Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

O Καιρός στην Ελλάδα την νέα εβδομάδα 28-1/2/2013+Προοπτική καιρού...Σταδιακά βελτιώνεται ο καιρός ήδη από την αρχή της εβδομάδας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ωστόσο μέχρι και την Τετάρτη δεν θα λείψουν κάποιες πυκνές νεφώσεις που θα δίνουν ασθενείς βροχές αλλά όχι σε όλη την χώρα.
Πιο συγκεκριμένα την Δευτέρα  28/1/2013 φαίνεται να επικρατεί σχετικά καλός καιρός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές στο Ιόνιο και στην δυτική Ελλάδα ενώ υπολείμματα της διαταραχής που μας πέρασε θα έχει και το Αιγαίο με κάποια συννεφιά και πιθανότητα για ασθενείς βροχές νωρίς το πρωί στην ανατολική Εύβοια ,Κυκλάδες,Σποράδες πιθανώς και στα νησιά του ανατολικού νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Βροχές μέχρι και νωρίς το μεσημέρι θα έχει και η βόρεια Κρήτη συνοδεία βορείων ανέμων.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα κυλίσει με ηλιοφάνεια αλλά και αραιές νεφώσεις πιο πυκνές στα δυτικά κεντρικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας.Προς το μεσημέρι και το απόγευμα κάποιες νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους και στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Μέχρι και αργά το απόγευμα-βράδυ οι  νεφώσεις θα έχουν πυκνώσει αρκετά στην δυτική Ελλάδα και φαίνεται να αφήνουν στα νησιά του Ιονίου και την δυτική παράκτια χώρα από την Ήπειρο μέχρι και την δυτική Πελοπόννησο κάποιες ψιχάλες η ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.
Οι άνεμοι την Δευτέρα θα πνέουν βοριάδες ενώ από το βράδυ θα στραφούν σε πιο δυτικούς νοτιοδυτικούς πρώτα από το Ιόνιο.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά κεντρικά και νότια.
Τρίτη-Τετάρτη 29-30/1/2013:
156356 521085607912964 946441060 n

150887 521087717912753 311835554 n
Καλός θα είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις στα δυτικά κεντρικά και βόρεια.
Στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα θα έχουμε νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνές με μουντό καιρό και λίγες ασθενείς βροχές από το ύψος της νότια Χαλκιδικής στην ανατολική Θεσσαλία(κυρίως ανατολική Μαγνησία-Πήλιο) στην ανατολική Στερεά-Εύβοια-Σποράδες μέχρι και τις Κυκλάδες-Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές ο καιρός θα είναι πιο κλειστός και κυρίως την Τρίτη ενώ την Τετάρτη θα περιοριστεί ο μουντός καιρός στην Εύβοια-Αττική -Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη και γρήγορα θα βελτιωθεί ο καιρός μέσα στην ημέρα.
Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής Μαγνησίας(Πήλιο),στην Εύβοια αλλά και στην ανατολική Στερεά μέχρι και τα ορεινά της βόρειας Κρήτης.
Ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα με λίγες νεφώσεις πιο πυκνές στην νότια νοτιοδυτική και δυτική Πελοπόννησο όπου είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές ασθενείς βροχές κυρίως στην Μεσσηνία.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στο Αιγαίο στα 5-6 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο βορειοι βορειοδυτικοί μέχρι 4 -5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα.
37086 521085827912942 480611279 n

Πέμπτη-Παρασκευή 31-1/2/2013:
601129 521095907911934 2054669448 n
Βελτιώνεται και μαλακώνει ο καιρός από την Πέμπτη σταδιακά με άνοδο της θερμοκρασίας στροφή των ανέμων σε νοτιάδες  από την Παρασκευή και αρκετή ηλιοφάνεια και καλοκαιρία.
Έτσι δε φαίνεται να έχουμε βροχές αυτό το διήμερο ωστόσο κάποιες τοπικές ομίχλες δεν αποκλείονται στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού από την Πελοπόννησο μέχρι και τις πεδιάδες στην Μακεδονίας την Παρασκευή.
Αιτία για αυτήν την βελτίωση όπως βλέπετε και στο παραπάνω χάρτη είναι υ δυναμική κυριαρχία του ατλαντικού με τα συνεχόμενα βαρομετρικά χαμηλά να διασχίζουν την δυτική και κεντρική Ευρώπη με μια ανατολική τροχεία με αποτέλεσμα να έχουν οριοθετήσει την κίνηση του αζορικού αντιυκλώνα και να τον αναγκάσει να κινηθεί και αυτός ανατολικά με αποτέλεσμα να φτάσει η επίδραση του μέχρι και την χώρα μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει άνοδος της θερμοκρασίας,νοτιάδες και επικράτηση σχετικά καλών καιρικών συνθηκών με απουσία βροχών,και γενικότερα κακοκαιρίας.
Σαββατοκύριακο 2-3/2/2013:
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται κάποια ιδιαίτερη μεταβολή του καιρού ,φαίνεται γενικά ήπιος καιρός μαλακός ,ενώ υπάρχει πιθανότητα για κάποιες ασθενείς βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας ωστόσο δεν φαίνεται να έχουμε κάποια γενικευμένη μεταβολή του καιρού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Προοπτική καιρού για την συνέχεια στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη:
554464 521107787910746 695348663 n
Τι μας επιφυλάσσει η τάση του καιρού για το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη....
Από ότι φαίνεται πάει να εδραιωθεί μια άνοδος του αζορικού αντικυκλώνα στην δυτική βορειοδυτική Ευρώπη ενώ δηλαδή ισχυρού εμποδιστή ο οποίος θα βελτιώσει το καιρό των περιοχών αυτών ενώ και τα βαρομετρικά χαμηλά του ατλαντικού φαίνεται να κινούνται σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη ωστόσο και αυτά θα είναι μέσα στο παιχνίδι ώστε να διαμορφωθεί η τελική τάση του καιρού.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο χειμώνας πάει να κάνει τα πρώτα του εμφανή βήματα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη κάτι που θα έχει συνέπειες και στο καιρό της χώρας μας.
Από τις 2-4 Φλεβάρη και έπειτα φαίνεται η κυκλοφορία να ευνοεί διαδοχικούς αυλώνες και χαμηλά να εισέρχονται μέσω τις Ιταλίας στον Ελλαδικό χώρο και να επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας με βάση τα προγνωστικά στοιχεία που υπάρχουν τώρα καθώς ακόμα είμαστε πολύ μακριά για να δώσουμε μια σαφή εκτίμηση για την ενδεχόμενη χειμερινή μεταβολή όσον αφορά ποιες περιοχές θα επηρεάσει.
Σίγουρα μπαίνουμε στο πιο δυνατό μήνα του χειμώνα από άποψη καιρού αλλά και κυκλοφορίας μιας και έχει την τάση να εδραιώνεται μια μεσημβρινού τύπου κυκλοφορία που αυτό έχει ως αντίκτυπο την επικράτηση πιο χειμωνιάτικου καιρού στην Ελλάδα μέσα στο Φλεβάρη.
Παρολα αυτά είναι αρκετά νωρίς για να μιλήσουμε για το "τύπου" κακοκαιρίας θα έχουμε στην Ελλάδα καθώς δεν το επιτρέπει το χρονικό διάστημα το οποίο μελετάμε.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο καιρός αρχίσει πλέον να παρουσιάζει "χειμερινό ενδιαφέρον" για την χώρα μας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη.
Αξίζει να τονιστεί ότι και πάλι θα γίνει μια μάχη επικράτησης της ατλαντικής ροής σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη αλλά και του ισχυρού εμποδιστή ο οποίος πάντα παίζει καθοριστικό ρόλο για την μετέπειτα καιρική εξέλιξη του καιρού στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη-Βαλκάνια αλλά και στην χώρα μας.
Στην τελική ευθεία για το χειμώνα πλέον.... και με τις παροιμίες να δίνουν και να παίρνουν "Φλεβάρης και αν Φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει ,μα αν θυμώσει μέσα στο χιόνι θα μας χώσει"
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Δεν υπάρχουν σχόλια: