Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ο καιρός την νέα εβδομάδα στην Ελλάδα - 26-30/11/2012



Με καλό καιρό θα κυλίσει το επόμενο διήμερο Δευτέρα-Τρίτη με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας πιο αισθητή από την Τρίτη και μετά αλλά πρόσκαιρα συνοδεία νοτιάδων οι οποίες στα μέσα της βδομάδας και έπειτα θα ενισχυθούν πολύ. Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές. Συννεφιά κατά διαστήματα αραιή στα δυτικά και βόρεια με επέκταση και στην ανατολική χώρα.

Από την Τετάρτη και μετά θα αρχίσει να χαλάει ο καιρός πρώτα στην δυτική Ελλάδα με βροχές και τοπικές καταιγίδες που θα γίνουν αρκετά έντονες την Πέμπτη και την Παρασκευή και θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα σταδιακά.


Την Παρασκευή φαίνεται να έχουμε βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Aιτία για αυτήν την αλλαγή θα είναι το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην Ιβηρική χερσόνησο το οποίο συνοδεύομενο από ισχυρή μετωπική επιφάνεια αλλά και εκτεταμένο αυλώνα με σημαντική υποστήριξη στην ανώτερη ατμόσφαιρα στην στάθμη των 500hpa θα αλλάξει το καιρό της δυτικής Ελλάδας με την παρουσία νοτιοδυτικών ανέμων που θα φέρουν αρκετό νερό και με διάρκεια .

Ο αυλώνας αυτός αναμένεται αν φτάσει μέχρι τις ακτές της βόρειας Αφρικής (Μαρόκο) όπου και εκεί θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες ακόμα και χιονοπτώσεις στα ορεινά .Αυτό θα έχει ως συνέπεια να συμπιέσει την θερμή μάζα της Αφρικής και έτσι να μετατοπιστεί αυτή ανατολικά βορειοανατολικά προς την χώρα μας συνοδεία πολύ ισχυρών νοτιοδυτικών καταβατών ανέμων που στην ανατολική και νότια χώρα αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν με θυελλώδεις εντάσεις.

Η θερμοκρασία από την Πέμπτη και μετά θα σημειώσει πτώση ενώ οι άνεμοι θα ενταθούν πάρα πολύ και γι'αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να δείξετε προσοχή καθώς οι ριπές των ανέμων θα αγγίξουν επίπεδα θύελλας και ιδιαίτερα στην ανατολική και βόρεια-βορειοανατολική Ελλάδα.

Μέσα στην βδομάδα θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για αυτήν την αλλαγή του καιρού .

Δεν υπάρχουν σχόλια: