Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Τουλάχιστον εκατό αγνοούμενοι στην ΤασμανίαΧιλιάδες άγρια ζώα έχουν χαθεί επίσης εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας

Τουλάχιστον εκατό αγνοούμενοι έχουν καταγραφεί από την πύρινη λαίλαπα που πλήττει την Τασμανία, χωρίς μέχρις στιγμής να υπάρχουν επίσημα στοιχεία για νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της μικρότερης Πολιτείας στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μέχρι στιγμής απολογισμός των καταστροφών κάνει λόγο για εκατό αποτεφρωμένες κατοικίες και 130 χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης που έγιναν στάχτη.

Από τις φλόγες χάθηκαν επίσης χιλιάδες πρόβατα, αγελάδες καθώς και πολυάριθμα άγρια ζώα.

Σε πολλές περιοχές οι πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου.

Η αστυνομία άρχισε ήδη να ερευνά τα κτίρια που αποτεφρώθηκαν, αναζητώντας πιθανά ανθρώπινα θύματα, ενώ περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Σημειώνεται πως χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ακτές για να γλιτώσουν από τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που κατακαίουν τη νήσο.

Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα Χόμπαρτ άγγιξε τους 41 βαθμούς Κελσίου και ήταν η πιο θερμή μέρα στην ιστορία της πόλης για τα τελευταία 120 χρόνια.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, τη μεγαλύτερη αυστραλιανή Πολιτεία, εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε 80 διαφορετικά μέτωπα.

Κύμα καύσωνα εξακολουθεί να πλήττει και πολλές περιοχές της Αυστραλίας.

Σήμερα, στην Αδελαΐδα το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφτηκε στη πόλη Γιούκλα -σε απόσταση 1.429 χλμ από το Πέρθ, την πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας όπου το θερμόμετρο έφθασε τους 48,2 βαθμούς Κελσίου.

Η μέση θερμοκρασία σε όλη την Αυστραλία έφθασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 40ετίας, καταγράφοντας 39,2 βαθμούς. 

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως με βάση την πορεία του καύσωνα είναι πιθανόν να καταγραφεί νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, που θα ξεπερνά τους 50,7 βαθμούς, που είχαν καταγραφεί το 1960 στο Οοντναντάτα, στα νότια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: