση μέχρι και την Δευτέρα. 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση από βορρά προς νότο. 
Λεπτομέρειες θα δοθούν σε νεότερα άρθρα καθώς ακόμα κάποιοι παράγοντες σημαντικοί για τα υψόμετρα χιονοπτώσεων δεν έχουν ξεκαθαρίσει. 
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)
Πηγή:http://dionysos-weather.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: