Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Χωριό έγινε λίμνη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα


Βιβλική καταστροφή στο Μπίσερ


Ένα πελώριο κύμα νερού κατέκλυσε το χωριό Μπίσερ στη Βουλγαρία, που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη Χάρμανλι, στα σύνορα με την Ελλάδα, σήμερα το πρωί, όταν έσπασε το φράγμα της τεχνητής λίμνης Ιβάνοβο, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών στη νοτιοανατολική Βουλγαρία το τελευταίο 24ωρο.

Θολά νερά κάλυψαν αστραπιαία περίπου το 90% των σπιτιών στο μεγάλο χωριό, οι κάτοικοι του οποίου κατέφυγαν στα επάνω πατώματα των σπιτιών τους προκειμένου να σωθούν.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής από την περιοχή περιέγραφε στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης η δήμαρχος Ζλάτκα Βάλκοβα, όπως και κάτοικοι του χωριού, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους από τα νερά.

Όπως διηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, το κύμα μεταμόρφωσε το Μπίσερ σε μεγάλη λίμνη, στην οποία πλέουν κατοικίδια ζώα, αυτοκίνητα και αλλά αντικείμενα, ενώ οι πανικόβλητοι κάτοικοι περιμένουν τις αρμόδιες αρχές να τους απομακρύνουν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Στην περιοχή έχουν ήδη σπεύσει συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα αναλάβουν την εκκένωση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν στα ΜΜΕ Βούλγαροι αρμόδιοι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για τραυματίες ή θύματα από την πλημμύρα στον ποταμό Μπίσερνα, παραπόταμο του Έβρου, με τον οποίο ενώνεται σε μερικά μόλις χιλιόμετρα.Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής, μέχρι τι βαθμό θα επηρεάσει τη στάθμη του Έβρου το παλιρροιακό κύμα από το σπασμένο φράγμα "Ιβάνοβο".

Στο μεταξύ κόκκινο συναγερμό έχουν κηρύξει οι αρχές των παραμεθορίων περιφερειών Σμόλιαν και Κίρτζαλι στη βουλγαρική Ροδόπη, όπου η ποσότητα των βροχών και των χιονοπτώσεων έχει φτάσει στο επίπεδο των 50 λίτρων ανά τετραγωνικό το τελευταίο 24ωρο.

Επίσης, εξαιτίας κατολισθήσεων, εκτροχιάστηκε η ατμομηχανή διεθνούς αμαξοστοιχίας της γραμμής Βελιγράδι - Κωνσταντινούπολη, κοντά στην πόλη Συμεώνοβγραντ, στη νότιοανατολική Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, δεν υπάρχουν τραυματίες ή θύματα.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: