Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

«Μάχη» με το χιονιά στην ανατολική ΚρήτηΚλειστά πολλά σχολεία

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Ανατολική Κρήτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τις ισχυρές -κατά τόπους- βροχές, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό. 

Προβλήματα καταγράφονται στην κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, στο οποίο συνεχίζεται ο εκχιονισμός από συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας, που δίνουν μάχη προκειμένου να το κρατήσουν ανοικτό.

Δεκάδες σχολεία στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου παραμένουν και σήμερα κλειστά, ενώ έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής τα ξημερώματα στο Σελάκανο Ιεράπετρας, καθώς τα δύο αυτοκίνητα που επέβαιναν λόγω του χιονιού και της ολισθηρότητας ακινητοποιήθηκαν.

Το ύψος του χιονιού στο Οροπέδιο Λασιθίου έχει φθάσει τα 40 εκατοστά και η θερμοκρασία στους -5 βαθμούς. Από τις 6 το πρωί έχει ξεκινήσει ο εκχιονισμός εντός του Οροπεδίου και στο περιμετρικό οδικό δίκτυο, ενώ άρχισε παράλληλα και ο εκχιονισμός στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, από την πλευρά του Ηρακλείου.

Το βασικό πρόβλημα που καταγράφεται με το φως της ημέρας στο Οροπέδιο, αφορά το δίκτυο ύδρευσης που δεν λειτουργεί εξαιτίας του παγετού.

«Αν δεν έχουμε νέα χιονόπτωση πιστεύουμε ότι μέχρι το μεσημέρι θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το οδικό δίκτυο. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να καταγράψουμε την πλήρη εικόνα των προβλημάτων σε όλο το δήμο» δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Μηλιαράς.

Αντίστοιχο σκηνικό από την κακοκαιρία επικρατεί και στο νομό Ηρακλείου στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, των Ασιτών, του Αγίου Μύρωνα σε χωριά του δήμου Μινώα Πεδιάδος αλλά και στις Γωνιές του δήμου Μαλεβιζίου. Τα συνεργεία των δήμων βρίσκονται από τα ξημερώματα στους δρόμους προσπαθώντας να τους κρατήσουν ανοικτούς.

Ο δήμος Γόρτυνας από τις 05.30 το πρωί ξεκίνησε τον εκχιονισμό και παράλληλα τιςι ρίψεις αλατιού για να μην αποκλειστεί η περιοχή. Ο δήμαρχος Γόρτυνας, μάλιστα, ζήτησε επιπλέον συνδρομή από την αντιπεριφέρεια Ηρακλείου και τον γειτονικό δήμο Φαιστού, καθώς η χιονόπτωση εντάθηκε.

Χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στη διάρκεια της νύχτας και στο σύνολο σχεδόν των οικισμών της ευρύτερης περιοχής του δήμου Μινώα Πεδιάδας.

'Αμεση ήταν από νωρίς η κινητοποίηση της δημοτικής αρχής, στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας, με τα μηχανήματα έργου του δήμου να βρίσκονται επί ποδός για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της 133 Σμηναρχίας Μάχης Καστελλίου.

Λόγω της κακοκαιρίας κλειστά είναι τα σχολεία στο δήμο Αρχανών - Αστερουσίων, στους πρώην δήμους Αγίας Βαρβάρας και Ρούβα, στο δήμο Βιάννου και σε όλο το δήμο Μινώα Πεδιάδος, στον Κρουσώνα, τον Προφήτη Ηλία, και το Ζαρό του δήμου Φαιστού. Επίσης, στον νομό Λασιθίου κλειστά είναι τα σχολεία σε Οροπέδιο Λασιθίου, Αρμένους, Καλαμαύκα, Ζάκρο, Μάλες και Ζήρο.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: