Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Μεταβολή του καιρού "express" την Πέμπτη με βροχές ,καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά...



Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Τετάρτη το απόγευμα-βράδυ και από τα βορειοδυτικά όπου θα έχουμε βροχές,καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά . Σταδιακά την Πέμπτη η μεταβολή θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο της τάξεως των 6-8οC στην βόρεια Ελλάδα και 8-10οC στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα όπου τις προηγούμενες μέρες θα έχουμε αποκορύφωσης της σχετικής ζέστης για την εποχή.

Αιτία για αυτήν την αλλαγή είναι το νοτιοανατολικό άκρο της προέκτασης του αυλώνα το οποίο θα εισέλθει σην χώρα μας αρκετά γρήγορα και θα δημιουργήσει κυκλογένεση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου και θα κινηθεί ανατολικότερα αρκετά γρήγορα. Η διαταραχή αυτή θα μεταφέρει μαζί της ψυχρές αέριες μάζες συνοδεία σχετικά μέτριας υποστήριξης στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κάτι που θα δώσει και τα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας πρόσκαιρα.

Ιδιαίτερη ποροσοχή καθώς οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στα 7-8 και τοπικά 9-10 μποφόρ.

Αναλυτικότερα στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε πως θα κινηθεί ο αυλώνας σε συνδυασμό με την ψυχρή μάζα προς την χώρα μας:






















































Πιο αναλυτικά ήδη από την Tετάρτη το απόγευμα-βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης θα έχουμε βροχές και καταιγίδες στην δυτική βορειοδυτική και κεντρική Ελλάδα όπου γρήγορα θα επεκταθούν προς την υπόλοιπη κεντρική και Βόρεια Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη ανατολική νοτιοανατολική χώρα μέχρι και το Αιγαίο όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας-Ηπείρου-Θεσσαλίας μέχρι και την Ανατολική Στερεά-Εύβοια και Ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης(ορεινά Ροδόπης). Χιονοπτώσεις και στις κορυφές των βουνών της Κρήτης.

Τις επόμενες μέρες θα βγεί αναλυτική πρόγνωση για τα υψόμετρα χιονοπτώσεις και που θα είναι πιο έντονες οι βροχές και οι καταιγίδες.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Δεν υπάρχουν σχόλια: