Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Προοπτική-Ανάλυση του καιρού στην Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα 12-17//11/2012



Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα Δευτέρα αλλά και την Τρίτη η οποία θα γίνει πιο αισθητή στα νότια νοτιοδυτικά κεντρικά και γενικότερα δυτικά τμήματα της χώρας.
Ωστόσο στο Αιγαίο θα πνέει ένας βόρειος βορειοανατολικός άνεμος ο oποίος δεν θα αφήσει να ανέβει τόσο πολύ η θερμοκρασία συγκριτικά με την δυτική Ελλάδα, αλλά παρ'όλα αυτά και εκεί θα σημειώσει πρόσκαιρη άνοδο ο υδράργυρος. Αρκετή συννεφιά θα έχουμε το επόμενο διήμερο πιο πυκνή στα δυτικά κεντρικά και νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας αλλά και στην βόρεια Ελλάδα.
Συννεφιά η οποία θα πυκνώνει αλλά δεν είναι ικανή να δώσει κάποιο αξιόλογο φαινόμενο εκτός από κάποιες ψιχάλες η ψιλόβροχο κυρίως στην δυτική Ελλάδα Το ίδιο ισχύει και για τα ανατολικά προσήνεμα δηλαδή τις περιοχές όπου βρέχονται από το Αιγαίο και επηρεάζονται από το βόρειο ρεύμα.
Η θερμοκρασία όπως είπαμε θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές το μεσημέρι καθώς τις πρωινές και βραδινές ώρες η ψύχρα σε ορεινές περιοχές θα είναι αισθητή.
Τώρα όσον αφορά την καιρική συνέχεια από τα μέσα της εβδομάδας(Τετάρτη) φαίνεται αυτό το χαμηλό στις ακτές της βόρειας Αφρικής(Λιβύη) να προσπαθεί μετά βίας να κινηθεί ανατολικά αλλά ο αντικυκλώνας ο οποίος θα κινηθεί πιο ανατολικά θα στρογγυλοκαθήσει στα βόρεια Βαλκάνια και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην αφήσει αυτές τις βροχές να έρθουν ανατολικότερα. Ωστόσο η υγρασία αυτού του συστήματος θα συνδυαστεί με τους ψυχρούς έως και κρύους βορειοανατολικούς ανέμους από την Μαύρη θάλασσα οι οποία θα εισχωρήσουν από τα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα με αποτέλεσμα να φέρουν μαζί τους αρκετά ψυχρές αέριες μάζες που θα ρίξουν και πάλι την θερμοκρασίας από την Τετάρτη και μετά μέχρι την Παρασκευή.
thgt500 2012111421z
Έτσι αυτός ο συνδυασμός του συστήματος της Λιβύης που θα κινηθεί μέχρι και βόρεια του κόλπου της Σύρτης και πιο ανατολικά φαίνεται πως θα δώσει αρκετά ικανοποιητική υγρασία στο Αιγαίο που θα μεταφραστεί σε βροχές μέτριας έντασης και πιθανώς αρκετά αξιόλογες στην Κρήτη ,τις Κυκλάδες αλλά και στα ανατολική ηπειρωτικά τμήματα από το ύψος της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας στην Εύβοια την ανατολική Στερεά και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο . Ωστόσο τοπικές βροχές πρόσκαιρα και μέτριας έντασης θα έχουμε πιθανώς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από το εσωτερικό της Πελοποννήσου μέχρι και τον ηπειρωτικό κορμό της κεντρικής Στερεάς-Θεσσαλίας αλλά και σε δυτική Μακεδονία-Ήπειρο την Τετάρτη-Πέμπτη .
2012111112 ERP GFS 500 HGT WINDS 096
Στους παρακάτω χάρτες βλέπετε την σχετική υγρασία στην στάθμη των 700hpa που θα προκαλέσει το χαμηλό αυτό .
2012111112 ERP GFS 700 HGT WINDS MEAN RH TEMP VV 090

2012111112 ERP GFS 700 HGT WINDS MEAN RH TEMP VV 120
Όσον αφορά την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα δεν φαίνεται κάτι αξιόλογο από πλευρά βροχών δηλαδή στην κεντρική και ανατολκική Μακεδονία ωστόσο θα υπάρχουν αρκετές μέρες με συννεφιά κατά περίδους πκυνή.
Πιθανότητα για βροχές στα μέσα-τέλη της εβδομάδας έχει η Θράκη και κυρίως τα ανατολικά βορειοανατολικά τμήματα αυτής σε Κομοτηνή-Έβρο  -Αλεξανδρούπολη.
Έτσι θα μπορούσαμε περιλιπτικά να πούμε οτι ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη θα κυλίσει σχετικά καλός με κάποια συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά χωρίς βροχές ,ενώ σταδιακά από την Τετάρτη το μεσημέρι και μετά μέχρι και το Σάββατο θα έχουμε χειμωνιάτικο σκηνικό κυρίως στις περιοχές κοντά στο Αιγαίο από το ύψος των Σποράδων-Ανατολική Θεσσαλία-Ανατολική Στερεά-Εύβοια -Ανατολική Πελοπόννησο μέχρι καΙ τις Κυκλάδες-Κρήτη αλλά και τα Δωδεκάνησα όπου θα σημειώνονται αρχικά ασθενείς τοπικές βροχές που μέχρι το Σάββατο θα γίνουν πιο αξιόλογες . Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα επικρατεί μουντό σκηνικό με συννεφιά αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια ,ενώ πιθανές σποραδικές βροχές την Τετάρτη -Πέμπτη δεν αποκλείονται από την δυτική Μακεδονία-Ήπειρο μέχρι και την Θεσσαλία-και την κεντρική Στερεά-κεντρική και βόρεια-βορειοανατολική Πελοπόννησο .
Τονίζεται οτι αυτές οι βροχές δεν θα είναι αξιόλογες όπως και η αλλαγή αυτή δεν φαίνεται να αλλάξει το καιρικό σκηνικό σε όλες τις περιοχές. Όσον αφορά στις περιοχές όπου θα έχουμε κάποια φαινόμενα και αυτά δεν χρίζουν ιδιαίτερης σημασίας ωστόσο πρέπει να αναφερθούν  .
Στο παρακάτω χάρτη από την ιστοσελίδα "wrf-model.gr" βλέπετε την αιτία της αλλαγής του καιρού κυρίως την Παρασκευή-Σάββατο που το χαμηλό θα κινηθεί λίγο πιο ανατολικά.
wrf-precipitation-16-11-2012
Λεπτομέρεις για αυτήν την αλλαγή θα δούμε  τις επόμενες ημέρες με αναλυτικούς χάρτες  για το ποιές περιοχές θέτουν υποψηφιότητα για κάποιες πιο αξιόλογες βροχές .
Επιμέλεια: Καραβίας Ιάσων(Jason)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: