Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Πνίγηκαν στα ορμητικά νερά


Φονικές πλημμύρες στη Βουλγαρία

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο χωριό Μπίσερ στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, το οποίο πλημμύρισε όταν ξεχείλισε ο ποταμός Μπίσερνα, παραπόταμος του Έβρου, μετατρέποντας το μεγαλύτερο μέρος του χωριού σε μια λίμνη με θολά νερά.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών της βουλγαρικής κρατικής μηχανής, που με τη βοήθεια δύο ελικοπτέρων της πολεμικής αεροπορίας, ειδικά συνεργεία με βάρκες, δύτες και άλλο εξοπλισμό, προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό κανάλι TV7, η επικεφαλής της περιφέρειας Χάσκοβο Ειρήνη Ουζούνοβα είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει επίσημα τις πληροφορίες για τα θύματα έως ότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης και εκκένωσης του χωριού.

Σύμφωνα με την ίδια, 18 κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με κρυοπαγήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η περιφέρεια του Χάσκοβο, όπου καταγράφονται προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρμικές μεταφορές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί και διάφοροι δήμοι στις περιφέρειες της Κεντρικής Ροδόπης Σμόλιαν και Κίρτζαλι, όπου οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει τοπικές πλημμύρες, κατολισθήσεις και σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά ορεινά χωριά στη βουλγαρική πλευρά.

Με εντολή του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στο Μπίσερ, επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου, έχει τεθεί σε λειτουργία το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρών στις τρεις προαναφερόμενες περιφέρειες, όπως και στην περιφέρεια της Στάρα Ζαγορά στην ανατολική Βουλγαρία.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: