Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Σύντομη αλλαγή του καιρού την Τετάρτη-Πέμπτη 7-8/11/2012 στην Ελλάδα...



Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός και αρκετά γρήγορη καθώς σε κάποεις περιοχές θα είναι λιγότερο από 4-6 ώρες η αλλαγή του καιρού η οποία θα συνοδεύεται από ισχυρούς βόρειους ανέμους,αισθητή πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 8-10οC ενώ θα έχουμε βροχές και ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα πιο ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα αλλά κυρίως μέσα στο Αιγαίο και στις περιοχές προσήνεμες στο Αιγαίο.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στο τελείωμα των φαινομένων θα έχουμε σε δυτική Μακεδονία -ανατολική Μακεδονία-Θράκη(ορεινά Ροδόπης) ενώ μέσα στο απόγευμα-βράδυ θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα βουνά της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας .

Αναλυτικότερα για την Τετάρτη 7/11/2012:

Πρωινές-Μεσημβρινές ώρες:

Ο καιρός θα ξεκινήσει με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας βορειοδυτικής χώρας ,όπου σιγά σιγά τις πρωινές προμεσημβρινές ώρες θα αρχίσουν κάποιες τοπικές βροχές στα νησιά του κεντρικού Ιονίου όπως επίσης και στην δυτική Στερεά-δυτική Πελοπόννησο.Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι-απόγευμα ο καιρός θα κλείσει πρόσκαιρα και στα βορειοδυτικά δηλαδή στα νησιά του βόρειου Ιονίου και την Ήπειρο και θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές πιο πολλές προς την δυτική Μακεδονία . Δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο η Ήπειρος και τα νησιά του κεντρικού και βόρειου Ιονίου εκτός από ένα πρόσκαιρο πέρασμα με βροχές και πολύ πιθανό και κάποια σποραδική καταιγίδα μικρής διάρκειας.

Στην υπόλοιπη κεντρική και ανατολική και νότια χώρα η μέρα θα κυλίσει με καλό καιρό ηλιοφάνεια και κάποιες αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές. Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στα νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα όπως και στην Κρήτη .

Απόγευματινές-Βραδινές ώρες:

Ο καιρός μετά το απόγευμα-νωρίς το βράδυ θα ανοίξει σημαντικά στην βορειοδυτική Ελλάδα και κυρίως σε Ήπειρο -βόρειο Ιόνιο ενώ σταδιακά ο καιρός θα επιδεινωθεί γρήγορα προς την Θεσσαλία ,την ανατολική Στερεά-Εύβοια όπως επίσης και την κεντρική -ανατολική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκιδικής) και στην Θράκη . Εκεί θα σημειωθούν βροχές και πρόσκαιρα ισχυρές καταιγίδες συνοδεία ενισχυμένων ανέμων ενώ από αργά το απόγευμα-νωρίς το βράδυ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας πολύ πρόσκαιρα όπως επίσης και στα ορεινά της Θράκης(Ροδόπης) .

Ο καιρός γρήγορα και εκεί θα βελτιωθεί και όσο περνάει η ώρα η διαταραχή θα κατεβαίνει νοτιότερα για να δώσει βροχές και καταιγίδες στις Σποράδες ,στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αλλά και στην ανατολική Στερεά-Εύβοια-ανατολική βορειοανατολική Πελοπόννησο αργά το απόγευμα και κυρίως το βράδυ!.

Στην υπόλοιπη κεντρική-δυτική και νότια Πελοπόννησο μετά από ένα πέρασμα με τοπικές μπόρες ο καιρός θα βελτιωθεί από αργά το απόγευμα-βράδυ και μετά .

Τέλος όσον αφορά τα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι καλός μέχρι το μεσημέρι ενώ σταδιακά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν το απόγευμα και θα σημειωθούν βροχές αργά το απόγευμα και κυρίως το βράδυ σε αυτές τις περιοχές.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στα 5-6 και τοπικά 7-8 μποφόρ ενώ στο κεντρικό και βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν στα 7-8 και τοπικά 9 -10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε σταδιακή κατακόρυφη πτώση από βορρά προς νότο.

Τονίζεται οτι τα φαινόμενα ίσως έχουν μια μικρή καθυστέρηση δηλαδή είναι πιθανό να σημειωθούν λίγο αργότερα αναλογικά με τις ώρες που είπαμε. Επίσης δείξτε προσοχή τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα αλλά δεν θα έχουν διάρκεια εκτός από κάποιες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στις περιοχές κοντά στο Αιγαίο. Επιπλέον η αλλαγή του καιρού θα είναι πολύ απότομη και δεν θα κρατήσει πολύ σε αρκετές περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας.

Αναλυτικά ο προγνωστικός χάρτης για αύριο Τετάρτη 7/11/2012:
















Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις τώρα και που αυτές θα σημειωθούν όπως και τα υψόμετρα ....

Πιο αναλυτικά αύριο Τετάρτη το απόγευμα προς το βράδυ αναμένεται να έχουμε κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία ακόμα και πάνω από τα 800-1000 μέτρα ενώ δεν αποκλείεται για λίγο να φτάσουν και τα 600-800 μέτρα πρόσκαιρα. Αρκετά πιθανή είναι μια παροδική χιονόπτωση στην πόλη της Φλώρινας. Γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα σταματήσουν και οι ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα μεταφέρουν αρκετά ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια.

Επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αργά το απόγευμα-βράδυ στα ορεινά της Ροδόπης ακόμα και πάνω από τα 1200-1400 μέτρα πρόσκαιρα όμως.

Τέλος την Πέμπτη(νωρίς το πρωί ) φαίνεται να έχουμε χιονοπτώσεις στα ορεινά της Εύβοιας(1600-1700μέτρα) της ανατολικής Στερεάς(1500-1600μέτρα) όπως επίσης και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο(1700-1800μ.) . Φαίνεται πως θα ασπρίσουν οι οι κορυφές των βουνών της Κρήτης την Πέμπτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος την Πέμπτη με ηλιοφάνεια στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και αρκετό κρύο. Ο καιρός θα εντοπίζεται την Πέμπτη από το ύψος της ανατολικής νοτιοανατολικής Θεσσαλίας,στις Σποράδες στην Εύβοια -ανατολική Στερεά-βορειοανατολική Πελοπόννησος μέχρι τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Γρήγορα μέσα στην ημέρα ο καιρός θα περιοριστεί στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Νεότερη ανακοίνωση προσεχώς την Τετάρτη για την Πέμπτη για το που θα σημειωθούν οι περισσότερες βροχές καθώς και σε ποια βουνά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε τι υψόμετρα.....

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Δεν υπάρχουν σχόλια: