Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΤΡΙΠΟΛΗ, ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΥΡΟ


Έντονη καταιγίδα και βροχόπτωση ξεκίνησε στο οροπέδιο της Μαντινείας στις 2.00 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, δημιουργώντας έντονα προβλήματα στην πόλη της Τρίπολης, αλλά και στην Εθνική Οδό Τρίπολης – Σπάρτης, στο ύψος του Αγίου Χαραλάμπους έως το εργοστάσιο κεραμοποιίας «Σακελλαράκου» και μέχρι τη Δημοτική Κοινότητα Κερασίτσας, με τη συσσώρευση αρκετά μεγάλης ποσότητας νερού στο οδόστρωμα.

Μεγάλα τα προβλήματα από τα νερά και στην Εθνική Οδό Τρίπολης – Βυτίνας, στο ύψος του εστιατορίου ΜΕΛΑΘΡΟΝ, με τα νερά να έχουν πλημμυρίσει το δρόμο, καθιστώντας δύσκολη τη μετακίνηση πεζών και οχημάτων. Μέσα στην Τρίπολη, αρκετά ήταν τα υπόγεια και τα ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων που πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής και εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης για απάντληση υδάτων. Πολλοί δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθώς τα φρεάτια της αποχέτευσης ήταν καθαρισμένα, αλλά λόγω της ορμητικότητας του νερού δεν προλάβαιναν να γεμίσουν και αμέσως ξεχείλιζαν.

Χείμαρρος από τα όμβρια ύδατα δημιουργήθηκε στις οδούς Δαβάκη, 11ου Συντάγματος, Θεοφιλοπούλου, Δεληγιάννη, 28ης Οκτωβρίου, Δαρειώτου και το ύψος του νερού σε ορισμένα σημεία έφτασε τα 45 εκατοστά. Πρόβλημα από τη σφοδρή νεροποντή δημιουργήθηκε και στον περιφερειακό της πόλης, με τις οδούς Μουντζουροπούλου και Ναυαρίνου να έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και η οδός Αγίου Κωνσταντίνου στην είσοδο του χωριού, η οδός Καλαβρύτων μπροστά από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Τρίπολης, η οδός Αμυκλών και η Λεωφόρος Σούτσου. Επιπλέον πρόβλημα δημιούργησε η σφοδρή βροχόπτωση και στην παλαιά Εθνική Οδό Τρίπολης – Άργους, λίγο πριν το χωριό Στενό, όπου πλημμύρισαν σπίτια, ενώ με επιτυχία απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα από κατάστημα στην περιοχή, ενώ ειδικό όχημα προέβη σε απάντληση υδάτων.

Προβλήματα πρόσβασης δημιουργήθηκαν και στα χωριά Στενό, Νιοχώρι, Αγιωργίτικα και Ζευγολατιό ενώ, λόγω των βροχοπτώσεων, υποχώρησε τμήμα της μάντρας του 11ου Συντάγματος Πεζικού, με αποτέλεσμα να φράξει ο περιφερειακός στην οδό Δαβάκη δίπλα από το κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από τις βροχές, νερά εισήλθαν στον 4οόροφο και στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια». Πρόβλημα δημιουργήθηκε και από τα σκουπίδια τα οποία ήταν στοιβαγμένα στην πόλη και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, φράζοντας αρκετές αποχετεύσεις.

Συνεργεία του δήμου εστάλησαν ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα, ενώ από την πρώτη στιγμή όλα τα μηχανήματα της ΔΕΣΕ, της ΔΕΥΑΤ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν σε επιφυλακή. Στο Στενό, μηχάνημα του δήμου καθάρισε τη γέφυρα Μπάκαλα από σκουπίδια και κορμούς δέντρων που μεταφέρθηκαν από το Γαρεάτη ποταμό. Στο Κακούρι, μηχανήματα του δήμου Τρίπολης γκρέμισαν μάντρες κι έδωσαν διέξοδο σε ορμητικούς χείμαρρους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε το χωριό Πέλαγος. Από τα προβλήματα δεν γλύτωσε ούτε το γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης, καθώς πλημμύρισε ο αγωνιστικός χώρος και τα αποδυτήρια, ενώ και στο ΔΑΚ Τρίπολης, πλημμύρισαν τα αποδυτήρια και το μηχανοστάσιο του Δημοτικού κολυμβητηρίου.

Τραγική κατάληξη είχε ηλικιωμένος στο Καστρί Κυνουρίας, όταν απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι όπου διέμενε στο χωριό, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρίπολης προέβησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και απεγκλώβισαν, σώες, άλλες δύο γυναίκες, μια ηλικιωμένη (πιθανόν η συμβία του άτυχου γέροντα) και μία αλλοδαπή.

Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η θαλασσοταραχή στο λιμάνι της πλάκας Λεωνιδίου, καθώς υποχώρησαν τρία τμήματα του κυματοθραύστη, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστη η παραλία από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και πλημμύρισαν πολλές καλλιέργειες. Μικροζημιές προκλήθηκαν στο λιμάνι της Σαμπατικής και στον παραλιακό δρόμο του Τυρού Κυνουρίας, ενώ η ορμή της θάλασσας γκρέμισε ακόμα και μάντρες σπιτιών.

Σε δηλώσεις του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, που προήδρευσε σύσκεψης στην Περιφέρεια, με εκπροσώπους του δήμου Τρίπολης, της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ανέφερε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν στις υποδομές, παρέχοντας βοήθεια όπου χρειάστηκε, καθαρίζοντας το οδικό δίκτυο και παραμένοντας σε ετοιμότητα, περιμένοντας την εξέλιξη του φαινομένου, το οποίο έπληξε ιδιαίτερα τις υποδομές της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, με δυσμενείς εξελίξεις. Με επιτυχία αντιμετωπίστηκε πρόβλημα κατολίσθησης που προέκυψε στο δρόμο του Αχλαδοκάμπου, ενώ την Τρίτη το πρωί θα βγουν όλα τα κλιμάκια για να δουν το μέγεθος των καταστροφών.

Πηγή:http://www.drt915.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: